הממשלה צפויה לאשר היום (ראשון) את הצעתו של שר התרבות והספורט חילי טרופר (כחול לבן) להקים אקדמיה לשפת הסימנים, זאת לקראת היום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות שיתקיים ביום חמישי הקרוב.
כמו כל שפה, גם שפת הסימנים היא שפה חיה ומתפתחת שיש בה כללים וחידושים שונים ושיש לה קהילה רחבה שעושה בה שימוש. בדומה לעברית, לערבית, ליידיש וללדינו, גם אותה יש לשמר ולפתח. שפת הסימנים הישראלית חולקת היסטוריה ארוכה עם מדינת ישראל, כשדובריה בארץ פיתחו אותה במקביל לבניית הארץ וקיבוץ הגלויות בה. השפה מחברת בין כלל החירשים בישראל מכל הלאומים והמגזרים.
האקדמיה, שתוקם בעקבות פניות רבות של קהילת כבדי השמיעה בארץ, שואפת לעסוק, בין היתר, בחקר, בתיעוד ובפיתוח שפת הסימנים הישראלית, בעיסוק בתחומי הסימון, האיות, המינוח, הדקדוק ואוצר המילים והביטוי של השפה. בנוסף, בכוונת האקדמיה לערוך מילונים כלליים ומיוחדים ובקידום השימוש בשפת הסימנים הישראלית. ההחלטה על הקמת האקדמיה מגיעה כחלק מכמה תיקונים ויוזמות שהשר טרופר מקדם בימים אלו ביחס לקידום שוויון לאנשים עם מוגבלויות.
מכיוון שחירשים וכבדי שמיעה רבים נולדים למשפחות ולסביבה של שומעים, הם חייבים לשלוט גם בשפת הסימנים. באמצעות שפת הסימנים הישראלית, בשילוב עם השפה העברית, החירשים בארץ יכולים להשתלב בחברה הישראלית בכבוד.
שר התרבות והספורט, חילי טרופר, אמר ל"ישראל היום" כי "למדינת ישראל יש אחריות לבצע מהלכים רחבים ומשמעותיים שיאפשרו שוויון, שילוב והנגשה עבור אנשים עם מוגבלויות. אני מבקש לקדם בכל תחומי המשרד ערכים אלה ולתת להם ביטוי מעשי במכלול עולם התרבות והספורט בישראל. הקמת האקדמיה לשפת הסימנים היא צעד חשוב אשר יאפשר קידום ושוויון לקהילה כבדי השמיעה בארץ".
בועז אחד העם, יו"ר המרכז הישראלי ללימודי חירשות, אמר כי "ביום היסטורי זה, עם החלטת הממשלה ובהובלת השר טרופר, כל אדם חירש וחבר בקהילה המסמנים חש גאווה".
