העונה החדשה של "האח הגדול" צפויה לעלות רק ב-5 בדצמבר, אך הרעש סביבה כבר מתחיל: בעמותת "אוויר נקי" מבקשים לאסור על צילום המתמודדים כשהם מעשנים.
בפניה שהעביר אלעד שפר מעמותת "אוויר נקי" למנכ"ל הרשות השניה ניר שוויקי, וליו"ר הרשות השניה יוליה שמואלוב ברקוביץ', הוא טוען שצילום סצינות שבהן מתמודדים בתוכנית ריאלטי מעשנים הוא בגדר פרסום אסור של מוצרי עישון וטבק.
"אנו פונים בבקשה כי תצא הוראה מיידית עקרונית וברורה בהתאם לחקיקה, מאת הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, שלא לפעול לפי קונספט עידוד העישון, ולהימנע מהצגתו. באם מכתב זה לא ייענה (כפי שקרה בשנה שעברה) או דרישתנו כמפורט במכתב לא תענה, נשקול לנקוט באמצעים משפטיים כנגד הרשות השנייה".
לטענת העמותה, הצגת העישון בתוכניות ריאליטי, ובפרט "האח הגדול" ו-"2025", מהווה עבירה על תקנות הרשות השניה העוסקות בתשדירי פרסומת, וגם עבירה על החוק האוסר פרסום מוצרי עישון, שאוסר גם פרסומת עקיפה לעישון וגם על פרסום סמוי או שיווק.
"פרסומות סמויות אלו יעילות אף יותר מפרסומות גלויות, מכיוון שהצופים אינם מזהים שמדובר בפרסומות, שכן הן חלק אינטגרלי מהתכנית, בניגוד לפרסומות גלויות שמשודרות בנפרד, בהפסקות מוצהרות בשידור". עוד ציינו: "עד העונה הראשונה של 'האח הגדול' – הלגיטימציה לעישון בישראל הייתה בירידה, אולם מאז העונה הראשונה של התוכנית העישון חזר במידה רבה להיות לגיטימי ומקובל באופן משמעותי יותר ממה שהיה לפני כן, וספציפית – בעיקר בקרב ילדים, בני נוער וצעירים, שהתרגלו לראות את המודלים לחיקוי שלהם מעשנים".

לטענת העמותה, בעוד ששיעור המעשנים באוכלוסיה עומד על 20% בתוכניות הריאליטי, שיעור המעשנים גבוה בהרבה ותכני התוכנית עוסקים פעמים רבות בעישון. למשל- מי מעשן, היכן מעשנים, אספקת סיגריות למשתתפים, מריבות על תקציב לסיגריות ועוד. "הרושם המתקבל הוא, שריבוי המעשנים המוצגים בתכנית איננו מקרי. להיפך, נראה שמדובר לכאורה בחלק מהקונספט של אסטרטגיית גיוס המשתתפים לתכנית, והוא מכוון להשגת אפקט של עידוד העישון".
מהפקת "האח הגדול" נמסר בתגובה: "אנו מודעים ורגישים לכל נושא העישון בבית 'האח הגדול' ונעשה ככל שביכולתנו למזער את החשיפה, ונדאג לספק לדיירים סביבה שתאפשר זאת ע"פ חוק".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו