חודשיים בבית - והתלמידים מאבדים סבלנות. קבינט הקורונה אמור להכריע על חזרתם של תלמידי כיתות ה'-ו' וי"א-י"ב שיושבים כבר חודשיים תמימים בבית, מאז נסגרו בתי הספר ב־17 בספטמבר.
במכתב חריף הממוען לראש הממשלה ולחברי הקבינט, פנו נציגי התלמידים, המורים, ההורים והשלטון המקומי בדרישה להחזיר את תלמידי מדינת ישראל מכיתה ה' ועד י"ב ללמידה במשמרות עוד השבוע. על פי הצעתם, תלמידי כיתות ה'-ט' ילמדו בלמידה היברידית בחצאי כיתות, שבמסגרתה יגיעו לבית הספר לשלושה ימים לפחות, ותלמידי כיתות י'-י"ב ישובו אף הם ללמידה היברידית במשמרות, בחצאי כיתות, ויתייצבו בבתי הספר למשך ארבעה ימים בשבוע, לפחות.
"גוררים רגליים"
בהנהגת ההורים הארצית אמרו אמש: "קבינט הקורונה קובר את מערכת החינוך בישראל, מפקיר את ילדי ישראל וממשיך לגרור רגליים במקום לקבל החלטות אחראיות. זאת חלק ממדיניות מתמשכת של אי־יכולת לקבל החלטות אחראיות ומנהיגותיות שפוגעת אנושות בילדי ישראל. הורי ישראל, שנדרשים לראות את הפגיעה בילדיהם מדי יום, לא ינוחו ולא יניחו עד שתתקבל החלטה לטובת הילדים".
"אל תפקירו את הנוער"
לדברי חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי, "הדיון בהחזרת מערכת החינוך לתפקוד אינו משחק ילדים, ואסור שיהיה בתחתית סדר העדיפויות הלאומי. הנזק לילדים הללו הוא אדיר, וחייבים לערוך ניהול סיכונים מחושב להחזיר אותם ללמידה, לחברים ולשגרה. אין שום סיבה לא לאפשר לנו לפתוח עוד השבוע את מערכת החינוך לכלל הגילים. אנחנו יודעים לעשות את זה באחריות ובהפרדה הנדרשת. צריך להתעורר - לפני שמאבדים פה דור שלם".

איתי קרויטרו, יו"ר מועצת התלמידים הארצית, הוסיף: "חברי קבינט הקורונה, אני קורא לכם - אל תפקירו את הנוער! מאות אלפי בני נוער יושבים בבתיהם ואובדים מאחורי מסכים".
המתווה של משרד החינוך להחזרת תלמידי כיתות ה'-ו' אושר, אך תאריך החזרה עדיין לא ידוע. החזרה תיעשה באופן הבא: הקפסולות בכיתות א'-ב' יבוטלו לחלוטין והתלמידים שם ילמדו בכיתות מלאות, חמישה ימים בשבוע. הכיתות שיתפנו יאפשרו את חזרתם של תלמידי כיתות ה'-ו', שם תתקיים הלמידה בקבוצות קבועות של עד 20 תלמידים בקבוצה, לפחות שלושה ימים בשבוע, לפחות 14 שעות שבועיות. יש לציין כי בתחילת השנה הצליחו רשויות מקומיות רבות להביא את הילדים גם לארבעה ולחמישה ימי למידה בשבוע - וצפויות לעשות זאת שוב.
החלשים נפגעים
"התסכול הכי גדול זה שלא חוזרים ללמוד", מספרת אור מלכה סולימני, תלמידת כיתה ה' מקריית מלאכי, "אנחנו הילדים צריכים לשבת מול אפליקציה ולחכות שהקישור יישלח ושהשיעור יתחיל כדי שנוכל ללמוד. השנה הייתי אמורה להיבחן במבחני מיצ"ב - והם התבטלו. בעיניי זה נושא חשוב כי זה מראה על הרמה, ואיפה צריך לשפר. אני מפחדת שהידע שלי ייפגע. אני תלמידה טובה, הציונים שלי טובים - אבל אני כבר לא בטוחה בעצמי. הקורונה הביאה איתה הרבה חוסר ביטחון והיא פגעה בכולם, בעיקר בתלמידים הכי חלשים".

אור מוסיפה: "אני מכירה תלמידים שקשה להם מאוד לשמור על הרצף של הלמידה, להקפיד בקריאה ועוד. הקורונה פגעה לא רק בלימודים, אלא גם בחלק החברתי והנפשי. יש תלמידים שמרגישים שהקורונה הרסה להם את החיים". היא מבקשת לפנות לשר החינוך ולומר לו: "אתה חייב לעשות משהו. אי אפשר לשבת בחיבוק ידיים ולראות את התלמידים קורסים".
לפי המתווה הקיים, בכיתות ג'-ד' ילמדו ללא שינוי - בקבוצות קטנות וקבועות של עד 20 תלמידים בקבוצה, חמישה ימים בשבוע, חמש שעות ביום. גם תלמידי כיתות י"א-י"ב צפויים לחזור ללמידה כדי להכין אותם לבגרויות החורף שכבר נדחו. אלא שהחזרה לשגרה לא נראית באופק אצל תלמידי חטיבות הביניים (ז'-ט') וכיתות י'.
מספר המבודדים עולה
לליאל סרוסי, תלמידת כיתה ט' מחדרה, מפריע שהיא ובני גילה הפכו לשקופים. "הפכנו לשכבות שקופות וחסרות משמעות", היא משתפת, "בכל מתווה או דיון אנחנו אפילו לא מוזכרים, ולאף אחד אין תשובות לתת לנו. אני לא באה לבית הספר בשביל להעביר את הזמן - אני באה לבית ספר בשביל ללמוד ולהיות עם חברים. את זה אני לא מקבלת מהלמידה בזום. אנחנו כמו זומבים מול המסך, ויש חשש מאוד גדול שזה יפגע בלימודים וגם בפן החברתי, בעיקר לקראת החלוקה למגמות בחודשים הקרובים. אנחנו מרגישים שהמערכת מסתכלת עלינו כאילו החשיבות שלנו פחותה".

בתוך כך, אתמול פרסם משרד החינוך כי מספר התלמידים החולים עומד על 1,365 וכי יש 289 עובדי הוראה שמוגדרים חולים פעילים. כמו כן, 19 בתי ספר נסגרו בשל תחלואה וכן כ־180 גני ילדים מתוך 21 אלף גנים סגורים (שהם 0.85 אחוז). מספר התלמידים הנמצאים בבידוד ממשיך לטפס ועומד על כ־8,000, לצד 740 מורים שנמצאים בבידוד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו