פרופ' נחמן אש: "יש לי רעיונות למיגור המגפה"

ממונה הקורונה הנכנס פרופ' אש, יתחיל בחפיפה עם הממונה הפורש גמזו • "מרגיש את כובד האחריות", אמר ל"ישראל היום"

פרופ' אש. "ניצב בפני אתגר גדול וחשוב" // צילום: דפנה גזית // פרופ' אש. "ניצב בפני אתגר גדול וחשוב"

"אני חש את כובד האחריות על כתפיי, ואני ניצב בפני אתגר גדול וחשוב. יש לי מחשבות מה עליי לעשות בתפקידי תחילה, אבל קודם לכן אני צריך להשלים חפיפה". את הדברים הללו אמר אמש (שלישי) ממונה הקורונה החדש, פרופ' נחמן אש, ל"ישראל היום", שעות אחרי שהתבשר על מינויו כמחליפו של פרופ' רוני גמזו.

בחשבון הטוויטר שלו צייץ: "וואו. איזה יום מטורף. דקה אחרי שנודע לי שסוכמתי לתפקיד וההודעה יצאה לתקשורת, התחיל צונאמי של טלפונים והודעות. האתגר גדול והמלאכה מרובה. אני יודע שאני חייב להצליח למען כולנו, ולכן תרומת כל אחת ואחד מכם למאמץ חשובה. מסיכה, ריחוק, היגיינה כעקרונות בסיסיים שעל כולנו להקפיד עליהם".

"המסרים מבלבלים"

אש יחל מהבוקר חפיפה עם גמזו לתפקיד, עד 13 בנובמבר, אז יסיים גמזו את מלאכתו כממונה. אש, בן 59, נשוי לד"ר שפרה אש ואב לשלושה. עד לאחרונה כיהן כראש חטיבת הבריאות של קופ"ח מכבי, והוא פרופסור חבר במחלקה לניהול מערכות בריאות באוניברסיטת אריאל.

בין 2007 ל-2011 שימש קצין הרפואה הראשי בצה"ל. אחד מתפקידיו המרכזיים בצה"ל היה בין 1989 ל-1991, אז שימש רופא בסיירת מטכ"ל.

בין 1993 ל-1995 שימש קצין הרפואה הראשי של אוגדת איו"ש. ב-1997 היה ראש ענף הרפואה במפקדת קצין רפואה ראשי. ב-1999 יצא ללימודים בארה"ב, ועם שובו ארצה מונה למפקד הרפואה של פיקוד הדרום. לאחר מכן שימש קצין הרפואה הראשי, בין השאר, בזמן מבצע עופרת יצוקה.

פרופ' אש. "ניצב בפני אתגר גדול וחשוב" // צילום: יוסי זליגר
פרופ' אש. "ניצב בפני אתגר גדול וחשוב" // צילום: יוסי זליגר

שמו של פרופ' אש הועלה על ידי גמזו, שלמעשה קידם אותו לתפקיד. אש מוערך מאוד במערכת הבריאות ונחשב איש מקצועי ונעים. הוא שונה מאוד מגמזו בעל האישיות הדומיננטית, ונחבא אל הכלים. הוא נחשב גם מקורב למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי, ושימש סגן קרפ"ר כאשר לוי היה קצין רפואה ראשי.

בניגוד לבכירים אחרים במערכת הבריאות, פרופ' אש לא הרבה להתראיין ולהתבטא באולפני הטלוויזיה.

במאמר שכתב ל"ישראל היום" בסוף אוגוסט האחרון כאשר התחלואה עלתה, הוא הביע עמדה מתונה ומאוזנת ודיבר הרבה על ניהול סיכונים. "המסרים לציבור מבלבלים ומקשים את שיתוף הפעולה עם ההנחיות", מתח ביקורת, "את שנת הלימודים צריך לפתוח. יש לכך ערך עליון לטעמי. חבל שאנחנו לא מוכנים כנדרש עם מחשבים וכוח אדם, מה גם שהייתי משפר את המתווה בכיתות הנמוכות ובגנים כדי להקטין את הסיכון להידבקות".

הוא גיבה את גמזו וסבר ש"נדרש לאשר מייד את תוכניתו של הפרויקטור ולהפעילה, אף שזו תוכנית מאתגרת שמידת הצלחתה עדיין לא ברורה".

בציוצים אחרים דיבר על "חטא היוהרה כגורם לכישלון בטיפול במגפה", ועל כך שהמחיר הכלכלי כתוצאה מהסגר עשוי להיות נמוך מאשר המחיר שמשלמים כאשר יש התפרצות קורונה.

פרופ' גמזו // צילום: קוקו
פרופ' גמזו // צילום: קוקו

"שלא ייפול לפוליטיקה"

פרופ' גמזו ופרופ' לוי מנכ"ל משרד הבריאות בירכו את אש ואיחלו לו הצלחה. לוי הגדיר אותו "איש מקצוע מהמעולים שיש, שעסק רבות בתחום איכות הרפואה, המידע והניהול הרפואי".

ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה, סגן יו"ר הר"י ומנהל היחידה לנוירוכירורגיית ילדים בשיבא, הביע תקווה ש"הקול המקצועי של אש יישמע, ושהוא לא יפול קורבן למאבקים פוליטיים ולאינטרסים צרים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר