בדרך לשלום: ישראל ובחריין יחתמו היום על הסכם ביניים

המשלחת הישראלית והמשלחת האמריקנית יגיעו למנאמה לחתימה על הסכם מסגרת לנרמול היחסים - בדרך לשלום מלא • בכיר בבחריין: "אנחנו נרגשים"

החתימה על הסכמי אברהם בבית הלבן, צילום: אבי אוחיון/לע"מ

ישראל ובחריין יחתמו היום במנאמה על הסכם מסגרת לנרמול היחסים והסכם שלום מלא בין המדינות. בראש המשלחת הישראלית, שתכלול גורמים מדיניים ודיפלומטיים בכירים, יעמוד היועץ לביטחון לאומי, מאיר בן שבת, וכן מנכ"ל משרד החוץ, אלון אושפיז. בראש המשלחת האמריקנית שתגיע מוושינגטון למנאמה במטוס של חיל האוויר האמריקני יהיו שר האוצר של ארה"ב, סטיב מנוחין, ושליחו של הנשיא טראמפ למזה"ת, אבי ברקוביץ.

בחריין, האמירויות וישראל חותמות על הסכמי שלום // צילום: לע''מ

המשלחות צפויות לקיים שורה של מפגשים בעניין יישום הסכם השלום בין המדינות וכינון יחסים דיפלומטיים מלאים, ובמסגרתם הקמת שגרירויות וחילופי שגרירים. לפי דרישת בחריין, המשלחות יחתמו על אשרור הסכם עקרונות משותף כשלב נוסף לקראת נרמול היחסים עם ישראל, ולא על הסכם שלום מלא כפי שנחתם לאחרונה בוושינגטון בין ישראל ואיחוד האמירויות. 

גורם בכיר במשרד החוץ הבחרייני אמר ל"ישראל היום" כי בירושלים ובוושינגטון נענו לבקשתה של מנאמה לחתום על הסכם ביניים בשלב זה. "אנחנו מאוד נרגשים לקראת הגעתן של המשלחות מישראל ומארה"ב ונערכים לקבלת פנים רשמית וממלכתית. אולם להבדיל מההסכם שנחתם בין ישראל ואיחוד האמירויות, אנחנו מעדיפים להתקדם בצעדים מדודים יותר ולחתום על הסכם מסגרת בשלב זה ולא על הסכם שלום מלא".

"אנחנו ערים לביקורת שהתעוררה בבחריין ובמדינות ערב בשל ההסכמים לנרמול היחסים עם ישראל ומתחשבים בה, אולם לא זה יעצור את ההתקדמות ביחסים בין המדינות לקראת הסכם שלום מלא, שיכלול יחסים דיפלומטיים מלאים, חילופי שגרירים, הקמת שגרירויות ושורה של הסכמים מדיניים, כלכליים, עסקיים ותיירותיים עם ישראל". גורמים בכירים במשרד החוץ מישראל שכבר הגיעו למנאמה מסרו ל"ישראל היום" כי מדובר בציון דרך בהגעה להסדרת היחסים הדיפלומטיים המלאים בין ישראל לבחריין. 

החתימה על "הסכמי אברהם" בבית הלבן // צילום: אבי אוחיון - לע"מ
החתימה על "הסכמי אברהם" בבית הלבן // צילום: אבי אוחיון - לע"מ

לדבריהם, מאז ההכרזה על הכוונה להגיע להסכם שלום מלא והחתימה בוושינגטון על הסכם ההבנות העקרוני בין ישראל לבחריין ישנה התקדמות משמעותית בשיחות בין הצדדים; והגעת המשלחות מישראל וארה"ב לסדרת המפגשים במנאמה, נועדה להאיץ את ההתקדמות בהסדרת היחסים בין ירושלים ומנאמה ולקדם פעילות משותפת וגלויה בין המדינות בתחומים האזרחיים. "המסרים שאנחנו מקבלים מהבחריינים הם שיש רצון רב להתקדם מהר לעבר הנורמליזציה. הנושאים המרכזיים על סדר היום הם כלכליים ודיפלומטיים". 

השלב הראשון

במהלך הביקור, קבוצות עבודה משותפות ידונו בתחומים הרלוונטיים לשתי המדינות במטרה להביא לכדי חתימה בפועל על מסמכים משותפים בתחומי הבריאות, המדע, הכלכלה, איכות הסביבה, התקשורת, החקלאות וכן הסדרת אשרות כניסה לתיירים מישראל ובחריין. עוד נודע כי המסמך המרכזי שייחתם יהיה מסמך מסגרת שיעגן כינון יחסים דיפלומטיים מלאים בין המדינות ויכלול הצהרה משותפת כי שתי המדינות לא יבצעו פעולות עוינות זו נגד זו, ויפעלו למנוע פעולות עוינות של גורם או צד שלישי כנגדן.

כמו כן, יכלול המסמך הצהרה משותפת לשתי המדינות בדבר מחויבותן לחינוך לשלום אזורי ודו־קיום. משרד החוץ והדיפלומטים הישראלים יהיו אלו שיובילו את השלום הזה על כל מרכיביו: קשר עם השלטון, עם החברה האזרחית ועם הגורמים הכלכליים במטרה להמשיך ולבנות גשרים בין המדינות והחברות. זה גם כולל כמובן פתיחת שגרירויות. משרד החוץ כבר נמצא בתהליך תכנון לפתיחת שגרירות ישראלית בבחריין. 

שר האוצר האמריקני, סטיב מנוחין // צילום: אי.פי.אי
שר האוצר האמריקני, סטיב מנוחין // צילום: אי.פי.אי

קוטפים את הפירות

בתוך כך, גורם מדיני בכיר סיפר כי "משרד החוץ פועל כבר יותר משני עשורים במדינות המפרץ במטרה ליצור תשתית מדינית וכלכלית ליחסים בין המדינות. התשתית הזו אפשרה למאות חברות ישראליות ליצור קשרים עסקיים עם מדינות המפרץ. מאז ההכרזה על הסכמי השלום אנחנו רואים שחברות ישראליות רבות מבקשות להצטרף למהלך, ולבנות גשרים עם בחריין ואיחוד האמירויות".

לדבריו, "הפעילות של משרד החוץ כוללת פעילות ברשתות החברתיות המאפשרת בניית גשרים בין העמים, באופן לא אמצעי. לאחר ההכרזה על הסכם השלום עם האמירויות וכינון היחסים עם בחריין, התקבלו אלפי הודעות תמיכה מהעולם הערבי, כולל רבים המספרים כי הם רוצים לבקר בישראל ומזמינים את הישראלים לבקר אצלם. ההתפתחויות של החודשים האחרונים נעשו בהובלת לשכת רה"מ, שר החוץ ומשרד החוץ. מדובר באירוע היסטורי בכל קנה מידה, ויותר מכך, ביצירה של אופקים עצומים לעבודה הדיפלומטית שיעשו אנשי משרד החוץ בשבועות הקרובים, בחודשים הקרובים ובשנים שיבואו".

גם גורמים מדיניים ודיפלומטיים בישראל ובבחריין ציינו את המאמץ של הממשל האמריקני לקידום הסכמי אברהם וכינון יחסים דיפלומטיים בין ישראל למדינות במפרץ ובמזרח התיכון כולו, והדגישו כי ללא המעורבות האמריקנית - ההתקדמות לקראת כינון הסכמים בין המדינות היתה איטית יותר. בתוך כך, ביום שלישי תגיע לישראל משלחת מאיחוד האמירויות כדי לקדם את שיתופי הפעולה במסגרת הסכמי השלום - ובראשם פתיחת השגרירויות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר