ועידת התביעות הציגה השבוע תוצאות סקר מיוחד שנערך במדינות ארה"ב, אשר בדק את רמת הידע והמודעות של בני 18 עד 39 בנושא השואה. התוצאות חושפות היעדר ידע בסיסי. כך, למשל, 63% מכלל המשיבים לא ידעו כי שישה מיליון יהודים נרצחו בשואה ו-36% סברו שמספר הנרצחים הוא "שני מיליון יהודים או פחות". 20 אחוז מצעירי ניו יורק טענו שהיהודים הם אלה שגרמו לשואה.
בנוסף, 48% מהנשאלים לא הצליחו למנות ולו שם אחד של גטו, מחנה ריכוז או מחנה השמדה. לא פחות מ-56 אחוזים נכשלו בזיהוי השם אושוויץ-בירקנאו. רק שישה אחוזים הכירו את שם המחנה דכאו, ואילו המודעות לברגן בלזן, בוכנוואלד וטרבלינקה כמעט ולא קיימת.
אם לא די בכך, 59% מהנשאלים האמינו שאירוע כמו השואה יכול להתרחש שוב.
נקודת אור בממצאים נוגעת לרצון לחינוך בנושא. 64 אחוזים מהנשאלים ציינו כי חייבים לעסוק בשואה בבתי-הספר. עמדתם של 80 אחוזים מהם היא שחשוב להמשיך וללמד על השואה, בין השאר כדי שלא תחזור על עצמה.
"התוצאות המזעזעות והמעציבות מדגישות מדוע עלינו לפעול כעת, בזמן שניצולי השואה עדיין איתנו, ולהשמיע את סיפוריהם. עלינו להבין מדוע איננו מצליחים ללמד את הדור הצעיר על השואה ועל לקחי העבר. הסקר צריך לשמש קריאת השכמה לכולנו ומפת דרכים עבור גורמים ממשלתיים באשר לדרכי הפעולה הדרושות", אמר גדעון טיילור, נשיא ועידת התביעות.
שלמה גור, סגן נשיא ועידת התביעות לישראל: "הסקר מצביע על בורות מטלטלת בכל נושא השואה בקרב הדור הצעיר. נתונים מדאיגים אלו מדגישים את הצורך להכניס את לימודי השואה כלימודי חובה בבתי-הספר לא רק כדי ללמוד את העבר, אלא על מנת להסיק מסקנות להווה ולעתיד - זאת לשם מניעת שנאה ואפליה על כל בסיס שהוא.
"ועידת התביעות תמשיך להשקיע מאמצים רבים בהכשרת מורים ופיתוח תוכניות לימוד ייחודיות כדי להילחם בבורות ולחנך לקבלת האחר ולמניעת אפליה ודברי שנאה. שנאת האחר ודברי שטנה לא פוסחים על החברה הישראלית, ולכן הלקחים האוניברסליים מהשואה מאוד רלוונטיים למציאות במדינת ישראל ובמזרח התיכון".
הנתונים נאספו נותחו על-ידי מכון המחקר Schoen Cooperman, עם מדגם מייצג של 1,000 ראיונות בפריסה ארצית ו-200 ראיונות בכל מדינה.
