בתור אבא צעיר, כשף צעיר, הייתי מכין לילדים שלי את הסנדוויצ'ים הכי מושקעים לבית הספר. קציצות, חביתות מטורפות, מה לא. אחרי תקופה הבנתי שהם מחליפים אותם עם חברים תמורת סנדוויץ' שוקולד הכי פשוט בעולם.
בהתחלה התבאסתי לגמרי, אבל אז הבנתי שילד הוא ילד, ולא משנה אם אבא שלו שף שמנסה לעוף עליו עם כריכי בוטיק. בסוף, המכנה המשותף הפשוט והאהוב עליהם הוא המנצח.
ביום שלישי תתחיל שנת הלימודים, ולצערי, הדבר היחיד שאנחנו יודעים עליה בוודאות הוא שנורמלית היא לא תהיה. יהיו ימים של לימודים בבית הספר, בקפסולה של הבוקר או הצהריים, ויהיו ימים של זום מהבית. אבל כך או כך, כולנו נשמח לדעת שהילדים אכלו משהו שהוא מעבר ללחמנייה עם שוקולד.
אמא שלי, כמו אימהות רבות, תמיד אמרה שארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביותר ביום. בכלל, ארוחת הבוקר הישראלית מפורסמת בכל העולם כמפנקת וכעשירה. המצב המיוחד שבו אנו נמצאים בימים אלה הוא גם הזדמנות למדור מיוחד לכבוד החזרה לבית הספר, אלא שבמקום כריכים, יצרתי הפעם עבורכם קופסאות אוכל מפנקות, שאני מאמין שהילדים יתחברו אליהן.
הקופסאות נבנו בהשראת העולם, שכרגע פחות נגיש לנו מבעבר: קופסה ים־תיכונית, קופסה איטלקית וקופסה אסיאתית. המתכונים פשוטים, ובזמן הכנה קצר יחסית תוכלו לצאת לעבודה רגועים ולדעת שהשארתם לילדיכם ארוחת עשר מפנקת, שמתאימה גם לאלה שהקפסולה שלהם לומדת בצהריים.
אני מאחל לכל הילדים שנת לימודים טובה ורציפה, ונקווה שהחיסון לקורונה יגיע במהרה, ושנת הלימודים הבאה כבר תהיה דומה יותר לאלו שאנחנו כבר בקושי זוכרים. חיבוק של בריאות לכולנו.
קופסה ים־תיכונית
סלט טבולה
החומרים:
- 1 כוס קינואה שחורה מבושלת עד רכות במים
- 1 כף זרעי חמניות קלויים
- 1 כף זרעי פשתן קלויים
- 2 כפות צימוקים אוזבקיים
- 1/2 צ'ילי אדום קצוץ דק
- 1 שורש ג'ינג'ר מגורר
- 1 כוס עלים טריים קצוצים דק, כגון רוקט, נענע, עלי חרדל, כוסברה וחמציץ
- 1/2 1 כפיות מלח
- מיץ מ־2 לימונים
- 1/4 כוס שמן זית
- מערבבים בקערה את הקינואה, זרעי החמניות והפשתן, הצימוקים, הצ'ילי, הג'ינג'ר והעלים ומתבלים במלח, במיץ הלימון ובשמן הזית.
- בטטה אפויה
- החומרים:
- 3 בטטות מיני
- 1 כוס מלח גס
- 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
- 1 כף סילאן
- 3 כפות טחינה גולמית
- 1 כפית עלי תימין מופרדים
- 1 כף שמן זית
-

סלט טבולה, בטטה ובורקס. הקופסה הים־תיכונית // צילום: איתיאל ציון
מחממים תנור לחום של 200 מעלות, מפזרים את המלח הגס על מגש אפייה ומניחים מעליו את הבטטות. אופים כ־35 דקות או עד ריכוך הבטטות ומוציאים מהתנור. חוצים כל בטטה לפרוסות בינוניות ומתבלים בפלפל השחור, בסילאן, בטחינה הגולמית, בעלי התימין ובשמן הזית.
בורקס
החומרים (לכ־36 יחידות):
- 1 חבילת בצק פילאס שהופשר לילה במקרר
- 2 כפות שמן זית
- 1 בצל בינוני קצוץ דק
- 3 תפוחי אדמה בינוניים שנאפו בתנור, קלופים ומעוכים לפירה גס
- 1 כפית מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
לציפוי:
- 1 ביצה טרופה
- שומשום
להגשה:
- ביצים קשות
- פרוסות עגבנייה
- מלפפונים חמוצים
מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה. מחממים מחבת על להבה בינונית, מוסיפים את שמן הזית והבצל ומאדים כ־5 דקות, תוך כדי בחישה מדי פעם, עד שהבצל רך. מצננים היטב ומעבירים את הבצל לקערה ביחד עם השמן שבו טוגן. מוסיפים את הפירה, מתבלים במלח ובפלפל, מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.
כעת פורסים את הבצק על משטח העבודה, כשהניילון כלפי מטה. חותכים אותו לרוחב בעזרת סכין חדה ל־15 רצועות ברוחב 6 ס"מ וחותכים כל רצועה ל־3 מלבנים, כך שמתקבלים 45 מלבנים בגודל 6X8 ס"מ. מניחים כפית מלית לאורך הקצה הצר של כל מלבן ומגלגלים לגליל קטן. אין צורך להדק את הבצק בקצוות, המלית תציץ קצת החוצה במהלך האפייה.
מניחים את הבורקסים בתבנית, כך שהתפר שלהם פונה כלפי מטה, מברישים בביצה הטרופה ומפזרים שומשום. אופים בתנור החם במשך 20-25 דקות, עד שהבורקסים זהובים. מגישים לצד הביצים, העגבנייה והמלפפונים החמוצים.
קופסה איטלקית
סלט פתיתים
החומרים:
- 1 כוס פתיתים איטלקיים
- 3 כפות שמן זית
- 1 בטטה קלופה וחתוכה לקוביות בינוניות
- 1 גזר קלוף וחתוך לקוביות בינוניות
- 1 כפית מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
- 2 ענפי אורגנו, רק העלים
- 1 כף פטרוזיליה קצוצה
- 2 כפות חומץ שרי
מכינים את הפתיתים כמו פסטה: מרתיחים המון מים בסיר עם מלח וכשהמים רותחים מוסיפים את הפתיתים ומבשלים כ־10 דקות, מסננים ומקררים.
מחממים מחבת רחבה על אש בינונית, מוסיפים את שמן הזית, קוביות הבטטה והגזר, מערבבים ומטגנים כ־10 דקות עד הזהבה וריכוך.
שופכים את תכולת המחבת לקערה עם הפתיתים ומתבלים במלח, בפלפל השחור, בעשבים הטריים ובחומץ השרי. מערבבים ואורזים בקופסה.
זוקיני ותירס
החומרים:
- 2 זוקיני פרוסים לפרוסות דקות בקולפן
- 3 קלחי תירס לבן (להוריד את הגרעינים בעזרת סכין / 1 כוס תירס קפוא שהופשר / 1 כוס קופסת שימורי תירס
- 4 כפות שמן זית
- 2 שיני שום דפוקות
- 2 עלי מרווה
- 1 כף חמאה
- 1 כפית מלח
- גרידה מ־1 לימון
- מיץ מ־1/2 לימון
מחממים מחבת על להבה בינונית, מוסיפים את שמן הזית, השום והמרווה, מאדים כדקה ומוסיפים את גרעיני התירס. מקפיצים כדקה נוספת ומוסיפים את רצועות הזוקיני, החמאה, המלח, גרידת הלימון ומיץ הלימון ומקפיצים כ־30 שניות נוספות. מורידים מהאש, מקררים ואורזים בקופסה.
פסטה פנה
החומרים:
- 400 גרם פסטה
- 300 גרם דג לברק, דניס או סלמון, נקי מעור ומעצמות וחתוך ל־2 קוביות
- 1/4 כוס שמן זית
- 1 קופסת רוטב עגבניות קלאסי איכותי
- 2 שיני שום גדולות פרוסות
- 1 כפית מלח
- 1 כף עלי אורגנו טריים
- חופן עלי בזיליקום טריים
להגשה:
- גבינת פרמזן
מבשלים את הפסטה בסיר גבוה עם כפית מלח לפי הוראות היצרן. בד בבד מחממים במחבת רחבה את שמן הזית והשום על להבה בינונית, מוסיפים את קוביות הדג ומטגנים כדקה. מוסיפים את רוטב העגבניות, המלח ועלי האורגנו, מנמיכים ללהבה נמוכה ומבשלים כדקה.
מוסיפים את הפסטה היישר מהסיר, ביחד עם 3 כפות ממי הבישול, מערבבים היטב, מוסיפים את עלי הבזיליקום, מורידים מהאש ומגררים פרמזן מעל.
קופסה אסיאתית
סלט אטריות שעועית
החומרים:
- 1/2 חבילת אטריות שעועית
- 2 מלפפונים קשים
- 1 מנגו בוסר
- 1/2 בצל סגול קלוף ופרוס דק
- 1/2 צרור עלי כוסברה
- 1/2 צרור עלי נענע
- 1/2 צרור עלי בזיליקום
- 1/2 צ'ילי אדום טרי פרוס דק
- 1 שורש ג'ינג'ר קטן פרוס דק
לרוטב:
- 3 כפות חמאת בוטנים
- 4 כפות רוטב סויה
- 3 כפות מיץ לימון או ליים
- 1/2 כפית שמן שומשום
- 2 כפות שמן זית
להגשה:
• 1/4 כוס בוטנים קלויים קצוצים

מניחים את אטריות השעועית בקערה, מכסים במים רותחים, ממתינים כ־8 דקות, עד שהאטריות רכות אבל עדיין שומרות על יציבות, ומסננים.
קולפים את המלפפונים, חותכים לחצי לאורך ואז לפרוסות דקות. קולפים את המנגו ופורסים לפרוסות דקות בקולפן או במנדולינה. מערבבים את מרכיבי הסלט בקערה. את מרכיבי הרוטב מניחים בצנצנת ומנערים היטב. מוזגים לסלט, מערבבים ומפזרים בוטנים מעל.
לביבות בטטה
החומרים:
- 2 ק"ג בטטות קלופות ומבושלות עד רכות במים
- 1 שורש ג'ינג'ר מגורר
- 3 גבעולי בצל ירוק פרוסים דק
- 4 כפות סויה לבנה / 2 כפות מחית מיסו בהירה
- 1/2 כוס (או יותר, לפי הצורך) קמח מנופה
- 1/2 כפית מלח
- קורט פלפל שחור טחון טרי
לטיגון:
- 1 כוס שמן חמניות לטיגון
- 2 כפות חמאה
- 1 שן שום מעוכה
- 1 ענף תימין
מועכים את הבטטות עד שמתקבלת מחית, מוסיפים את הג'ינג'ר, הבצל הירוק, הסויה והתבלינים, מערבבים ומוסיפים את הקמח. יוצרים לביבות בגודל בינוני, מחממים מחבת טפלון על אש בינונית, מוסיפים את השמן, החמאה, השום והתימין ומטגנים את הלביבות 3 דקות מכל צד. מוציאים, מניחים על נייר סופג ומסדרים בקופסת ההגשה.
שעועית מוקפצת
החומרים:
- חופן שעועית ירוקה (אפשר לגוון בשעועית צהובה, יריחו, צרפתית או תאילנדית), חלוטה במים חמים כ־30 שניות
- 4 כפות שמן חמניות
- 1 כף שמן שומשום
- 1 שורש ג'ינג'ר מגורר
- 2 שיני שום פרוסות
- 4 כפות סויה רגילה
- 2 כפות סויה שחורה
- 2 כפות שומשום שחור קלוי
מחממים מחבת גדולה ורחבה על אש גבוהה ומוסיפים את שמן החמניות ושמן השומשום. מוסיפים את הג'ינג'ר והשום ומערבבים. מוסיפים את השעועית ומקפיצים כ־30 שניות. מתבלים בסויה הרגילה והשחורה ובשומשום הקלוי, מערבבים ומורידים מהאש.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו