הדרישה של חמאס: עוד כסף קטארי

האש בדרום נמשכת, ובמגעים שמתנהלים העלה חמאס דרישה חדשה: להגדיל את הסיוע ל־40 מיליון דולר בחודש • בישראל מתלבטים: "ניתן למצוא חלופות לכסף"

צילום: משה ברוכי/יערן קק״ל // נחשפת הסיבה לטרור הבלונים וחידוש ירי הרקטות?

חמאס דורש להגדיל את הסיוע החודשי שהוא מקבל מקטאר ל־40 מיליון דולר, וכן לאפשר התקדמות בשורה של פרויקטים אזרחיים בעזה.

צילום: דוברות המשטרה

הדרישה הועלתה במסגרת המגעים שמתנהלים בניסיון להביא לרגיעה בדרום. כיום מקבל חמאס 30 מיליון דולר, המועברים בכל חודש במזומן לרצועה. ישראל מאשרת את הכנסת הכסף בכפוף לאישור פרטני של רשימת האזרחים והפרויקטים שמקבלים אותו, אם כי ההערכות הן שחלקו מתגלגל לידי חמאס ומשמש גם להתעצמות הצבאית של הארגון.

הסיוע הקטארי, שהחל לפני פחות משנתיים, עמד בראשית הדרך על 5 מיליון דולר בחודש, וגדל בהמשך ל־10 מיליון, אחר כך ל־20 מיליון, ובשנה האחרונה ל־30 מיליון. 

כעת מבקש חמאס להגדילו שוב ב־10 מיליון דולר נוספים, ל־40 מיליון דולר בחודש, וכן לקבל התחייבות כי הכסף יועבר בקביעות ולתקופה ארוכה שתיקבע מראש.

נחשפת הסיבה לטרור הבלונים וחידוש ירי הרקטות? // צילום: משה ברוכי/יערן קק״ל
נחשפת הסיבה לטרור הבלונים וחידוש ירי הרקטות? // צילום: משה ברוכי/יערן קק״ל

בקטאר טרם נענו

בקטאר טרם נענו לדרישה, בין השאר על רקע רצונם לדעת להיכן יועברו הכספים. גם בישראל שוקלים כיצד להגיב עליה, ויש כמה גישות בקרב הגורמים המדיניים־ביטחוניים הבכירים. 

גורם אחד אמר כי על ישראל לאשר את הדרישה בכפוף להשגת רגיעה ארוכת טווח בעזה, ואילו גורם אחר אמר כי אפשר למצוא חלופות אחרות לכסף בדמות אישור של פרויקטים לרצועה שחשובים לחמאס. בכך, הוא סבור, תצמצם ישראל את הסכנה שהכסף הקטארי "יתגלגל למקומות שעלולים לסכן את ביטחונה". 

עוד בנושא:

שיטת הסחיטה: חמאס יורה, ישראל פועלת והקטארים משלמים

אופטימיות זהירה: המצוקה הכלכלית תכריע את חמאס

חמאס מאיים: "נבעיר את תל אביב"

דרישותיו של חמאס הועלו השבוע במגעים שהתקיימו עם המצרים ועם אנשי האו"ם. בארגון גם מעוניינים לקדם שורה של פרויקטים אזרחיים ברצועה, בעיקר בתחומי הבריאות והתשתיות.

חלק מהגורמים סבורים שיש להתנות זאת בקידום המשא ומתן להשבת גופותיהם של חללי צה"ל הדר גולדין ואורון שאול, ולשחרורם של האזרחים אברה מנגיסטו והישאם א־סייד, המוחזקים בעזה. עם זאת, ההערכה היא שהסיכויים לפתור את הנושא נמוכים, על רקע המחיר הגבוה שחמאס דורש בתמורה.

הגורמים אמרו כי ממילא התקדמות במגעים בכלל הנושאים תהיה אפשרית רק לאחר הפסקה מוחלטת של בלוני התבערה המשוגרים מעזה לישראל. הם הבהירו כי גם כניסתו של השליח הקטארי לרצועה לא תתאפשר לפני כן. העמדה הזאת הועברה לחמאס, ובישראל מקווים שהיא תיענה בחיוב, בין השאר על רקע הלחץ הצבאי והאזרחי המופעל בימים האחרונים על הארגון.  "אנחנו מעוניינים בשקט. ברגע שהשריפות ייפסקו, נתקדם בשאר הנושאים", אמר הבכיר

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר