השמים נצבעו שחור כשנחיל של מיליוני פריטי ארבה עבר אתמול את הגבול ממצרים והתמקם בין היישובים קדש ברנע וכמהין. הבוקר משרד החקלאות היה צפוי לרסס את האזור הן מהאוויר והן מהקרקע.
למרות האופטימיות הזהירה שהפגינו ביום שני החקלאים באזור פתחת ניצנה, ולפיה נחיל הארבה הראשוני והקטן יחסית ימשיך דרומה לאילת, הרוחות לא שמעו לתפילותיהם ונחיל ארבה אדיר נכנס לשטח ישראל. משרד החקלאות העלה לאוויר מטוס תצפית כדי למפות את מיקום הלהקה, ומצא כי הנחיל נחת על הקרקע קרוב מאוד לאזור שבו נכנס לארץ, ממזרח למושב כמהין.
השירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות ריססו מהקרקע בלילה שבין שני לשלישי באזור רמת נגב, אולם ראש המועצה האזורית רמת הנגב, שמוליק ריפמן, פנה למשרד החקלאות בדרישה לפעול להדברת החגבים מהאוויר. "ביום שני זה היה נחיל קטן מאוד, אבל אתמול זה הפך למשהו רציני, עם מיליוני חגבים, וזה כבר מצב לא סימפטי שדורש טיפול מאסיבי לפני שיגרמו נזק ממשי לחקלאות", אמר ריפמן.
החגבים המזיקים לא היו צפויים להתרומם חזרה לאוויר לפני שעות הבוקר, ומשרד החקלאות הודיע כי ירסס את האזור עם אור ראשון הבוקר הן בעזרת מטוסי ריסוס והן מהקרקע. במשרד הוסיפו כי ימשיכו לעקוב אחר הלהקות במצרים לשם התארגנות מתאימה.
יענקל'ה מוסקוביץ, מנהל המו"פ של יישובי רמת הנגב, אמר: "מניסיון שלנו ומניסיון של מומחים לנושא צריך לפעול מהר ובנחישות מול הארבה. ברגע שמגיע הלילה והם מתרכזים במקום אחד צריך לרסס במהירות כדי להשמיד אותם, לפני שיגרמו לנזקים גדולים". לדבריו, החקלאים באזור מאוד מודאגים וחוששים מפגיעה כלכלית קשה.
אך יש גם מי שהרוויחו מהמצב - צ'יאן, עובד חקלאי מתאילנד, סיפר כי הוא וחבריו לכדו מאות חגבי ארבה, שישמשו ארוחות לימים הקרובים. "זה טעים מאוד, בריא מאוד, וזה מזכיר לנו את הבית בתאילנד", אמר.
טרם ידוע אם זה סופו של הסיפור. משרד החקלאות המצרי דיווח כי נחיל של ארבה שאורכו 12 ק"מ ורוחבו 200 מטרים חצה אתמול בבוקר את גבול מצרים וסודאן במהירות של 15 קמ"ש ועשה דרכו לנהר נאצר, ליד אסואן.
הארבה נחשב אחד המזיקים החמורים ביותר לגידולים חקלאיים. כל פרט אוכל בכל יום כמות מזון השווה למשקלו, ומספר הפרטים בלהקת ארבה יכול להגיע לעשרות מיליונים בקילומטר רבוע. טונה אחת של חרקים - חלק קטן בלבד מהלהקה - אוכלת מזון בכמות השווה לזו שניזונים ממנה 2,500 בני אדם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו