בשבוע שעבר התעוררה סערה, לאחר שבהולנד החלו בתהליך המתה בגז של עשרות אלפי חורפנים (מינקים), לאחר שבשתי חוות התגלה כי 90 אחוז מהחורפנים חלו בקורונה. הדבר העלה על סדר היום מחדש את סוגיית הענף השנוי במחלוקת, שבמסגרתו מגדלים חורפנים אך ורק לטובת הפרווה שלהם.
האם מגפת הקורונה, שגרמה לסגירת 50 חוות גידול בהולנד, תשפיע על מחירי הכובעים החרדים המהודרים? בעולם החרדי נוהגים לחבוש שני סוגים של כובעים שעשויים מפרוות של חיות שונות, ביניהם גם החורפנים, ועל כן מחסור עולמי עלול לגרום גם לעליית מחירים.
"ראשית", עושה יצרן השריימלים החרדי 'טרויבע כשר' סדר בבלגן, "בחורפנים משתמשים בעיקר לספודיקים, כובע פרווה דומה לשטריימל אך גבוה יותר. בשטריימלים משתמשים בפרוות של יונקים אחרים. לכן, למגפה בהולנד לא תהיה השפעה על ייצור השטריימלים". כמו כן, רוב הפרוות מגיעות לדבריו מרוסיה ולא ממערב אירופה.
במפתיע, הוא מוסיף, "הרבה יצרני שטריימלים דווקא ישמחו אם יהיה מחסור בפרווה. החורף האחרון באירופה היה מאד חם כך שהיה ביקוש מועט בלבד למעילי פרווה. השוק שלנו תלוי בשוק הפרווה כי אנחנו משתמשים בשאריות בלבד". הוא מציין כי "גם האטה כוללת של הייצור ברוסיה כרגע פחות תשפיע כי יש במחסנים מספיק פרווה לעוד מספר שנים קדימה".
"בשטריימל רגיל נכנסים בין 100 ל-150 זנבות של צובלים (דלק סיבירי)", מודה יצרן השטריימלים אליעזר אדלר מ'אדלר כובעים', אך הוא ממהר להוסיף כי בעיניו התעשייה אינה פוגעת בחיות מכיוון שלא הורגים אותם לטובת השטריימלים. "חשוב להדגיש כי לא הורגים עבורנו את החיות אלא אנחנו מקבלים את השאריות, את קצות הזנב של בעל החיים. אין לנו השפעה על השחיטה שלהם או על הגידול שלהם בכלל. מדובר בשאריות פרווה שבלעדינו היצרנים היו זורקים אותה לפח".
יובל נבון מנכ"ל "צער בעלי חיים" רמת גן והסביבה מגיב בכעס על הטענה של יצרני השטריימלים לפיה הם לא גורמים לנזק לבעלי חיים כי הם משתמשים בשאריות. "אם החרדים באמת רוצים להגן על בעלי החיים אז שהם יצטרפו לדרישה לא לייצר מעילי פרווה. הם נהנים מהתעשייה הזו ולכן זו לא טענה של ממש לפיה היא קיימת בלעדיהם. אם הם באמת היו רוצים הם היו מצטרפים ללחץ ומונעים שימוש בבעלי חיים לפחות בתחום הקוסמטיקה ההלבשה וההנעלה. להגיד זה לא אני שפגעתי אלא מישהו אחר זה להרגשתי צביעות גדולה".
"לא משתמשים בשטריימלים בפרווה סוג ב'. זה סתם צידוק עצמי", אומרת יעל ארקין מנכ"לית "תנו לחיות לחיות" מתנגדת לטענה הזו ואומרת כי. הפרווה הזו היא מעולה והיא לא נעשית במקרה אלא עבור תעשיית הפרוות ולהגיד שזה לא עבורי אלא עבור אחרים זה תירוץ. מה גם שהפרוות בשטריימלים ממש טובות וממש סוג א'. לכן זו צביעות".
שאלנו את אדלר מדוע לא לעבור לשטריימלים סינטטיים, זאת על מנת למנוע את צער בעלי החיים והפגיעה בחיות. הוא השיב כי היה ניסיון בעבר לעשות זאת, אך הוא לא צלח. "אין כיום בישראל אדם שהצליח לייצר שטריימל סינטטי טוב. היה ניסיון כזה אבל לא היה לזה ביקוש, זה היה חם ודליק וראו ישר שזה לא אמיתי. זה כמו ההבדל בין דשא סינטטי לדשא רגיל אין מי שלא רואה את הפער".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו