נתניהו (מימין) וגנץ במעמד חתימת הסכם האחדות // נתניהו (מימין) וגנץ במעמד חתימת הסכם האחדות

מחר: עוד שלב בדרך לממשלת האחדות

הוועדה הפרלמנטרית המיוחדת לחקיקת חוק "ממשלת החילופים" תתכנס לישיבה ראשונה, שצפויה להיות סוערת במיוחד • במקביל: המדינה תצטרך להשיב לבג"ץ על העתירות נגד מתן המנדט לנתניהו ונגד ההסכם הקואליציוני

הוועדה הפרלמנטרית המיוחדת לחקיקת חוק "ממשלת החילופים" שנועד לאפשר את הקמתה של הממשלה החדשה תתכנס מחר (ראשון) לישיבתה הראשונה בכנסת. 

הוועדה בראשות ח"כ איתן גינזבורג (כחול לבן) כוללת 17 ח"כים נציגי כל הסיעות בכנסת עפ"י גודלן. לישיבה הראשונה הוזמנו נציגי משרד המשפטים, והאוצר, המכון הישראלי לדמוקרטיה, התנועה לאיכות השלטון, פורום קהלת וכגן מומחי משפט ביניהם סוזי נבות, מרדכי קרמינצר,  הלל סומר,  גידי רהט ועופר קניג.

יש להניח שדיוני הוועדה יהיו סוערים משום שנציגי סיעות האופוזיציה מתנגדים בתוקף לחקיקת החוק ובעיקר יש עתיד. בדיון בשבוע שעבר על החוק החדש אמר ח"כ עפר שלח (יש עתיד) כי "החוק המונח בפנינו הוא לא חוק הוא מהפכה חוקתית.  מאז אהרן ברק לא היה מהפכן חוקתי בארץ ישראל כמו עו"ד אבי ליכט שקראו לו ואמרו לו הנה ההסכם בין שני גנבים שלא סומכים אחד על השני". 

חברי הוועדה שהוקמה הם עפ"י גודלן הם: 5 נציגי הליכוד (ח"כים אופיר כץ, שלמה קרעי, פטין מולא, עוזי דיין וטלי פלוסקוב), 2 נציגי כחול לבן (הח"כים גינזבורג אורית פרקש-הכהן) 2 נציגים של יש עתיד ( הח"כים קארין אלהרר ומיקי לוי) 2 נציגים של הרשימה המשותפת ( הח"כים עופר כסיף ואוסמה סעדי) ונציג אחד לכל הסיעות האחרות נציג ש"ס  ח"כ משה ארבל, נציג העבודה ח"כ איציק שמולי, נציג מרצ ח"כ תמר זנדברג, נציג ישראל ביתנו ח"כ אלכס קושניר, נציגת ימינה ח"כ איילת שקד ונציג יהדות התורה ח"כ יעקב אשר.

האולטימטום של בג"ץ

בתוך כך, מחר ב-11:00 יפוג המועד האחרון לתשובת היועץ המשפטי לממשלה, בנימין נתניהו, בני גנץ, וסיעות הליכוד וכחול לבן לשורת העתירות נגד הרכבת הממשלה על ידי נתניהו וההסכם הקואליציוני שנחתם. 

כזכור, בית משפט העליון ביקש להתייחס בתשובה כאילו הוצא צו על תנאי. משמעות הדבר היא שבית המשפט רואה צורך דחוף בסד הזמנים הנתון לדון בגוף הטענות של העותרים. על המשיבים להשיב תשובות מפורטות על כל טענה וטענה כאילו הוצא צו על תנאי. עם זאת, אין משמעות הדבר בשלב זה שהצו ניתן. בית המשפט רוצה לדון ולהשכנע אך במעמד של אותו דיון.

העתירות דורשות למנוע מנתניהו לכהן כראש ממשלה בשורה של טיעונים. עיקרם, משום כתבי האישום הכוללים עבירות שיש עימן קלון. בניגוד לשש הפעמים הקודמות בהם העתירות נדחו על הסף מפעת הגשה מוקדמת מידי הפעם שופט בג"צ יצחק עמית ביקש מהמשיבים להגיש את תגובתם.

הראשונה שהגישו את העתירות, ואלו גם שהגישו הפעם, היא על ידי 123 אנשי היי טק וביטחון באמצעות עו"ד דפנה הולץ לכנר. כמו כן הגישה התנועה לאיכות השלטון עתירה שטענה שהיות ונתניהו הוא ראש ממשלת מעבר חל עליו הדין שחל על כל חבר כנסת והוא אינו יכול להקים ממשלה משום כתבי האישום נגדו, חוזה חדש ומשמר הדמוקרטיה הגישו את העתירה השלישית הדורשות למנוע מנשיא המדינה, ראובן ריבלין, להטיל את המנדט על נתניהו. 

אנשי ההיי-טק ביקשו באופן חריג להוסיף 10 סעדים לעתירה לאחר שזו הוגשה שעיקרם ביטול ההסכם הפוליטי בין נתניהו לגנץ. עו"ד לכנר טוענת לרצונו של נתניהו, כנאשם בפלילים, להטיל מורא ופחד על בית המשפט העליון במטרה להטות דין ולמנוע קבלת החלטה שיפוטית בעניינו וכן פגיעה באופי השילטון על ידי שילטון "דו ראשי" של גנץ ונתניהו וייתור הראשות המחוקקת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...