בחברת DayTwo אוכלים לפי צורכי הגוף // בחברת DayTwo אוכלים לפי צורכי הגוף

עונג צהריים: אוכל, עבודה

בשלנים קבועים במשרד, ארוחות בקיבוץ וטייק אווי אקולוגי: חברות ההייטק מציגות - ארוחות צהריים בריאות וחברתיות יותר

כולנו גדלנו על המוטו, שלפיו ארוחת הבוקר היא החשובה ביותר ביום, אבל אם תשאלו את עובדי המשרדים למיניהם - ארוחת הצהריים לוקחת אותה בסיבוב. לא סתם השאלה "מה אוכלים היום?"/"מזמינים מבחוץ או הבאתם מהבית?" שולטת ביד רמה במסדרונות.

לצד המחירים הגבוהים, לאוכל המוזמן ממסעדות יש גם מחיר קלורי ובריאותי. עדי יערן, דיאטנית קלינית בלאומית שירותי בריאות, מסבירה: "כשמחליטים לאכול בחוץ או להזמין מבחוץ, יש להבחין בין שני דברים: אם מדובר בבילוי או במשהו יומיומי וקבוע. אם מדובר בבילוי, זה בסדר להזמין את המנה שהכי נראית לנו. אבל אם אכילה בחוץ הפכה לחלק מהשגרה שלנו, חשוב לבחור במזון בריא שעונה על הצרכים התזונתיים שלנו. 

"באוכל תעשייתי יש 'מוקשים' שאנחנו לא תמיד מודעים להם, ומי שמתבסס על הזמנה מבחוץ צריך להביא בחשבון שבאוכל שלו יהיו הרבה יותר נתרן וסוכר. למשל, ברול אחד של סושי יש כמות קלוריות של לפחות שתי פרוסות לחם, ולכן רצוי להזמין לצד הרול סלט עוף ומלפפונים או תבשיל ירקות. כשמזמינים סלט, כדאי לבחור ברוטב המבוסס על שמן זית, ותמיד לבקש את הרוטב בצד. כמו כן, יש לדאוג שהארוחה תכיל תמיד מנת חלבון - למשל, ביצה, טונה, או עוף. אם יוצאים לאכול בחוץ, מומלץ לבחור במסעדה מזרחית, שבה קל יותר לאזן בין פחמימות, חלבון וירקות.

לכל הכתבות, הטורים והמדורים של שישבת

"שימו לב גם לגודל המנה. לא חייבים לסיים את הארוחה שבעים וכבדים מדי, ואחרי שעתיים אפשר תמיד לאכול פרי או יוגורט. חשוב לזכור שבסופו של דבר, המטרה היא לחזור לעבודה עם אנרגיות". 

זה אכן המצב ברוב החברות, בעיקר אלה הממוקמות בלב אזורי תעשייה שונים בארץ. אבל לצידן יש חברות שהחליטו לקחת את ארוחת הצהריים בידיים. 

מבשלים כמו בבית

חברת ההייטק Qwilt, הממוקמת בהוד השרון, מונה 60 עובדים. החברה רחוקה ממרכזי ההסעדה, ולכן כל יציאה מהמשרד לארוחת צהריים הופכת לפרויקט. 

האוכל בחברת Qwilt // צילום: קוקו

לפני כשנתיים החליט אלון מאור, המנכ"ל ומייסד החברה, להקל על העובדים ולהגיש ארוחות צהריים אין־האוס. הפתרון: הזמנה מרוכזת של אוכל ביתי בכל יום. 

"עשינו כמה ניסיונות והגענו לנוסחה המתאימה", מסבירה שי לי שילה, מנהלת משרד ומשאבי אנוש האחראית לפרויקט. "זה הפך להיות חלק מהאווירה ומהשיח היומי במשרד. יש לנו פעמון מיוחד, ובכל יום בשעה 12, כשהארוחה מגיעה או מוכנה, מי שנמצא באזור המטבח פורס את המזון לכולם, מצלצל בפעמון - ובשניות כולם מגיעים ואוכלים יחד.

"אנחנו עובדים עם 15-12 ספקים, חלקם מסעדות שמציעות אוכל ביתי, וחלקם בשלנים ביתיים שמגיעים עד אלינו. עם בשלן חדש אנחנו תמיד עושים פיילוט. 

"אני משתדלת לגוון ולתת יד חופשית. אנחנו גם עושים סקרים מדי פעם ובוחנים את שביעות רצון העובדים. לרוב האוכל הפופולרי ביותר הוא 'על האש', שניצלים וחזה עוף עם סלטים עשירים".

חוויות מחדר האוכל

תארו לכם שבאמצע היום אתם עוזבים את המחשב, יוצאים מהמשרד ומתמסרים לטבע ולציוץ הציפורים. כך נראית ארוחת הצהריים של חברת הפינטק Tipalti. לפני חצי שנה, כשעברו למשרדים חדשים ליד קיבוץ גליל ים, הופתעו 75 עובדי החברה לקבל הצעה מהקיבוץ לפתוח עבורם את חדר האוכל. כך משתלבים העובדים עם חברי הקיבוץ, עומדים בתור לקבלת האוכל ומפנים מגשים בסיום.

עובדי חברת Tipalti בחדר האוכל של קיבוץ גליל ים 

"כשעברנו למשרדים החדשים, הבנו שאפשר לאכול עם כרטיס ההטבות שלנו בחדר האוכל של הקיבוץ, החלטנו לנסות ואהבנו את האווירה הקיבוצית", מספר רענן טאובר, מנהל בדיקת תוכנה בחברה. "זה מאפשר לנו לצאת מהמשרד ולהחליף את אווירת העבודה באווירה פסטורלית. הנוף הירוק הוא ניגוד מהנה לעבודה המשרדית".

העובדים לא מתרגשים מהתדמית הלא מאוד טובה שיש לאוכל הקיבוצי. "לנו זה טוב. בכל יום אפשר לבחור בין שמונה תוספות שונות, שמוגשות לצד מבחר גדול מאוד של סלטים ושתייה חופשית. בדרך כלל אני אוכל שתי צלחות מלאות וזה עושה את העבודה. וזה גם טעים.

"יש בחוויה גם אלמנט הפתעה, כי בחדר האוכל אין תפריט קבוע. בכל יום אתה מגלה מחדש מה מוגש, וזה מוסיף הרבה לחוויה. יש בזה גם משהו נוסטלגי, שמזכיר לרבים חוויות עבר מחדר האוכל הצבאי או מהילדות בקיבוץ. תמיד גם יש מקום לקבוצות גדולות, ואפשר לשבת יחד".

לפי דרישות הגוף

חברת DayTwo הוקמה על בסיס מחקר תזונתי שנערך במכון ויצמן, ושגילה כי לכל אחד מאיתנו יש חיידקים שונים המעורבים באופן שונה בתהליך העיכול, וכי באמצעות בדיקה ייעודית אפשר להתאים לכל אדם תזונה ייחודית בהתאם לדרישות הגוף שלו ומגבלותיו.

בחברת DayTwo אוכלים לפי צורכי הגוף 

אין פלא, אם כן, שעובדי החברה מיישמים את תוצאות המחקר על עצמם בכל הנוגע לארוחת הצהריים במשרד. איילת ריבק, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברה: "כל עובדי החברה מקבלים את הזכות לעבור את הבדיקה הייעודית, ואנחנו רואים בזה גם ערך עבורם מבחינה בריאותית וגם אפשרות להתחבר למוצר באופן אישי. 

"יש אנשים שסקרנים יותר, או שיש להם רקע בריאותי שמכתיב להם אורח חיים מסוים ולכן חשוב להם להשתמש במוצר. הם עוברים את הבדיקה, מקבלים תוצאות, נפגשים עם דיאטנית מטעם החברה ומקבלים סיוע וייעוץ. אחרים לומדים על עצמם דברים חדשים ומשנים את הרגלי האכילה שלהם. לפי תוצאות הבדיקה אנחנו מזמינים אוכל או יוצאים לאכול בחוץ.

"אני יכולה לספר על עצמי שאני בוחנת בכל יום את התפריטים והמנות, ובודקת אם הרכיבים מתאימים לי. תוך כדי תנועה לומדים איך לבחור מנות נכון, ולפעמים מתייעצים עם הדיאטנית. אני למדתי להרכיב את הארוחות שלי בצורה מאוזנת גם כשאני מזמינה אוכל מבחוץ. בעיניי זו מתנה עבור העובדים שלנו". 

סוף לפלסטיק

כשהמתכנתת טלי בלומנפלד הגיעה לפני כשנה לעבוד בחברת JoyTunes, חברת הייטק העוסקת במוזיקה, היא שמה לב שבשונה מחברות קודמות שבהן עבדה, העובדים מתקבצים לאכול יחד, והחליטה ליישם בחברה, הממוקמת במתחם שרונה בתל אביב, אידיאולוגיה אקולוגית ולצמצם את השימוש בכלי הפלסטיק המזהמים שמגיעים עם המנות האישיות. 

הכלים הרב־פעמיים ב־JoyTunes

"כשקונים אוכל ממסעדות הוא מגיע בכלים חד־פעמיים, עם סכום פלסטיק ובתוך שקית, מה שמייצר כמויות של זבל. לי זה הפריע מאוד, והתחלתי ללכת למסעדות עם כלים משלי ולבקש שימלאו לי אותם. עם הזמן הצטרפו אלי עובדים נוספים, שממש התלהבו מהרעיון. אנחנו מביאים אוכל מבחוץ ויושבים יחד במטבח. יש לנו מרחב מזמין מאוד, וזה הזמן של כולנו יחד.

"באופן מפתיע, רוב המסעדות באזור מפרגנות לנו. יש מקומות שהתהליך איתם קצת יותר איטי, וזה לא מתאים להם מכל מיני סיבות, כמו עומס בשעות הלחץ או ענייני כשרות. אבל לכל דבר יש פתרון. בשביל שומרי כשרות, אנחנו משתמשים בכלים חד־פעמיים מחומרים מתכלים. זה תהליך, שאני מקווה שבסופו יהפוך לנורמה, פתרון אחד מני רבים לעצור את זיהום כדור הארץ".

טיפ!

לא חייבים לסיים את ארוחת הצהריים שבעים וכבדים מדי, כי המטרה היא לחזור לעבודה עם אנרגיות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...