תוכן בשיתוף מסחרי
הסכמתה של ממשלת גרמניה מתייחסת אל שורדי שואה אשר שהו בכ-20 ערים ברחבי רומניה. על פי הפרסומים, סכום הפיצוי הרטרואקטיבי לכל ניצול ינוע בין 90 ל-190 אלפי שקלים, כשבין היתר יהיו זכאים חלק מהניצולים גם לקצבה חודשית.
יש לציין כי חלק מתבחיני המוסד לביטוח סוציאלי הגרמני מאפשרים עמידה של יורשי הניצולים על זכויות רטרואקטיביות של הוריהם או בני זוגם וזאת במקרים בהם ניצול השואה המנוח נפטר לאחר 22 ביוני 2002.
ההערכה היא כי ההחלטה תקפה לכ-8,000 ניצולים מרומניה.. למרות שבעיתונות נאמר כי ההכרה רלוונטית רק למי שנולדו לפני שנת 1928 אנו ממליצים להגיש בקשות גם לילידי שנים מאוחרות יותר, הסבורים שעילת ההכרה חלה לגביהם. חשוב לציין כי מומלץ למי שכבר מקבל קצבה חודשית ממשרד האוצר הישראלי להגיש גם בקשה לקצבה חודשית נוספת מול המוסד לביטוח סוציאלי בגרמניה.
עו”ד ונוטריון דוד ידיד
למענה משפטי בפורום זכויות ניצולי שואה לחץ/י כאן
ברשימת הערים שהוכרו על ידי הגרמנים ניתן להבחין בעיר יאש, שם בוצעו בסוף יוני 1941 פרעות כנגד יהודים אשר הביאו לרציחתם של כ-13 אלף יהודים ולפעולות של כוחות ופורעים רומנים בסיוע כוחות צבא גרמנים, אשר כללו ביזה של בתים ובתי עסק יהודיים. מלבד יאש ישנן ברשימה ערים ועיירות נוספים בהם חוו הקהילות היהודיות רדיפות דוגמת גלאץ, טקוצ’, רומן, פייטרה ניאמץ, ברלד, קריובה, פשקן, וואסלוי ועוד.
חשוב לציין כי ההכרה הנ”ל מאפשרת גם הכרה מטעם קרן סעיף 2 של ועידת התביעות, המאפשרת קבלת תגמולים חודשיים, למי אשר אינו זכאי לכך עתה. הדבר יכול להביא לקבלת תגמול מינימאלי בסך 2,300 ₪ בחודש, כאשר עיקר הכסף מגיע מגרמניה וחלקו מהשלמת משרד האוצר הישראלי.
השרה גילה גמליאל הוסיפה ואמרה כי “צדק היסטורי, שבא לאחר עשרה חודשי משא ומתן אינטנסיביים מאוד. נמשיך לפעול להכרה גרמנית בזכאותם של עוד אלפי ניצולים שטרם הוכרו, בין שהם יוצאי רומניה ובין שהם יוצאי מדינות נוספות”.
המאבק של יהודי רומניה לקבלת תגמולים בגין הרדיפות שחוו מהנאצים ועוזריהם כלל מספר אבני דרך, אשר כל אחת מהן גרמה להכרה בנרדפות חלק נוסף של בני קהילה זו. החל מפסק דין בשנת 2005, אשר הכיר בעילת העוצר בחלק מערי רומניה, עבור בהחלטת שר האוצר בשנת 2016 כי ניצולי שואה שביצעו עבודות כפייה בעת מלחמת העולם השנייה יזכו למעמד של ניצולי שואה ויקבלו רנטה חודשית, וזאת ללא קשר למועד עלייתם ארצה והמשך בפסק דין של משרדנו שהביא להכרה בזכויות ילדים שהתלוו לעובדי כפיה (בדרך כלל להוריהם).
אנו מברכים על ההחלטה ו”מורידים את הכובע” בפני השרה לשוויון חברתי וצוות משרדה, אשר הצליח להביא להכרה שכזו ומקווים להכרה בקבוצות נוספות הממתינות כי יעשה בעבורן צדק היסטורי וגם כלכלי.
33371251
הכתבה מאת עורך דין ונוטריון דוד ידיד, באדיבות אתר עורכי דין LawGuide.
תוכן בשיתוף מסחרי
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו