המטרה הלא מוצהרת של הליכוד: לשמור אפשרות לצירוף גנץ לממשלת נתניהו

לאחר סערת הרב פרץ, לפיד קרא לפטר את שר החינוך, אך גנץ נמנע מכך • בליכוד ערים לכך ולא תוקפים את יו"ר כחול לבן, במטרה לשמור את האופציה לצרפו לממשלה עתידית • וגם: חילוקי הדעות בתוך כחול לבן חשפו את עומק הקרע ברשימה • פרשנות

ראשי כחול לבן בכנס בקיבוץ שפיים // צילום: אבישג שאר-ישוב // ראשי כחול לבן בכנס בקיבוץ שפיים // צילום: אבישג שאר-ישוב

הדברים שאמר שר החינוך הרב רפי פרץ לדנה ויס באותו ראיון ששודר במוצאי השבת האחרונה, חשף לא רק את עומק הקרע בחברה הישראלית בנוגע לחד מיניים, אלא גם - להבדיל - את עומק הקרע מאחורי הקלעים בין מנהיגי "כחול לבן".

כדי להבחין בזה צריך להיות חד עין או חד אוזן. למעשה, התגובה הלא אחידה מצד ארבעת המנהיגים - גנץ, לפיד, אשכנזי ויעלון - לדברי פרץ, היא עוד חוליה בשרשרת המקרים שחשפו את חילוקי הדעות והבדלי הגישות ביניהם. 

זה כבר לא רק אם להצטרף או לא להצטרף לממשלת נתניהו, ולא רק אם להצטרף לקואליציה עם החרדים או לא. 

בשבוע שעבר נחשפה הקלטה של משה יעלון, שלימדה כי גם הסכם הרוטציה בין גנץ ללפיד עומד לצדדים לרועץ, כאשר פרט ללפיד איש אינו מעוניין בהסכם הזה. 

אחרי שיאיר לפיד צייץ ביקורת על נתניהו בעקבות תגובתו של רה"מ לדברי פרץ - "שיחתך הערב עם הרב פרץ היתה צריכה להיות שיחת פיטורים ולא שיחת הבהרה" - הופיע אתמול גנץ בגן מאיר בתל אביב, תקף את דבריו של פרץ, אולם הגן עליו בנחרצות מפני חורשי פיטוריו. "הוא איש אוהב אדם", אמר גנץ להפתעת הנוכחים.

זו גם לא הפעם הראשונה שבה הדברים מתגלים שלא באמצעות הקלטות סתר, אלא מעל השולחן בפומבי וגלוי לעיני כל. אחרי שלפיד תקף את ההפרדה המגדרית במקומות ציבוריים, קבעה ח"כ עומר ינקילביץ' כי מדובר בדעות חשוכות ומדירות. בכחול לבן יודעים היטב שהקרבה בין הח"כית החרדית לגנץ לא מותירה מקום לספק מי הוא העומד מאחורי דבריה. גבי אשכנזי, עוד טוען לכתר ביום שאחרי גנץ, עקץ בעצמו את ראש מפלגתו ומקורביו, ובציוץ התגובה שלו לדברי הרב פרץ, "הדברים שאמר הרב רפי פרץ חמורים", הוסיף, עם הקשר מאולץ משהו, "הם מצטרפים לאמירות על הפרדת גברים ונשים במרחב הציבורי". 

בליכוד ערים לנעשה בכחול לבן, ולכן ההחלטה האסטרטגית הנוכחית היא להימנע מתקיפה אישית של גנץ. לפיד וברק יחטפו את האש, ואילו גנץ ייאלץ לספוג רק כשיהיו חייבים. גם גנץ לא התחייב עד כה במערכת הבחירות באופן ברור כי לא יישב עם נתניהו בממשלה. ההערכה בשתי המפלגות היא, כי במצב של חוסר הכרעה, של 60 ומטה לכל אחד מהצדדים ללא ליברמן, גנץ יצטרף לממשלת נתניהו, ללא לפיד כמובן, ויחסוך למדינה מערכת בחירות נוספת. לפיד, שמתנגד לכך נחרצות, כבר הבין את המגמה, ופועל למנוע אותה על ידי שורת אמירות כובלות ונחרצות. גנץ, שמתכוון בשעת הצורך להתנתק מכבליו של לפיד ביום שאחרי, מכין כבר עכשיו את הקרקע לכך ומחזיר מלחמה שערה. 

אז למה לפיד לא מפרק את העסק כבר עכשיו? הסיבה נעוצה בהזדמנויות הפוליטיות המועטות העומדות לרשותו. סיטואציה של כחול לבן ואהוד ברק מצד אחד, ואביגדור ליברמן מצד שני, עשויה להביא לכך שיש עתיד תסיים עם מספר חד־ספרתי של מנדטים. לפיד מעוניין שהטיח יחזיק עוד כמה חודשים את הבית, לפני שיבואו הצדדים עם הפטישים ויפרקו אותו בעצמם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר