הנחיות למניעת אבולה: חזרתם חולים מקונגו? תטופלו כמו באירוע ביולוגי חריג

הנחיות חדשות של משרד הבריאות קובעות שהטיפול בחולים שחוזרים מהמדינה האפריקנית ייעשה כמו באירוע ביולוגי, תוך בידוד מקסימלי

צילום: רויטרס // מתחסנים נגד אבולה

ביקרתם בקונגו ולאחר מכן סבלתם מחום? הנחיות חדשות של משרד הבריאות קובעות שהטיפול בכם ייעשה כמו באירוע ביולוגי חריג, תוך בידוד מקסימלי ואף הפסקת טיפול שאינו מציל חיים בחולים חשודים. כך עולה מהנחיות שהפיץ משרד הבריאות למנהלי בתי החולים ולמד"א.

זה כשנה מתחוללת בקונגו התפרצות של אבולה. עד כה נדבקו 2,400 איש, ומתוכם מתו כ־1,600. בחודש יוני הופיעו מקרים של אבולה גם במדינה השכנה אוגנדה, אך ההערכה היא שזו הדבקה על ידי אנשים שעברו בין מדינות, ואין עדות להדבקה מאדם לאדם בתוך אוגנדה.

ארגון הבריאות העולמי והמרכז האמריקני לבקרת מחלות מעריכים שהסיכון להפצת המחלה ברמה העולמית קטן. גם פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, מציינת כי "משרד הבריאות שותף להערכות אלו, ובהתאם לכך מעריך את הסיכון להגעת חולי אבולה לישראל כנמוך מאוד. לכן, לעת הזו לא נדרשת בישראל היערכות מלאה ומחמירה". אבל למרות זאת, הוחלט על פרסום ההנחיות המחמירות.

בין היתר נקבע כי החולה יטופל בהתאם לנוהל של התמודדות עם אירוע ביולוגי חריג, נקבעו הנחיות למיגון הצוות המטפל, בידוד המטופל בחדר עם לחץ אוויר שלילי, דיווח מיידי למשרד הבריאות, איסור הוצאת בדיקות דם של החולה אל מחוץ לחדר עד לשלילת האבחנה, והנחיה לטפל בחולה החשוד "על בסיס מציל חיים בלבד". 

נגיף האבולה גורם למחלה קטלנית ומידבקת שמתחילה כמחלת חום דמוית שפעת, שמלווה בדימומים חיצוניים ופנימיים עד כדי פגיעה בכליות, בכבד ובמערכת העצבים, וכשל רב מערכתי.

המחלה מועברת במגע ישיר עם נוזלי גוף או הפרשות של החולה, ואינה מועברת באוויר. אבולה נחשבת למחלה קטלנית במיוחד, ומהלכה מהיר מאוד. בין 50 ל־90 אחוזים מהנדבקים עלולים למות. ב־2014 נרשמה התפרצות אבולה בכמה מדינות באפריקה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר