האש עדיין מתפשטת: גל השריפות נמשך גם היום (שישי) במוקדים שונים ברחבי הארץ. האש התחדשה בשני מוקדים במועצה האזורית מטה יהודה סמוך למושב תרום.
כתב: יורי ילון // צילום: עמי שמיר
30 צוותי כיבוי והצלה ועשרות לוחמי אש, בסיוע טייסת הכבאות אלעד ומטוסים זרים, נאבקים בלהבות ומנסים לבלום את האש. בשלב זה, אין סכנה לישובים הסמוכים. מפקד מחוז ירושלים הנכנס, טפסר ניסים טויטו, ומפקד בית שמש, טפסר משנה ראובן יצחק, נמצאים עם הכוחות בשטח ומפקדים על גזרות הלחימה באש. הכניסה לקיבוץ הראל חסומה. על השריפה ביער בן שמן הושגה שליטה חלקית, וכביש 443 נפתח לתנועה לאחר כיממה שבה היה סגור.
בנוסף, שריפה פרצה ביער סמוך ליישוב זנוח, ליד בית שמש. לוחמי האש מרכזים מאמץ לבלימת השריפה. בשריפות שפרצו מוקדם יותר באזור קיבוץ הראל (ליד ירושלים) ובכרמיה (עוטף עזה) נפגעו 14 בני אדם - בהם 12 כבאים - באורח קל משאיפת עשן. באשר לשריפה סמוך לקיבוץ הראל, כיבוי האש וחברת החשמל סיכמו שממצאי הבדיקה הראשונית יועברו לחברת החשמל, וצוותים משותפים לשני הגופים יבחנו אם אכן מקור השריפה קשור לגורם חשמלי כלשהו. בכל מקרה מדוברות הנציבות נמסר כי אירועי השריפות המשמעותיים כלל לא פרצו כתוצאה ממדורות ל"ג בעומר שלא כובו כראוי.
בדרום, בעוטף עזה, בעקבות שריפה פרצה סמוך למושב יכיני כתוצאה מבלון תבערה, כוחות משטרה הגיעו למושב והחלו בפינוי קו ראשון של בתי הישוב הסמוכים לשריפה. כביש 34, מצומת המזלג ועד לצומת שער הנגב, נחסם לתנועה, אך נפתח לאחר שעה קלה. עד כה פרצו בעוטף עזה היום שלוש שריפות כתוצאה מטרור הבלונים.
שריפה בכניסה לראשל"צ
בנוסף, כוחות כיבוי גדולים מטפלים במספר שריפות נוספות באזור השפלה. בשריפה באזור צומת ראשונים בכניסה הדרומית לראשון לציון, הושגה שליטה על האש ונמנעה התפשטות שלה לאזור העיר כמו גם לכיוון תחנת הרכבת.
שריפה נוספת בשליטה מטופלת באזור שדה קוצים בין בית דגן לכפר חב"ד. עוד שריפה דומה מטופלת בשדה ליד באר יעקב. מכיבוי אש נמסר כי אמנם ישנה שליטה אך פעולות הכיבוי ימשכו זמן רב.
עוד באותו נושא:
• התושבים שביתם נשרף אוספים את השברים: "אין מחזה מזעזע יותר מהבית שלך שרוף"
• היערכות נרחבת לקראת שיא גל החום: "נערכים בכל הכוח לחידוש הרוחות והאש"
• "רק חמישה בתים מתוך 60 שרדו": היישוב מבוא מודיעים עלה באש
שריפה גדולה בה נאבקים מכבי אש היא באזור הישוב בית עזרא שבמועצה האזורית באר טוביה. עם סכנה לרכוש ובתים. הכבאים מונעים את התפשטותה. קו הבתים הראשון בישוב פונה מתושבים (סה"כ 15 בתים). כביש מספר 4 באזור צומת אמונים נסגר לתנועה.
בהערכת מצב של גורמי הכיבוי, המשטרה קב"ט המועצה וראש המועצה קובי אביבי הוחלט כי התושבים לא יורשו לחזור לבתיהם בקרוב, המועצה תציב שמירה על הבתים כדי למנוע גניבות. השליטה באש הושגה וכעת מטפלים במשפחות שפונו. בנגוהות שבהר חברון, הושגה שליטה על האש והתושבים הורשו לחזור לבתיהם. האתר התיירותי, "המרפסת של המדינה", ניצל ללא נזק.
סיוע מצרי
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהגיע לקבל סקירת מצב בשטח, התייחס לסיוע הבינלאומי ואמר: "פנינו להרבה מדינות, בשיחה שלי עם שר הבט"פ וראש המל"ל, סיכמנו על פניה מרבית לכל הגורמים. עד לרגע זה הגיע סיוע מיוון, קרואטיה איטליה, מצרים וקפריסין ואנחנו מאוד מעריכים זאת. אני רוצה להודות לידידי נשיא מצרים א-סיסי, על כך ששלח שני מסוקים.
נתניה הוסיף: "קיבלנו גם פניות מאחרים, גם מהרשות הפלשתינית וגם מגורמים נוספים. ארבע עד שש מדינות, ביניהן רוסיה, כבר מוכנות לשלוח עזרה מעשית. הם פונים אלינו אפילו לפני שפנינו אליהם, לחלק מהמדינות הללו זה מאוד חשוב, והיכולת הבינלאומית חשובה ומסייעת ליכולת הלאומית".
"אני רוצה להגדיל עוד יותר את יכולת כיבוי האש העצמאית שלנו, אבל אני מברך בשתי ידיים על הנכונות של שכנים רבים שלנו לעזור לנו בשעת מצוקה כפי שאנחנו עוזרים להם", סיכם ראש הממשלה.
רה"מ נתניהו והשר ארדן בחמל השריפות בתל חדיר לצד המפכ"ל // צילום: יהונתן שאול
נזקי השריפה במבוא מודיעים // צילום: יוסי זליגר
פעולות הכיבוי ליד מושב זנוח // צילום: דוברות כבאות והצלה
השתתפו בהכנת הידיעה: שלומי דיאז, יורי ילון, אפרת פורשר, גדי גולן
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו