בגלל פזצט"א: הפכה לנכה ושוחררה מצה"ל

שנים לאחר ששברה את ידה כנערה, נאלצה החיילת לבצע את התרגיל והתעלפה • למרות הסבל שעברה, היא לא הוכרה כנכת צה"ל • בית המשפט הפך את ההחלטה

תמונת המחשה (למצולמת אין קשר לידיעה) // צילום: דובר צה"ל

חיילת שהתעלפה מכאבים בידה במהלך פזצטא במטווח, הוכרה כנכת צה"ל, למרות ששש שנים קודם לכן שברה את ידה תוך כדי החלקה על הקרח ונזקקה לשני ניתוחים. בית משפט השלום בחיפה, ביושבו כוועד ערעורים, קיבל את תביעתו של עו"ד מיכאל פסקל, שייצג את החיילת, והפך את החלטת קצין התגמולים. 

מהתביעה עולה כי בהיותה בת 12, לפני כ-15 שנים, נפלה החיילת תוך כדי החלקה על הקרח, שברה את יד שמאל ונזקקה לשני ניתוחים. לאחר החלמה קיבלה פטור משיעורי התעמלות במטרה למנוע מאמץ וכוח על שורש כף היד. כאשר התגייסה לצה"ל עם פרופיל 72 בעקבות השבר, ביקשה לראות רופא במטרה ליידע אותו על עברה הרפואי, אך סורבה.

במהלך מטווח ירי בתנוחת 'פזצטא' התעלפה מכאבים בשורש כף ידה השמאלית והיא פונתה משם באלונקה. אורתופד צבאי הוריד הפרופיל שלה ל-45, ובבדיקת הדמייה אובחן ליקוי בפתיחת מפרק היד ופגיעה ברצועות. מומחית כף יד פרטית המליצה על ניתוח כפתרון לבעיה אך הצבא דחה בקשתה שוב ושוב עד שראש תחום אורתופדיה בצה"ל קבע לה תור לניתוח, ולאחריו השתחררה מצה"ל עם פרופיל 24. שלושה חודשים אחר כך נאלצה לעבור ניתוח נוסף, הרביעי במספר.

למרות מסכת הייסורים שעברה, סירב קצין התגמולים במשרד הביטחון להכיר בה כנכת צה"ל, זאת בהסתמך על מומחה מטעמו, ד"ר ליושוביץ, שקבע כי ההפרעה במפרקי שורש כף יד שמאל נגרמה בעת השבר בילדותה ומצבה לא הוחמר בשל תנאי שירותה הצבאי.

עו"ד מיכאל פסקל
עו"ד מיכאל פסקל

החיילת ערערה על קביעת המומחה באמצעות עו"ד מיכאל פסקל, בהסתמך על חוות דעתו של ד"ר מאזן פראח מומחה לכירורגיה אורתופדית שקבע שבבדיקה במועד הגיוס, החיילת סבלה מהגבלה קלה בלבד בתנועת היישור של יד שמאל. במהלך שירותה, ציין ד"ר פראח, חלה החמרה מתמדת עד כדי הגבלה ניכרת בכל התנועות. הוא קבע שתנאי שירותה הצבאי החמירו את מצב שורש כף היד בשיעור של 50 אחוזים.

לאור המחלוקת בין מומחי שני הצדדים, מינה בית המשפט מומחה מטעמו, ד"ר מיכה רינות, מומחה לכירורגיה של כף היד  שקבע כי יש להכיר בקשר הסיבתי בשיעור של 50 אחוזים בין  מצבה הרפואי הנוכחי של החיילת לבין שירותה הצבאי. בכך התקבלה עמדת ב"כ המערערת באופן מלא.

לאור קביעת המומחה השלישי, קבעה השופטת כאמלה ג'דעון שהערעור התקבל  שאותה החמרה הביאה את החיילת לבצע ניתוח נוסף וכן קבעה שישנו קשר סיבתי בשיעור של 50 אחוזים בין ההפרעה במפרקי שורש כף יד שמאל שממנה סובלת החייל לבין שירותה הצבאי. בית המשפט פסק כי על קצין התגמולים לשלם לחיילת בנוסף עשרת אלפים שקלים עבור חוות דעת המומחה מטעמה וכן את שכר טרחת עורך דינה. 

בעקבות פסק-הדין תועמד החיילת בפני ועדה רפואית אשר תקבע את דרגת הנכות, ובהתאם לה תזכה לקבלת זכויות המגיעות לה כנכת צה"ל

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר