דייג בחוף הכנרת // צילום: גיל אליהו, ג'יני // דייג בחוף הכנרת // צילום: גיל אליהו, ג'יני

חגיגה בכנרת: "המצב יותר מדי טוב"

תחנת השיטור הימי חזרה לבסיס האם, התיירים נוהרים, ואפילו תפוקת הדבש עלתה ב־25% • החורף השופע חולל מהפך

אחרי שלוש שנות גלות שכפה עליהם הרצף של חמש שנות הבצורת, שמחו שוטרי השיטור הימי של הכנרת לחזור השבוע לבסיס האם ההיסטורי שלהם בשפך הירדן הדרומי. 

צילום (ארכיון): רשות המים

"בשל ירידת מפלס הכנרת לפני כשלוש שנים הקימו סכר עפר בכניסה לשפך הירדן, כדי ליצור בריכה שתשמור על גובה המים כך שנקודת היניקה של מקורות, הסמוכה אלינו, תוכל להמשיך לשאוב מים", הסביר אתמול רפ"ק ואליד עותמאן, מפקד השיטור הימי של הכנרת. 

לדבריו, "בגלל שהסכר חסם את הגישה לתחנה לספינות שלנו, נאלצנו להעביר אותה לעין גב. אבל עכשיו מפלס הכנרת נסק ואנחנו שמחים לחזור הביתה, לתחנת האם שלנו, שגם נותנת את המענה הכי טוב ומהיר בפעילות שלנו לאבטחת הנופשים בכנרת". הכנרת השלימה בסך הכל עלייה של 3.17 מטרים מאז תחילת העונה - כמעט כפליים מקצב עליית המפלס בממוצע לשנה, העומד על 1.65 מטרים. 

ברשות המים מעריכים כי הזרימות החזקות בנחלים יוסיפו למפלס כ־30 ס"מ נוספים עד סוף מאי, ויביאו אותה להישג של כ־3.5 מטרים השנה ולצמצום גירעון המים שממנו סבלה בכ־60%. "מאז חורף 2002־2003 לא היתה נסיקה כל כך חדה במפלס הכנרת", מסביר ד"ר אייל זיגל, מנהל תחום מים עיליים ברשות המים. 

השיטור הימי בפעולה // צילום: גיל אליהו/ג'יני

התוצאות הללו משמחות מאוד לא רק את חקלאי הגליל והגולן, אלא גם את התיירנים. כבר בסופי השבוע האחרונים, באתרי המים של רשות הטבע והגנים הוכפל מספר המטיילים שביקרו בהם ביחס לאשתקד. 

גם באתרי שיט הקיאקים בנהר הירדן נהנים מעלייה בהיקף ההתעניינות. "המצב עכשיו הוא יותר מדי טוב, כי הגענו למצב שבחול המועד ניאלץ לפתוח מסלול שקט, כי במסלול הרגיל המפלס גבוה מדי ואי אפשר עדיין לשוט בו. זה מבטיח לנו עונה טובה וארוכה יותר", אמר ערן גיגי, מנכ"ל רפטינג נהר הירדן.

רצף חמש שנות הבצורת, שהגיע בשנה שעברה לשיא וגרם למשבר המים בצפון, הביא גם לסגירת נחלים בגולן למבקרים בשל זיהום בחיידקי קולי והתפרצות מחלת העכברת. "השנה הסיכוי לזיהום בנחלים הוא הרבה יותר נמוך, כי הזרימות החזקות שוטפות את הזיהום", אמר שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים. 

כמויות הגשם הגדולות הביאו גם לגידול משמעותי בהיקף הפריחה בטבע, ובמועצת הדבש דיווחו השבוע על עלייה של לא פחות מ־25% בתפוקת הדבש השנה ביחס לחמש השנים הקודמות, שסבלו מבצורת. תפוקת הדבש השנתית תעמוד על כ־3,800 טונות, לעומת כ־3,000 טון בשנה בחמש השנים הקודמות.

גם מאגרי המים הרבים ברמת הגולן, המשמשים את חקלאיה, התמלאו לחלוטין, וחלקם עדיין גולשים. "זה קורה לנו לראשונה מאז 2013 ואנחנו נושמים לרווחה", אמר איתן שדה, מנכ"ל אגודת המים מי גולן. "בתאריך הזה המאגרים מתחילים בדרך כלל להתרוקן, כי החקלאים כבר מתחילים להשקות את החלקות, אבל בזכות הגשם הם עוד לא התחילו בהשקיה. המאגרים המלאים יחסכו לנו בחודשים הקרובים שאיבה של מים מהכנרת ומהקידוחים".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...