אלכס גלעדי. הלך לעו | צילום: יח"צ

1979: אנטי מחיקון

למה הוא בחר דווקא בירדנה ארזי? והאם רבקה מיכאלי אי פעם תסלח לו? • אלכס גלעדי חוזר להתגייסות ההמונית להפקת האירוויזיון הראשון בישראל

תאריך הגמר: 31 במרץ 1979

העיר המארחת: ירושלים, ישראל

מספר המדינות המשתתפות: 19

הנציג הישראלי: גלי עטרי ו"חלב ודבש"

"הללויה", מקום ראשון

"אני בכלל לא רציתי להופיע. אלכס גלעדי, שהיה המפיק בטלוויזיה, צרח עלי וכמעט הכריח אותי. אני צריכה באמת לשאול את אלכס למה הוא בחר בי אז", אמרה לנו ירדה ארזי בנוגע להנחייתה את אירוויזיון 1979 בישראל, ולהלן התשובה.

"כל הידוענים בארץ רצו להנחות את האירוע", מספר איש הטלוויזיה הבכיר, שהפיק את האירוויזיון הראשון בישראל. "פנו אלי בלי סוף, אבל ברגע ששמעתי שירדנה ארזי דוברת גם צרפתית, הרי זה היה תנאי של איגוד השידור האירופי, הנחייה בשתי שפות אנגלית וצרפתית, היה לי ברור שהיא הכי מתאימה. היא הכי ייצגה את ישראל הנוכחית של אז. היא כמובן היתה גם יפה ומוכשרת מאוד ולכן, למרות שהיא רק יצאה לחיים האזרחיים מלהקת הנח"ל, ידעתי שהיא הליהוק הכי מתאים לאירוע.


"הכי ייצגה את ישראל הנוכחית של אז". מנחי אירוויזיון 1979, ירדנה ארזי ודניאל פאר // צילום: לע"מ

"מי שסיפר לי על כך היה המנהל שלה אז שי נשר. הוא התקשר ואמר לי שירדנה דוברת צרפתית. לכן הלכתי על ירדנה, למרות שרבקה מיכאלי, המגישה הקלאסית, רצתה מאוד את ההנחייה. היא לא סלחה לי על כך שדילגתי עליה עד היום.

"ירדנה אמרה לי שהצרפתית שלה זה רק קצת קשקושים עם אמא שלה והיא מאד חששה", נזכר גלעדי, אבל בדיעבד הוא יודע שעשה את הבחירה הנכונה. "אני הייתי בטוח וצדקתי, היא חרכה את הבמה והקסימה את כל העולם. היא התאמנה קשה וזה הוכיח את עצמו".

על הבחירה בו להפיק את האירוע, מספר גלעדי כי "הטלוויזיה הישראלית היתה אז חברת שידור קטנה יחסית. הטילו עלי להפיק את האירוויזיון ולא על מחלקת התרבות כיוון שהפקתי לפני כן את נחיתתו של אנואר סאדאת בארץ. מחלקת התרבות ידעה להפיק אירועים בנוסח הופעות בצוותא וערבים דומים וכאן זו היתה הפקה בינלאומית גדולה מאוד. לכן פנו אלי ובקשו שאקח את התפקיד".

איך ערוץ צנוע בשנות השבעים מפיק מגה אירוע כזה?

"היו לנו לפני כן כבר שני אירועי ענק שהפקנו ונתנו לנו ניסיון. הראשון היה בחירות 1977, המהפך המפורסם שאז אני ודן שילון, שהיה מנהל החדשות, עשינו מדגמים ביציאה מהקלפיות ודייקנו עד רמה של 0.01 אחוז וצדקנו. זה היה אירוע מורכב להפקה. מיד אחרי זה היה בארץ ביקור סאדאת. האמריקנים רצו להפיק לנו את השידור הזה, אבל אני עמדתי על כך שאנחנו כגוף מארח נשדר את הגעת נשיא מצרים לכל העולם וזה אכן קרה. עמדנו בזה בכבוד רב ולכן היה לנו כבר ניסיון. לי גם היה ניסיון מהשידורים האולימפיים ומבחינה זו האירוויזיון היתה הפקה קטנה יחסית לשידורים שדורש הוועד האולימפי הבינלאומי.


"הפקה בינלאומית גדולה מאוד". אירוויזיון 1979 בירושלים // צילום: לע"מ

אחד הפתרונות, שהתברר כמוצלח מאוד, שגלעדי אימץ על מנת לגייס את כל עובדי רשות השידור דאז לדחוף את האירוע המורכב, היום כנראה לא היה עובר בשתיקה. "אחת ההחלטות הראשונות שלי היתה לתת שני כרטיסים לכל אחד מ-400 עובדי הרשות שהשתתפו בהפקת האירוע. ככה לא היו שביתות איטלקיות, אף אחד לא רצה להפריע וכולם התגייסו לעבוד ולעזור. היינו גוף קטן והיה צריך לתמרץ את העובדים. לכן למרות שהיו 2400 כרטיסים בלבד, נתתי 800 לעובדים וזה הוכיח את עצמו.

"שנית, החלטתי שלא הסדרנים של בנייני האומה ינהלו את ההגעה לאולם כי היתה תרבות בארץ אז של הברחת ילדים וחברים לאירועים ורציתי שליטה מלאה על האירוע. לכן שכרנו דיילות של חברה פרטית.

"אגב, זה גם היה השידור הצבעוני הראשון של הטלוויזיה הישראלית", נזכר גלעדי בגאווה. "היה הרי בארץ המחיקון שמחק את הצבע, שבעקבותיו קם הסארטאפ הישראלי הראשון - האנטי מחיקון, והנה, עשינו לראשונה בשנת 1979 שידור בצבע לכל העולם, ואני שמח שהכל הלך נפלא".

גלעדי מעיד על פער גדול נוסף, בין הימים ההם לרוח הדברים היום. "אגב, אז כולם בארץ התגייסו לאירוע, בניגוד להיום, ששמים רגליים", הוא אומר בהמשך ישיר לדבריו. "זו לא היתה התגייסות דווקא כדי שנצליח, אלא היה פחד אמיתי שנפשל ולכן כולם התגייסו".

מה היית מייעץ לקובי מרימי?

"כולנו חוששים ולחוצים באירועים כאלו, זה טבעי. כדאי לו מאד לשוחח עם הזמרות גלי עטרי ודנה אינטרנשיונל, שניצחו באירועים האלו. הן יודעות הכי טוב איך זה להתמודד עם אירוע בסדר גודל כזה, שכולם מסתכלים עליך".

<< הללויה לעולם

פזמון חוזר >>

• פרויקט מיוחד: ישראל באירוויזיון - הסיפורים מאחורי השירים

• ישבור שיא: חשיפה פנומנלית לאירוויזיון

• אירוויזיון פוליטי: האם אירופה תנקום באנגליה?

• לגעת בתהילה: מחזמר שירי אירוויזיון בדרך

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו