מי אחראי על הסעת התלמידים?
הרשות המקומית שבה מתגוררים התלמידים הינה האחראית להסעתם לבית הספר, כשמשרד החינוך משתתף במימון ההסעות. במקרים בהם מדובר ביישובים בהם ישנה תחבורה ציבורית המאפשרת הגעה לבית הספר, הרשות יכולה לסייע במימון של רכישת כרטיסיות נסיעה. כאשר אין תחבורה ציבורית, הרשות מחויבת לארגן הסעה מיוחדת למוסד החינוכי. במקרים בהם אין זכאות להסעה ממשרד החינוך, הרשות המקומית יכולה לקיים הסעות ולגבות את העלות מההורים באופן מלא או חלקי.

מי זכאי להסעה בית הספר?
- תלמידי החינוך הרשמי - כיתה א’ עד י’ (במסגרת חוק חינוך חובה).
- מועצות אזוריות - כיתה א’ עד יב’.
- רשויות מקומיות ללא בית ספר על-יסודי בתחומן - כיתה א’ עד יב’.
- ביישוב בו ישנו בית ספר על יסודי מקיף, תאושר הסעה לכיתות “אתגר” (כיתות לבעלי לקויות למידה) אל היישוב הקרוב ביותר - כיתה א’ עד י’.
- תלמידים הלומדים בחווה חקלאית או במרכז ימי זכאים להסעה פעם בשבוע הלוך ושוב.
- במרכזים טכנולוגיים מקצועיים ומסגרות למחוננים – כל התלמידים, בכל רמות הגיל.
- תלמידים השוהים בפנימיות, בהוסטלים או אצל משפחות אומנות/מאמצות זכאים להסעה – החובה לדאוג להסעה חלה על הרשות המקומית בה התלמיד מתגורר.
- תלמיד בית ספר על-אזורי, בתנאי שזהו בית הספר הקרוב ביותר למקום מגורי התלמיד.
מי לא זכאי להסעה?
- תלמידי בתי ספר על-אזוריים (אלא אם כן, כאמור, זהו בית הספר הקרוב ביותר), ניסויים וייחודיים אינם זכאים להסעה.
- תלמידים הבוחרים ללמוד בבתי ספר ממלכתיים-דתיים תורניים שמונהגת בהם הפרדה בין המינים.
המרחק מהמוסד החינוכי המזכה בהשתתפות בהוצאות הנסיעה
- לתלמידים מגן חובה ועד כיתה ד’ – יותר מ-2 ק”מ.
- לתלמידים מכיתה ה’ ומעלה – יותר מ-3 ק”מ.
- רשות החינוך המקומית רשאית לקבוע בתחום שיפוטה אזורים גדולים יותר מהמרחק הקבוע הנדרש, ובלבד שקיימת בהם תחבורה ציבורית לתלמידים הגרים בקצות האזורים, או שמנהל החינוך המקומי יאפשר תחבורה. אם אין תחבורה ציבורית, באחריות הרשות לדאוג לחלופה.
כיצד מערך ההסעות פועל?
הזכאות להסעות תקפה לשנה אחת בלבד, ובשנה שלאחריה יש לבחון אותה ולחדשה במידת הצורך. בכל יישוב תהיה נקודת איסוף אחת בלבד, אלא אם מספר התלמידים דורש יותר מרכב אחד. במקרה כזה, כל רכב יכול לבצע את האיסוף מנקודה אחרת בהתאם לאזור המגורים של התלמידים. באחריות הנהלת בית הספר לבנות מערכת שעות שתאפשר הפעלה של מערך הסעות בשעות סבירות שלא יקשו על התלמידים והוריהם - הן בתחילת יום הלימודים ופיזור התלמידים, והן בסיומו של יום הלימודים עת איסופם מבית הספר.
כיצד ההורים יכולים להתארגן ולהסיע את התלמידים באופן עצמאי?
הורים יכולים להחליט על ביצוע הסעות באופן עצמאי, אם כי לא יקבלו החזר או השתתפות עצמית ממשרד החינוך. ככלל, על פי חוק, רכב להסעת תלמידים יהיה רכב ייעודי לכך, אשר קיבל אישור להסעת תלמידים על ידי משרד התעבורה. ברכב יהיה שלט מלפנים ומאחור, ועליו המילה “ילדים”. הסעת תלמידים בעמידה הינה אסורה, והנוהג ברכב יפעיל את פנסי האיתות המותקנים בו על פי הדרישות, בכל עת שדלתות הרכב פתוחות. הירידה מן הרכב ברכב שאיננו רכב מסחרי או אוטובוס זעיר תהיה מצד ימין בלבד.
כיצד בוחרים חברת הסעות טובה?
כאשר מדובר בבטיחות הילדים, חשוב לבחור את חברת ההסעות על בסיס מספר קריטריונים - ותק בתחום, נוהלי בטיחות, חוות דעת מול הורים ואנשי מערכת החינוך וכן בחישוב של מחיר. עלות מערך הסעות תלוי בסגירה מראש לתקופת זמן, במרחק, במספר התלמידים בהסעה ובגילים שלהם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו