עתיק כחדש: 200 מיליון ש' יושקעו בפיתוח הרובע היהודי

פרויקט ענק יוצא לדרך • בין המבנים שישופצו: בית הכנסת תפארת ישראל, הבית השרוף והמוזיאון ההרודיאני • "כל אורח ירגיש את נצחיותה של ירושלים"

הרובע יהודי בירושלים // צילום: אורן בן חקון // הרובע יהודי בירושלים // צילום: אורן בן חקון

בשורה למבקרים בעיר העתיקה: החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי בירושלים פועלת בימים אלה לשדרוג פני הרובע היהודי בכמה פרויקטים בעלות כוללת של יותר מ־200 מיליון שקלים. 

חפירות ארכיאולוגיות במרחב העיר העתיקה ובסביבותיה חשפו במהלך השנים את עברה המפואר של ירושלים על תקופותיה השונות. החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי, בראשות המנכ"ל הרצל בן ארי, האחראית לשיקום ושחזור אתרי הרובע, מחדשת את פני הרובע היהודי ומקדמת פרויקטים שנמצאים בשלבי עבודה שונים ברחבי הרובע, ובהם: מעלית הכותל, "קריה יפהפייה", מוזיאון הרובע ההרודיאני, הבית השרוף והפרויקט "ירושלים של פסיפסים". 

מיזם "קריה יפהפייה" נועד לשפר ולשדרג את המרחב הציבורי של הרובע ולהתאים אותו לצורכי התושבים, לצד הצרכים התיירותיים. הפרויקט מקיף שורה של תחומים, ובהם טיפול בתשתיות, נגישות, עיצוב החזות הכוללת לרבות הקמת מתקני הנפשה והצללה, הסדרת ריהוט רחוב אחיד, התקנת מערכת תאורה מתקדמת, ובכלל זה גם התוויה וסימון של מסלולי טיול לתיירים והצבת נקודות הסבר במוקדי עניין ובמסלולים המובילים אל הכותל המערבי.

השלב הראשון של העבודות התבצע בכיכר רוסנק שברחוב היהודים, ציר תיירות מרכזי ברובע היהודי, המקביל לרחוב הקארדו הביזנטי, שייחנך היום באירוע במעמד השר זאב אלקין וראש עיריית ירושלים משה ליאון, עם הבית השרוף המחודש. אתר התיירות הייחודי "הבית השרוף", שהוא כינוי לאחד מבתי המגורים של עשיר ירושלמי מימי הבית השני, עבר מתיחת פנים משמעותית. לאחרונה עבר האתר שיפוץ יסודי, שכלל החלפות וחידוש כל התשתיות והטכנולוגיות במקום.

בן ארי ציין כי "אני מקווה שכל אדם שיגיע לרובע היהודי בירושלים ירגיש שהגשמנו עבורו את החלום ושכל אורח ותייר שיגיעו מכל רחבי העולם יחושו את הייחודיות ואת ערכי הנצח של בירת ישראל".

במסגרת הפרויקט החלו גם עבודות השיקום והשחזור של בית הכנסת תפארת ישראל, שנחרב ב־1948. העבודות צפויות להימשך כמה שנים ובסיומן צפוי המבנה להתנשא לגובה של 25 מטר. בין הרובע היהודי לרחבת הכותל המערבי בירושלים מפרידים גרמי מדרגות רבים, המקשים את הגישה לבעלי מוגבלויות. פרויקט "מעלית הכותל" נועד ליצור מעבר נוח ונגיש לכלל האוכלוסייה. במסגרת העבודות תתבצע חפירת פיר מעלית ותיכרה מנהרה שתוביל את המבקרים אל רחבת הכותל. שטחו הכולל של הפרויקט הוא 2,000 מ"ר, עלותו נאמדת בכ־57 מיליון שקלים והוא צפוי להסתיים עד ינואר 2022. 

מוזיאון הרובע ההרודיאני הוא הגדול והחשוב מבין האתרים ההיסטוריים ברובע היהודי. מדובר בבתים ששימשו את אצולת ירושלים בתקופת הורדוס עד לחורבן בית המקדש השני. במסגרת התוכנית יחודש פנים המוזיאון. כמו כן, ברחוב הקארדו יוצב ציור ענק שיציין את נקודות הזמן שעברה ירושלים.

 

Read this article in English

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר