באופן טבעי, הכותרות שעסקו אתמול בפיגועי חמאס שסוכלו, רדפו אחרי הפרטים העסיסיים: הדרך שבה התקבלו ההנחיות, הקודים המוסכמים, המסרים המוצפנים. הרי אין כמו שדר טלוויזיה שמניח כוס, או משתמש במשפט ספציפי, כדי לגרות את הדמיון על הדרך שבה מתנהלים הדברים.
האמת היא שחמאס לא שונה בכך מגורמים אחרים שפועלים בחשאיות - מארגוני ביון ועד ארגוני פשיעה וטרור. עשרות שנים לפניו השתמשו בתקשורת כדי להעביר ולקבל מסרים ופקודות; מרגלים הופעלו על ידי מודעות תמימות, לכאורה, בעיתון או מסרים מוצפנים בחדשות ברדיו, ומחבלים הצפינו מידע באמצעות מילות קוד. בעולם שבו מידע הוא כוח, הבינו כולם ששמירה על המידע היא תנאי יסודי לפעילות.
אבל עם כל הכבוד למשחקי המרגלים, הסיפור האמיתי גדול בהרבה, והוא נוגע במוטיבציות הבלתי נגמרות של חמאס לבצע פיגועים ביהודה ושומרון. מדובר בפרויקט מרכזי של הארגון, שמושקעים בו מאמץ וכסף רב. ב־2018 סוכלו מאות פיגועים, שאת מרביתם יזם חמאס; השבועות האחרונים מרמזים שהנתונים ב־2019 יהיו דומים.
מאז מבצע חומת מגן מתקשה חמאס לשקם את התשתיות הצבאיות שלו ביהודה ושומרון. הסיכולים והמעצרים האינטנסיביים שמבצעים צה"ל והשב"כ, והעובדה שמרבית הנהגת הארגון בגדה חוסלה או נכלאה, העבירה את ייזום הטרור אל מחוץ לשטחים. עד לשנה שעברה רוכזה הנחיית הפיגועים במפקדת החוץ של חמאס (שפועלת במקביל בטורקיה ובלבנון בנהגתו של סלאח ערורי, ממשוחררי עסקת שליט), אולם חוסר הצלחתה בהוצאת פיגועים משמעותיים העביר את המוקד לרצועה - משם מתבצע מאמץ יומיומי להפעיל מחבלים בגדה לפיגועים המוניים.
באמצעות הפעילות הזאת מבקש חמאס להניף שלושה דגלים: להוכיח כי הוא ממשיך במאבק המזוין בישראל, לנקום על המצב ברצועת עזה ולפגוע (בעקיפין אמנם) ברשות הפלשתינית ולכרסם במעמדה, מתוך כוונה להשתלט עליה בעתיד. גם אזהרות ישראל כי פיגוע גדול בגדה יגרור בהכרח תגובה קשה ברצועה, לא מרתיעות את חמאס: הארגון סבור כנראה שהוא יצליח להפריד בין יו"ש לעזה, למרות ניסיונו ממבצע צוק איתן שהחל בחטיפת שלושת הנערים בגדה.
מאמצי הפיגועים של חמאס עומדים גם בבסיסה של הערכת המודיעין השנתית של אמ"ן. מטבע הדברים, מתרכזים אנשי המודיעין באיראן ובזירה הצפונית (סוריה, חיזבאללה ועיראק, ובהשפעה הרוסית), אולם הם מציינים במפורש את חוסר היציבות בזירה הפלשתינית על רקע קרבות הירושה ברשות הפלשתינית והמצב הקשה ברצועה. אמ"ן מזהיר כי פוטנציאל ההסלמה בעזה גבוה - והצדדים עלולים לגלוש למלחמה מבלי שירצו בכך, בין היתר כתוצאה מפיגוע משמעותי בגדה או בישראל.
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו