עלייה בסרטן בקרב נשים צעירות // צילום: GettyImages // עלייה בסרטן בקרב נשים צעירות // צילום: GettyImages

ירידה בתמותה מסרטן בישראל

על פי משרד הבריאות, צמצום מקרי המוות נזקף לגילוי מוקדם, למניעה ולהסרות גידולים בהליכי ניתוח • עם זאת, נמצאה עלייה בתחלואת הסרטן

ירידה בתמותה ממחלת הסרטן ועלייה בשיעור הנשים הצעירות החולות בסרטן שד, כך עלה מדו"ח מיוחד שפורסם הבוקר (ראשון) מטעם המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, שבדק שכיחות סרטן באוכלוסייה הצעירה עד גיל 44.

מהנתונים עולה שבשנים 2015-1990 נרשמה עלייה במספר חולי הסרטן הצעירים. עם זאת, העלייה משקפת גידול באוכלוסייה ולא עלייה בסיכון לסרטן בגילים אלו. מהנתונים עולה כי שיעור הנשים הצעירות (44-20) החולות בסרטן עולה מדי שנה בחצי אחוז. בסרטן שד יש עלייה של 0.7% בשיעור החולות הצעירות, שמסתמנת בקרב יהודיות בלבד.

לפי הדו"ח, ייתכן שבדיקות ממוגרפיה בגיל צעיר קשורות לגילוי המוקדם: "מדובר בסרטן עם בדיקת סינון מוכרת היטב (ממוגרפיה), ולכן אין להוציא מכלל חשבון שהשימוש בבדיקה זו עולה גם בקרב קבוצות גיל צעירות, שאינן נכללות בדרך כלל בתוכנית הלאומית לגילוי סרטן השד, שמכוונת לנשים בגילאי 74-50 בסיכון ממוצע למחלה", נכתב.

בקרב נשים ערביות עולה הסיכון לחלות בסרטן מכל הסוגים בגיל צעיר, בכמעט 3% מדי שנה (2.9). בקרב גברים יהודים וערבים שיעור התחלואה יציב. 

בדיקות ממוגרפיה בגיל צעיר קשורות לגילוי המוקדם // צילום: GettyImages

סוגי סרטן שבהם יש עלייה בקרב החולים הצעירים הם סרטן בלוטת המגן. התחלואה בסרטן זה עלתה בשיעור של 4.5-4% מדי שנה. מחברי הדו"ח ציינו כי יש עלייה עולמית בשכיחות סרטן זה בקרב צעירים. כמו כן, נצפתה עלייה בסרטן האשכים בקרב גברים יהודים וערבים בשיעור של 5-4%. 

עלייה של כ-17% בשכיחות סרטן צוואר הרחם אצל נשים ערביות

לאור דיווחים מהעולם על עלייה בשכיחות סרטן המעי הגס בחולים צעירים, נבדק המצב גם בישראל ונמצאה עלייה של 3%-2.7% בשנה בשכיחות סרטן זה, אך רק בקרב האוכלוסייה הערבית. ההערכה היא שמגמת העלייה נמצאה משום שמדובר בסוג סרטן שכיח באוכלוסייה, ושעלייה בסרטן באופן כללי בקרב נשים ערביות תרמה לממצא הזה. בסרטן צוואר הרחם נרשמה עלייה של כ-17% מדי שנה בקרב נשים ערביות צעירות, אך לא בקרב נשים יהודיות.

סוגי הסרטן השכיחים בקרב בני 20 עד 44 הם סרטן האשך (14% מכל המקרים), לימפומה שאינה הודג'קין (11%), לימפומת הודג'קין (8.4), לוקמיה (7.7) וסרטן בלוטת המגן (7% מהמקרים החדשים). בקרב נשים צעירות סרטן השד הוא הנפוץ ביותר (35%), סרטן בלוטת המגן (16.6%), מלנומה (5.7%), סרטן צוואר הרחם (4.8%) ולימפומה שאינה הודג'קין (4.4%).

ירידה בשיעור התמותה בסרטן בישראל // צילום: GettyImages

ב-1990 אובחנו בישראל 384 ילדים ובני נוער בגילאי 19-0 ו-1,081 בני 44-20 עם סרטן, ומספרם גדל ל-525 ילדים ו-3,604 מבוגרים צעירים בשנת 2015. פרופ' ליטל קינן בוקר, סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, הסבירה כי "בין השנים 2015-1990 לא נצפה שינוי בסיכון לסרטן בקרב מבוגרים בישראל. עם זאת, חשוב מאוד להתייחס לצרכים הייחודיים של חולים צעירים בסרטן ולהתאים להם את הטיפול".

ירידה בשיעור התמותה

בהשוואת שיעור התמותה מסרטן בין שנים שבהן התמותה הייתה בשיא לעומת נתוני 2015, נמצאה ירידה ממוצעת של 23% בתמותה מכלל סוגי הסרטן וירידה של 22% בקרב גברים ו-26% בקרב נשים. בבדיקה לפי סוגי הסרטן השכיחים, נמצאה בישראל ירידה של 40% בתמותה בסרטן המעי הגס, ירידה של 9% בתמותה מסרטן ריאה, ירידה של 37% בתמותה מסרטן השד וירידה של 44% בתמותה מסרטן הערמונית.

סוגי קרינה שונים, השמנה, עישון וגורמים זיהומיים כמו נגיף הפפילומה ונגיף האיידס - תורמים לתפוצת המחלה. בשנת 2016 אובחנו בישראל 26,913 חולי סרטן (53% מהם נשים), ונפטרו מהמחלה 11,077 איש. סוגי הסרטן האחראים לעיקר התמותה הם סרטן הריאה, סרטן המעי הגס והחלחולת, סרטן הלבלב, סרטן הערמונית וסרטן שלפוחית השתן. בסך הכול חיים בישראל כ-90 אלף איש שאובחנו עם סרטן מאז 2012.

ירידה מובהקת בתחלואה בקרב גברים

בקרב גברים, סוג הסרטן הנפוץ ביותר הוא סרטן הערמונית - בקרב יהודים, וסרטן הריאה - בקרב ערבים. כמו כן, בקרב גברים נצפית ירידה מובהקת סטטיסטית במחלות סרטן: ביהודים מאז 2007; בערבים מאז 2005.

בנשים יהודיות המגמה יציבה ואילו בנשים ערביות נצפתה עלייה בקצב משתנה לאורך כל התקופה 2016-1990. מגמה דומה מדווחת גם בארצות הברית. בדיקה דומה נעשתה בארה"ב והעלתה ממצאים דומים. החוקרים האמריקניים זקפו את הירידה בתמותה מסרטן לזכות מניעה ראשונית, בעיקר הודות לגמילה מעישון ושימוש בבדיקות המאפשרות הסרה של נגעים טרום-סרטניים. כמו כן, נרשם שיפור בבדיקות הסינון ובגילוי המוקדם, ובטיפול הניתוחי, בהקרנות ובטיפול התרופתי.

בהשוואה בינלאומית, שיעור התחלואה בישראל גבוה, אך התמותה נמוכה יותר. ישראל מדורגת במקום ה-50 והאחרון בין המדינות עם השיעורים הגבוהים ביותר בעולם. לצד זאת, ישראל ניצבת במקום ה-90 בשיעור התמותה מהמחלה.

מירי זיו מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן ציינה כי: "יותר משליש ממחלות הסרטן ניתנות למניעה באמצעות אימוץ אורח חיים בריא, הכולל פעילות גופנית, הימנעות מעישון ומשתיית אלכוהול מופרזת, תזונה בריאה ומאוזנת ושמירה על משקל גוף תקין. יחד עם ההיענות לבדיקות הסריקה לגילוי מוקדם וקבלת החיסונים המומלצים, ניתן להפחית את התחלואה והתמותה מסרטן בישראל בכ-50%".

מנתוני ארגון הסרטן הבינלאומי (ICCU), עולה כי ניתן למנוע יותר משליש ממקרי הסרטן. שליש נוסף ממספר המקרים ניתן לרפא אם התגלו מוקדם וטופלו כראוי. על ידי יישום אסטרטגיות, השקעה במשאבים בתחום המניעה, הגילוי המוקדם והטיפול, ניתן להציל עד 3.7 מיליוני בני אדם בעולם ממוות מסרטן מדי שנה.

עוד עולה מנתוני ארגון הסרטן הבינלאומי כי נכון להיום כ-9.6 מיליוני בני אדם מתים בעולם מסרטן מדי שנה. סרטן הוא גורם המוות השני ברחבי העולם. העלות הכלכלית השנתית הכוללת של הטיפול במחלת הסרטן בעולם נאמדת ב-1.66 טריליון דולר. הנתונים מתפרסמים על ידי האגודה למלחמה בסרטן והמרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות לרגל יום הסרטן הבינלאומי, שיצוין בישראל ובעולם מחר.

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...