בראש האיומים ל-2019: '"מלחמת הצפון הראשונה"

המכון למחקרי ביטחון לאומי: למרות ניהול מוצלח של המערכה נגד ההתבססות האיראנית בסוריה, המגבלות שמציבה רוסיה "יחייבו עדכון של זירות הפעולה של ישראל" • עוד צוין בדו"ח כי בחזית הדרום יש לוודא שקיימת תוכנית מבצעית שאינה מכוונת לכיבוש עזה

עשן עולה מעל שמי דמשק. האסטרטגיה מול איראן צריכה להשתנות // צילום: רויטרס

המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) הגיש היום (רביעי) לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין את ההערכה האסטרטגית השנתית לישראל שגיבש לשנת 2019. מדובר בקובץ המסכם את עיקרי ניתוח הסביבה האסטרטגית בראי הביטחון הלאומי של ישראל – על האיומים וההזדמנויות הקיימים – ופורש שורה של המלצות למקבלי ההחלטות.

חוקרי המכון, שבראשו עומד ראש אמ"ן לשעבר אלוף (במיל') עמוס ידלין, דירגו את האיומים על ישראל על פי סדר חומרתם. בראש האיומים לשנת 2019 ניצבת מלחמת "הצפון הראשונה" מול כל גורמי הכוח בצפון: איראן, חיזבאללה והמשטר הסורי.

לפי החוקרים, המערכה המוצלחת שניהלה ישראל בשנים האחרונות נגד ההתבססות האיראנית בסוריה, ושהשיגה גם עיכוב משמעותי בבניין הכוח של חיזבאללה "הגיעה לשלב מיצוי, או שתפוקתה אינה מצדיקה עוד את סיכוני ההסלמה הגלומים בה". עוד ציינו כי המעבר של איראן לבניין כוח טילי מדויק בלבנון ובעיראק, והמגבלות שמציבה רוסיה לפעילות ישראלית בסוריה: "יחייבו עדכון של זירות הפעולה של ישראל, עד כדי גיבוש תפיסה חדשה שתאפשר לנהל מערכה יעילה ובה בעת להימנע מגלישה לעימות מלא".

הדאגה העיקרית: טילים מדויקים

חוקרי המכון מצביעים על כך שבמהלך 2018 התעצמו האתגרים הניצבים בפני ישראל בזירה הסורית-לבנונית, לאחר שבתחילת השנה איראן הגבירה את מאמציה לבסס יכולת צבאית עצמאית בסוריה ולהקנות לחיזבאללה יכולות צבאיות מתקדמות. ישראל, מצידה, נקטה בפעילות צבאית נמרצת נגד מאמץ זה ותקיפותיה פגעו קשות בתשתית האיראנית, אך ספק אם איראן תוותר על נוכחותה בסוריה. עוד הזכירו חוקרי המכון כי עם התייצבותה של סוריה וחימושה מחדש על ידי רוסיה, שאינה מקלה על הפעילות הישראלית, הצטמצם חופש הפעולה של צה"ל.

חוקרי המכון מציינים עוד כי עקב ההתפתחויות בסוריה, הסיטה איראן חלק מבניין הכוח שלה - המכוון נגד ישראל - מסוריה לעיראק וללבנון. התמיכה האיראנית בבניין הכוח של חיזבאללה בלבנון אינה חדשה, אולם איכות אמצעי הלחימה המועברים בשנתיים האחרונות לחיזבאללה, ציינו החוקרים, מדאיגה.

הזירה בצפון מסתבכת. חיילי צה"ל לאחר פיצוץ מנהרה // צילום: אייל מרגולין, ג'יני

מקורות דאגה עיקריים לישראל הם פרויקט הסבת טילים לא-מדויקים ורקטות כבדות לטילים מדויקים, שיפור יכולת ההגנה האווירית של חיזבאללה ואספקת טילי חוף-ים ארוכי טווח לארגון. חוקרי המכון העריכו, כאמור, כי מאמצי ישראל נגד "פרויקט הדיוק" של איראן בלבנון יתנהלו בתנאים שונים ומורכבים יותר מאשר בסוריה בשנים האחרונות.

לפי החוקרים, אם יתממש תרחיש של עימות מלא הוא לא יהיה מוגבל לחזית אחת, וישראל תמצא את עצמה ב"מקרה הכול" – שבו ישראל מתמודדת מול איראן, סוריה וחיזבאללה בצפון, כמו גם נגד ארגוני הטרור ברצועת עזה.

תוכנית מבצעית מבלי לכבוש את עזה

המלצת ה-INSS בזירה זו היא להמשיך למנוע באופן שיטתי העברת נשק איכותי לחיזבאללה בלבנון, ובמקביל להיערך לפעולה נגד הטילים המדויקים בלבנון והתשתית הטכנולוגית לייצורם. "החלטה על כך צריכה להביא בחשבון כי פעולה כזאת תגרום לעימות נרחב ומתמשך עם חיזבאללה, שיביא את הארגון הלבנוני להפגין את יכולותיו ההתקפיות וההגנתיות, אש ותמרון קרקעי, הגנה קרקעית ואווירית והגנה מפני טילים", ציינו במכון. כמו כן הם הדגישו כי "ישראל נדרשת להמשיך להבהיר שמבחינתה לבנון וחיזבאללה חד הם, והיא תמשיך לפעול בהתאם אם חיזבאללה יפגע בישראל".

שני בסדר האיומים לשנת 2019 ניצב עימות צבאי בדרום, ולפי הערכת חוקרי המכון, פוטנציאל ההתלקחות מול חמאס בעזה הוא גבוה ביותר בשנת 2019, למרות שחומרת האיום פחותה משמעותית מזה הנשקף בחזית הצפון. הסיבות המרכזיות לנפיצות הגבוהה הן הידרדרות מתמשכת של המצב החברתי-כלכלי ברצועה, לחץ מצד הרשות הפלשתינית על חמאס בעזה, וגם שחיקה שחלה במשך הזמן בהרתעה שהושגה על ידי ישראל במבצע "צוק איתן" (קיץ 2014).

רצועת עזה. זירה נפיצה // צילום ארכיון: אי.פי.אי

אם לא תהיה התפתחות משמעותית בצפון, ממליצים החוקרים לישראל להסיט את מאמציה בחזרה לרצועת עזה, לבנות מחדש את ההרתעה כלפי חמאס ולפגוע קשות בזרוע הצבאית של הארגון. החוקרים ממליצים לוודא שקיימת תכנית מבצעית שאינה מכוונת לכיבוש עזה, אך מתמרנת למרכזי כובד של חמאס במטרה להכות בו קשות "בלי השיקול המגביל שגורס בעד 'לשמר אותו ככתובת אחראית'".

"ישראל מחמיצה חלון הזדמנויות אסטרטגי"

במקום השלישי בסדר האיומים על פי חוקרי המכון ניצבת התדרדרות ביהודה ושומרון, כשברקע, ההמתנה לפרסום "עסקת המאה" על ידי ממשל טראמפ – שעתידה לפי תחזיות רבות להתפרסם בקרוב. החוקרים מעריכים כי סיכויי ההצלחה של המהלך קלושים, וציינו כי במקרה הטוב ישראל תצליח לנצח ב"משחק האשמה" והכישלון יוטל על הפלשתינים, שדחו את היוזמה עוד טרם פרסומה.

"אבל ישראל תצטרך לשאת גם היא בתוצאות הכישלון, שבין היתר יתבטא בערעור נוסף של יציבות הרשות הפלשתינית", מציינים החוקרים, ומוסיפים כי סיכונים אלו מצטרפים לתוצאות האפשריות של סוף עידן אבו מאזן. בטווח הארוך, מציינים החוקרים, יש "סכנה של גלישה למציאות של מדינה אחת, שטומנת בחובה השלכות חמורות על עתידה, אופייה ודמותה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי".

החוקרים ציינו עוד כי ישראל חזקה, בעלת עוצמה צבאית, אסטרטגית וכלכלית חסרת תקדים, אולם מתקשה לתרגם את עוצמתה למציאת דרכים להתמודד צבאית ומדינית עם אתגרי הביטחון הלאומי: מול איראן, מול חיזבאללה ובזירה הפלשתינית. "כך ישראל מחמיצה חלון הזדמנויות אסטרטגי לקידום היעדים הלאומיים שלה", הדגישו.

האיום החמור ביותר: הגרעין האיראני

באשר לגרעין האיראני, ציינו החוקרים כי יש סיכוי נמוך לתרחיש קיצון במהלך 2019. החוקרים הדגישו כי למרות הטלת העיצומים המחודשת מצד ארצות הברית על איראן ופרישתה מהסכם הגרעין, הרי ש"ארצות הברית ממקדת את ההתמודדות עם איראן במישורים הדיפלומטיים והכלכליים, ואינה נכונה לעימות צבאי".

האייתוללה עלי חמינאי. הגרעין האיראני - האיום החמור ביותר // צילום ארכיון: אי.פי.אי

החוקרים ציינו כי קיימים שני תרחישי קיצון שסבירותם נמוכה מאוד: הראשון הוא פריצה איראנית לנשק גרעיני במודל הצפון-קוריאני, במגמה להגיע מחוזקת למשא ומתן; והשני הוא נפילת המשטר של הרפובליקה האסלאמית. החוקרים ציינו כי האיום החמור ביותר היה ונותר הגרעין האיראני, אך הוא נראה פחות מיידי בשנת 2019. נוכח חומרתו, ממליצים החוקרים להגיע להבנות ברורות בנושא עם ארה"ב, ולהכין תכנית מדינית וצבאית לעצירת איראן במקרה שתחצה את הקו האדום.

עוד ציינו החוקרים כי למרות התמיכה האמריקנית היציבה, על ישראל להיערך להחלטות מפתיעות של הנשיא טראמפ. כן המליצו על ביסוס יחסים קרובים עם רוסיה וסין, לא על חשבון ארצות הברית, ולהגביר את מוכנות צה"ל, בין היתר, באמצעות העלאת תקציב הביטחון.

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר