צילום: איתיאל ציון // כוסיות מון בלאן. בעיטור ספגטי ערמונים

ערמון המלך

עוגת קוגלהוף, רולדה וכוסיות מון בלאן. מיקי שמו במדור חורפי בניחוחות ערמונים

ערמונים תמיד מזכירים לי את החורף, את הטיולים שלי ברחובות אירופה, על הערמונים הקלויים שנמכרים שם ברחובות בקונוס מנייר עיתון ומפיצים את ריחם הנעים. 

הערמונים הם זן של אגוז. הם עשירים מאוד בוויטמינים ובחומצות שומן ויש להם עוד מעלות רבות. אפשר לשלב אותם בכל מיני תבשילים וקינוחים או לאכול אותם ככה קלויים, רק חשוב לחרוץ אותם לפני הקלייה. 

במדור הזה נכין שלושה קינוחים שונים מערמונים: עוגת קוגלהוף ערמונים, רולדת ערמונים וכוסיות מון בלאן - קינוח אישי עם פסטה ערמונים. 

קוגלהוף ערמונים

עוגה קלה להכנה, בעלת טעם יוצא דופן של ערמונים. היא רכה ונימוחה בפה בזכות השמנת המתוקה ואבקת האפייה שבה. הריח שהיא מפיצה בזמן האפייה בזכות הערמונים הוא ריח משכר - שלא תגידו שלא הזהרתי אתכם. המתכון מתאים לתבנית קוגלהוף בקוטר 22 ס"מ. דרגת קושי: קלה.

החומרים: 

√ 100 גרם חמאה רכה 

√ 100 גרם (1/2 כוס) סוכר דמררה 

√ 2 ביצים בגודל L 

√ 100 מ"ל (1/2 כוס פחות 1 כף) חלב 

√ 100 מ"ל (1/2 כוס פחות 1 כף) שמנת מתוקה

√ 280 גרם (1 כוס פחות 2 כפות) קרם ערמונים 

√ 140 גרם (1 כוס) קמח 

√ 5 גרם (1 כפית) אבקת אפייה 

√ קורט מלח 

√ חופן ערמונים חתוכים לרבעים

לקישוט:

√ אבקת סוכר 

מחממים תנור לחום של 170 מעלות. במיקסר עם בלון הקצפה מערבלים את החמאה הרכה והסוכר לתערובת אחידה ומעט תפוחה. מוסיפים את הביצים בהדרגה וממשיכים להקציף במהירות בינונית. מוסיפים את החלב, השמנת המתוקה וקרם הערמונים. מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה והמלח וממשיכים בפעולת הערבול רק עד שמתקבלת תערובת אחידה. עוצרים את פעולת המיקסר ומקפלים פנימה את רבעי הערמונים. 

משמנים קלות את התבנית ומוזגים את התערובת. אופים כ־40 דקות עד למבחן הקיסם (קיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא יבש עם פירורים לחים). מצננים את העוגה, מחלצים אותה מהתבנית, בוזקים מעל אבקת סוכר ומגישים.


קוגלהוף ערמונים. עוגה רכה ונימוחה, עם ריח משגע // צילומים: איתיאל ציון

רולדת ערמונים 

רולדת ערמונים קלילה וטעימה, בעלת שלושה מרקמים: רולדה, קרם וניל וערמונים מסוכרים. את הרולדה בחרתי לצפות בקרם שוקולד ולקשט גם כן בערמונים מסוכרים. פרוסת רולדת ערמונים לצד קפה או תה זה מבחינתי הכי חורף שיש. המתכון מתאים לרולדה אחת בתבנית אפייה ביתית. דרגת קושי: בינונית.

החומרים לרולדה: 

√ 4 ביצים בגודל L

√ 100 גרם (1/2 כוס) סוכר 

√ 1 כפית תמצית וניל איכותית 

√ 105 גרם (3/4 כוס) קמח רגיל 

√ 1/2 כפית אבקת אפייה 

√ קורט מלח 

√ 1 כף שמן קנולה

למילוי: 

√ 300 מ"ל (1/4 1 כוסות) שמנת מתוקה 

√ 1 כף סוכר 

√ 1 כף אינסטנט פודינג 

√ 100 גרם ערמונים בוואקום קצוצים 

√ 100 גרם מחית ערמונים 

לציפוי השוקולד: 

√ 150 מ"ל (2/3 כוס פחות 1 כף) שמנת מתוקה

√ 100 גרם שוקולד מריר 

√ 3 כפות חלב מרוכז

לקישוט: 

√ מעט ערמונים מסוכרים

מכינים את הרולדה: מחממים תנור לחום של 200 מעלות. במיקסר עם בלון הקצפה מקציפים את הביצים, הסוכר ותמצית הווניל כ־7 דקות במהירות בינונית עד שמתקבל קצף תפוח ובהיר. עוצרים את פעולת המיקסר ומקפלים פנימה את הקמח, אבקת האפייה והמלח ולבסוף את השמן. מרפדים את התבנית בנייר אפייה, יוצקים את התערובת ומחליקים אותה. אופים 7 דקות עד הזהבה ומצננים היטב. 

מכינים את המילוי: במיקסר מקציפים את השמנת המתוקה, הסוכר והאינסטנט פודינג עד שמתקבלת קצפת. מנתקים את שכבת הטורט מנייר האפייה והופכים לצד השני - הצד העליון של הטורט מונח כעת על גבי נייר האפייה. מורחים את הקצפת על גבי הטורט, מזלפים את מחית הערמונים על גבי הקצפת, מפזרים את הערמונים הקצוצים, יוצרים מעין מכפלת קטנה בצלע האורכית הקרובה אליכם בעזרת הידיים ומגלגלים עם נייר האפייה לרולדה. מכניסים את הרולדה למקרר. 

מכינים את ציפוי השוקולד: בסיר קטן מרתיחים את השמנת המתוקה, וכאשר היא מגיעה לרתיחה, מוזגים אותה על השוקולד המריר והחלב המרוכז ומבלנדים עד שמתקבלת תערובת אחידה. מצפים את הרולדה בציפוי השוקולד, מקשטים במעט ערמונים מסוכרים ומגישים.


רולדת ערמונים. בציפוי קרם שוקולד וערמונים מסוכרים // סטיילינג: יפית בלאטש

כוסיות מון בלאן 

מון בלאן הוא קינוח צרפתי עם קצפת וספגטי מערמונים שנקרא על שם ההר הגבוה ביותר באירופה. בדרך כלל מכינים אותו על בסיס בצק שקדים עם קרם וניל ומקשטים אותו מלמעלה בספגטי של ערמונים. הפעם החלטתי להכין אותו טיפה אחרת, עם נראות וטעם מעט שונים, ואני מגיש כאן אותו בכוסיות אישיות עם קרם שוקולד לבן, קונפיטורת תות וספגטי ערמונים. המתכון מתאים ל־6-8 כוסיות של 180 מ"ל. דרגת קושי: קשה.

החומרים לקרם השוקולד הלבן: 

√ 500 מ"ל (2 מכלים) שמנת מתוקה 

√ 200 גרם שוקולד לבן 

להרכבת הקינוח:

√ כ־20 יחידות ערמונים קצוצים 

√ 150 גרם קונפיטורת תות או פטל 

לפסטת הערמונים: 

√ מחית ערמונים 

להגשה:

√ אבקת סוכר 

מכינים את קרם השוקולד הלבן: מרתיחים מכל שמנת מתוקה (250 מ"ל), שופכים על גבי השוקולד הלבן ומבלנדים היטב עד שמתקבלת תערובת אחידה. 

מכסים את הקרם בניילון נצמד ומעבירים למקרר לפחות לשעתיים. כעבור שעתיים מקציפים במערבל את מכל השמנת המתוקה השני (250 מ"ל) עד שמתקבלת קצפת רכה ומקפלים פנימה את תערובת השוקולד הלבן. 

מרכיבים את הכוסיות: בתחתית כל כוסית מפזרים מעט מהערמונים הקצוצים לכדי שכבה אחידה. מזלפים מקרם השוקולד הלבן עד 1/3 מגובה הכוסית, מניחים מעל כפית מהקונפיטורה בשכבה אחידה של כ־1/2 ס"מ, ומזלפים שוב עד 3/4 גובה את קרם השוקולד הלבן. מכניסים למקרר עד התייצבות לפחות לשעתיים. 

מעבירים את מחית הערמונים לשקית זילוף עם צנתר ספגטי ומזלפים על גבי קרם השוקולד הלבן. בוזקים בכל כוסית מעט אבקת סוכר ומגישים.

shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו