ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח בטלפון עם נשיא רוסיה לדימיר פוטין אמש (שלישי), לפני כניסת צום יום הכיפורים.
נתניהו הביע צער בשם מדינת ישראל על מותם של החיילים הרוסים ששהו על מטוס הסיור הרוסי שהופל בסוריה, ואמר שהאחריות להפלת המטוס מוטלת על סוריה.
רה"מ נתניהו ציין את החשיבות של המשך התיאום הביטחוני בין ישראל לרוסיה, שהצליח למנוע אבדות רבות משני הצדדים בשלוש השנים האחרונות.
ראש הממשלה נתניהו אמר כי ישראל נחושה לבלום את ההתבססות הצבאית האיראנית בסוריה, ואת ניסיונותיה של איראן, שקוראת להשמדת ישראל, להעביר לחיזבאללה נשק קטלני נגד ישראל.
כמו כן, הדגיש רה"מ בשיחה כי ישראל נכונה להעביר לרוסיה את כל הפרטים הנחוצים לתחקור האירוע, והציע לשלוח את מפקד חיל האוויר למוסקבה כדי להעביר את מלוא הפרטים הנחוצים.
פוטין: "ישראל לא הפילה את המטוס"
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הבהיר אתמול, זמן קצר לפני תחילת צום יום הכיפורים, כי ישראל לא הפילה את מטוס הסיור הרוסי בסוריה, שהתרסקותו גרמה למותם של 15 אנשי הצוות ששהו בו. דברים אלה נאמרו זמן קצר לאחר שגורמים שונים ברוסיה, כולל במשרד ההגנה הרוסי, הטילו את האחריות לתקרית על ישראל, למרות שהירי הקטלני בוצע על ידי מערך ההגנה האווירי של הצבא הסורי הנאמן לנשיא בשאר אסד.
הנשיא הרוסי תיאר את ההתרסקות כתוצאה של "שרשרת טרגית של אירועים מקריים". הוא דחה השוואות להפלת מטוס הקרב הרוסי על ידי חיל האוויר הטורקי שהתרחשה בנובמבר 2015. "מטוס ישראלי לא הפיל את המטוס שלנו", אמר,והוסיף כי "אין ספק שאנו צריכים לבחון את העניין ברצינות". הוא התבטא בנושא במהלך מסיבת עיתונאים משותפת עם ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן.
פוטין ציין כי תגובתה הראשונית של מוסקבה תהיה להגביר את השמירה על חיילי הצבא הרוסי המוצבים בסוריה, בעדיפות ראשונה. "אלה יהיו צעדים שכולם ישימו להם לב", אמר והביע את תנחומיו למשפחות ההרוגים, "מדובר בטרגדיה עבור כולנו", סיכם.
נתניהו התחייב להעביר לרוסים "כל מידע נדרש"
על פי הודעת הקרמלין, פוטין שוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו טרם הצהרתו בעניין. הנשיא הרוסי אמר לנתניהו כי חיל האוויר הישראלי הפר את ריבונותה של סוריה וכי "ההסכמים הישראליים-רוסיים שנועדו למנוע תקריות מסוכנות לא נאכפו, מה שהוביל לכך שהמטוס הרוסי הופל מירי סורי". פוטין קרא לנתניהו לא לאפשר לתקרית דומה להתרחש בעתיד. נתניהו התחייב להעביר לרוסים "כל מידע נדרש" על התקרית והביע את צערו על מותם של 15 אנשי הצוות הרוסי.
עוד דווח ברוסיה כי סגנית השגריר הישראלי במוסקבה, קרן כהן-גת, זומנה לשיחה במשרד החוץ הרוסי.
ככל הידוע המטוס הרוסי הופל על ידי טיל של מערכת ההגנה האווירית 200S מתוצרת רוסית שנמצאת בשירות הצבא הסורי.
אתר נפילת המטוס הרוסי סמוך לחופי סוריה
קריאות ברוסיה: "למנוע מישראל לפעול בחופשיות בסוריה"
טרם הודעתו המתונה והמדודה של פוטין, שר ההגנה הרוסי, סרגיי שוייגו, הטיל את האשמה על ישראל. לטענתו, צה"ל עדכן את הצבא הרוסי על כוונתו לתקוף בסוריה רק דקה לפני תחילת ההפצצות. "כתוצאה מתגובת הנגד לתקיפה הישראלית מערך ההגנה האווירי הסורי הפיל את המטוס שלנו". על פי משרד ההגנה הרוסי הקשר עם המטוס אבד ביום שני בשעה 23:00, זאת בזמן שהמטוס טס מעל הים התיכון במרחק של 35 ק"מ מהחוף הסורי, בדרכו לשדה התעופה חמימים.
שוייגו אמר גם כי רוסיה תגיב לפעולותיה של ישראל. לדבריו "הודענו היום לעמיתים הישראלים שלנו, ואני גם הודעתי אישית לשר הביטחון הישראלי, אביגדור ליברמן, כי פעולות אלה לא יישארו ללא מענה מצידנו". "זה ברור עבור כל מומחה שהתקיפה ניצלה את טיסת ה'איליושין 20' שלנו, משום שהישראלים חשבו שהמערכות הסוריות להגנה אווירית לא יפעלו באיזור זה", ציין. דובר משרד ההגנה הרוסי הגדיר את ההתנהלות הישראלית כ"פרובוקציה בינלאומית" והוסיף כי צה"ל פעל באופן "חסר אחריות".
הפלת המטוס הרוסי עוררה תגובות קשות ברוסיה. אלכסנדר שרין, חבר ועדת הביטחון בפרלמנט הרוסי, קרא "למנוע מישראל לפעול בחופשיות בסוריה". והוסיף, על פי סוכנות הידיעות אינטרפקס "אם פושע פורץ לביתך והורג את אשתך והילדים - אתה לא תשב איתו לשתות תה".
ויקטור בונדרב, שכיהן בעבר כמפקד חיל האוויר הרוסי טען כי התקרית תשפיע על היחסים בין המדינות אך ציין כי לא צפוי עימות צבאי ישיר בין ישראל לרוסיה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו