מחירי המזון בישראל נמוכים כיום בכ־5.5% מהשיא בשנים 2013 ו־2015. וזאת בעקבות הירידה החדה במחירים, שחלה בסוף שנת 2015 ותחילת 2016.
מאז אותה שנה נרשמה יציבות יחסית במחירי המזון, כך עולה מסקירת הכלכלן הראשי במשרד האוצר, יואל נווה. הנתונים על מחירי המזון אינם כוללים את מחירי הארוחות מחוץ לבית. הכלכלן הראשי מציין כי בתקופה הנסקרת, במדינות ה־OECD מחירי המזון דווקא עלו. את הירידה במחירי המזון מייחס נווה לירידה בתשומות בחקלאות, בין היתר על רקע היחלשות הדולר והיורו מול השקל והירידה שנרשמה במחירי האנרגיה באותה התקופה, כמו גם להתגברות התחרות בין רשתות המזון.
בתקופה הנסקרת, טוען נווה, חלה ירידה ברווחיות רשתות המזון ויקטורי ורמי לוי, שהתרחשה על רקע התרחבות מואצת של רשתות המזון, ומציינים כי גם בשופרסל חלה ירידה מסוימת ברווחיות. עוד מציינים כלכלני האוצר כי הירידה במחירי המזון באה על רקע עלייה בשכר, ולכן מבטאת גידול בכוח הקנייה של הצרכן. הכלכלנים מציינים כי "השכר הממוצע במשק עלה בכ־5% מהרבעון הרביעי של שנת 2015 ועד הרבעון הרביעי של 2017, ולכן "בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בכוח הקנייה של משקי הבית ביחס למוצרי מזון".
בשנים האחרונות נרשמת במקביל עלייה במחירי המזון באירופה, ומניתוח המגמות עולה כי "מאז שנת 2014 חלה היפרדות בין ישראל לאירופה, כך שבעוד מחירי המזון בישראל נותרו יציבים עם ירידה קלה - מחירי המזון באירופה עלו בשיעור של כ־10%".
למרות הירידה במחירי המזון והעלייה בשכר, ההוצאה המשפחתית על מזון גדלה והגיעה ב־2016 ל־14.2% מסל ההוצאות המשפחתי לעומת 13.3% ב־2015. הגידול הזה יכול להיות מוסבר בעלייה בכמות המזון שצורכת משפחה ישראלית ממוצעת, או במעבר לצריכת מוצרים יוקרתיים יותר בשל עלייה ברמת החיים.
ע"פ האוצר חלק מירידת המחירים מקורה בעליית התחרות בשוק :"ניתוח נתוני הרווחיות על פי הדו"חות הכספיים של ארבע קמעונאיות המזון שנסחרות בבורסה, מספק אינדיקציה לקיומה של תחרות מוגברת במגזר הקמעונאי בשנים האחרונות, המתבטאת בשחיקה של שיעורי הרווחיות".
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
