עונת הדובדבנים בפתח, וכשהיא מגיעה אני תמיד אוהב לקחת את הילדים לקטיף דובדבנים ברמת הגולן או בגליל העליון, וכמובן להכין קינוחים מהפרי, שהוא מבחינתי אחד הטעימים, המיוחדים והיפים שיש. אם אתם עדיין לא מוצאים דובדבנים טריים, תמיד אפשר להשתמש בדובדבנים קפואים באותה הכמות בדיוק.
במדור זה אגיש לכם שלושה מתכונים מתוקים ומיוחדים עם דובדבנים: ריבת דובדבנים משובחת (מתכון קל הכנה), עוגה בחושה עם דובדבנים וסירופ פטל (בדרגת קושי בינונית) וטארטלט דובדבנים וקראמבלס (המתכון הקשה להכנה מתוך השלושה).
ריבת דובדבנים
זהו מתכון לריבת דובדבנים עם אחוזי פרי גבוהים מאוד. את הדובדבנים מבשלים בסיר רחב שוליים, כדי שזמן הבישול לא יהיה ארוך מדי ויפגע בצבע העמוק של הפירות ובטעמם.
החומרים (לכ־4 צנצנות):
√ 1 ק"ג דובדבנים מגולענים (ללא החרצנים)
√ 800 גרם (4 כוסות) סוכר
√ 1 כף מיץ לימון
מבשלים את הדובדבנים והסוכר בסיר רחב על להבה נמוכה־בינונית 30 דקות, תוך כדי בחישה מדי פעם (מסירים קצף תוך כדי בישול). מוסיפים את מיץ הלימון, מערבבים ומבשלים עוד 10-5 דקות, עד שהריבה מתחילה להסמיך.
מעבירים את הריבה לצנצנות מעוקרות, סוגרים ומניחים הפוך על השיש (המכסה כלפי מטה) ל־3 שעות. מאחסנים מחוץ למקרר עד 6 חודשים. לאחר הפתיחה מאחסנים במקרר עד 3 חודשים.
אפשר לבדוק אם הריבה מוכנה בעזרת צלחת קרה (ששמים במקפיא בתחילת בישול הריבה). מניחים כף ריבה על הצלחת ומעבירים את האצבע במרכז הריבה, אם נשאר שביל - הריבה מוכנה. אם היא עדיין נוזלית מדי ולא נוצר שביל, ממשיכים לבשל עוד כמה דקות.
עוגת דובדבנים בחושה עם סירופ פטל. אפשר להחליף את הסירופ באבקת סוכר // צילומים: איתיאל ציון
עוגת דובדבנים בחושה עם סירופ פטל
עוגה בחושה רכה וטעימה. את הסירופ שמעל אפשר להחליף באבקת סוכר, אך אני חושב שלא רק שהסירופ נותן לעוגה טעם מיוחד, הוא גם מעניק לה לחות יוצאת דופן. מובן שאת הדובדבנים אפשר להחליף בפרי אחר, אבל כשחשבתי על דובדבן, זאת בהחלט העוגה שעלתה לי לראש.
החומרים (ל־2 עוגות בקוטר 18 ס"מ):
√ 150 גרם (1 כוס + 1 כף) קמח
√ 70 גרם (1/2 כוס + 1 כף) קורנפלור
√ 10 גרם (1 שקית) אבקת אפייה
√ 200 גרם (2 כוסות) אבקת שקדים
√ 400 גרם חמאה רכה
√ 300 גרם (1/2 1 כוסות) סוכר
√ 6 ביצים בגודל L
√ 200 גרם דובדבנים מגולענים (ללא חרצנים)
לסירופ הסוכר:
√ 50 גרם (1/4 כוס) סוכר
√ 40 מ"ל (3 כפות) מים
לציפוי:
√ 180 גרם (3/4 1 כוסות) אבקת סוכר
√ 50 מחית פטל
מחממים תנור לחום של 150 מעלות. מנפים את כל החומרים היבשים, למעט הסוכר, לתוך קערה גדולה (הניפוי חשוב מאוד כי הוא מעניק לעוגה רכות ואווריריות). מקציפים במיקסר עם בלון הקצפה את החמאה הרכה עם הסוכר ומוסיפים בהדרגה את הביצים. מוסיפים בהדרגה את תערובת החומרים המנופים, ולבסוף מוסיפים את הדובדבנים. מפסיקים את פעולת ההקצפה ברגע שהתערובת אחידה. אופים 50 דקות (עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש עם מעט פירורים) ומצננים מעט.
מכינים את סירופ הסוכר: מרתיחים את הסוכר והמים עד שהסוכר נמס ומקררים.
מכינים את הציפוי: מחממים בסיר על אש נמוכה את אבקת הסוכר, סירופ הסוכר ומחית הפטל עד לרתיחה של 70-80 מעלות. כאשר הציפוי מוכן מסירים מהאש, ומצפים מייד את העוגות לאחר שהן התקררו מעט.
טארטלט דובדבנים וקראמבלס. עם מלית קרם שקדים
טארטלט דובדבנים וקראמבלס
טארטלטים מבצק פריך ממולאים בקרם שקדים עם דובדבנים ומעליהם קוביות קראמבלס פריכות.
החומרים לקלתית (ל־8 טארטלטים בקוטר 7 ס"מ):
√ 245 גרם (3/4 1 כוסות) קמח רגיל
√ 125 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
√ 100 גרם (1/2 כוס) סוכר
√ 1 ביצה בגודל L
√ 1/2 כפית תמצית וניל איכותית
למלית:
√ 175 גרם חמאה רכה
√ 180 גרם (1/2 1 כוסות) אבקת סוכר
√ 2 ביצים בגודל L
√ 150 גרם (1/2 1 כוסות) אבקת שקדים
√ 1 כף קורנפלור
לקראמבלס:
√ 200 גרם חמאה רכה
√ 110 גרם (1/2 כוס + 1 כף) סוכר
√ 245 גרם (3/4 1 כוסות) קמח רגיל
להרכבת הטארטלטים:
√ 1/2 כוס דובדבנים מגולענים (ללא חרצנים)
לקישוט:
√ אבקת סוכר
מכינים את הקלתית: מכניסים את הקמח, החמאה והסוכר למעבד מזון ומערבלים עד שמתקבלת תערובת פירורית. מוסיפים את הביצה ותמצית הווניל ומערבלים עד שמתקבל כדור בצק. מרדדים את הבצק על משטח מעט מקומח וקורצים ממנו 8 עיגולים בקוטר 9 ס"מ. מרפדים בבצק את תחתיות השקעים והדפנות ומעבירים מערוך על שולי התבנית כדי להסיר את עודפי הבצק. דוקרים את בסיסי הקלתית במזלג ומעבירים למקפיא לחצי שעה.
בינתיים מכינים את המלית: מערבלים במיקסר עם וו גיטרה את החמאה ואבקת הסוכר כ־3 דקות במהירות בינונית עד שמתקבלת תערובת קרמית. מוסיפים את הביצים אחת־אחת עד שהן נבלעות בתערובת. מערבבים את אבקת השקדים והקורנפלור בקערה. מנמיכים את מהירות המיקסר, מוסיפים את תערובת אבקת השקדים לקערת המערבל ומערבלים עד שמתקבלת תערובת אחידה. מחממים תנור לטמפרטורה של 170 מעלות.
מכינים את הקראמבלס: מערבלים בקערת מיקסר עם וו גיטרה את החמאה והסוכר במהירות בינונית, כ־3 דקות, עד שמתקבלת תערובת קרמית. מנמיכים את מהירות המיקסר, מוסיפים את הקמח ומערבלים לבצק אחיד וחלק. מרדדים את הבצק על משטח מעט מקומח לעלה בעובי 1 ס"מ וחותכים לקוביות בגודל 1/2 2 ס"מ.
מרכיבים את הטארטלטים ואופים: יוצקים את המלית על הקלתיות, מניחים דובדבנים במרווחים של 2 ס"מ זה מזה ומפזרים את קוביות הקראמבלס. אופים 35-30 דקות עד הזהבה. מצננים וזורים אבקת סוכר. מאחסנים מכוסה במקרר עד 3 ימים.
shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו