קבוצת סיריוס היא ענקית ביטוח בינלאומית, המתמחה בביטוחי משנה. זוהי חברה אמריקנית ותיקה הנשלטת על ידי קרן השקעות סינית מבוזרת מאוד. בספטמבר האחרון הקרן רכשה 4.9% ממניות הפניקס תמורת 208 מיליון שקלים באמצעות שותף מסינגפור בעל דירוג אשראי מיטבי, וכעת הם מתכוננים לממש אופציה להשלמת כמחצית החברה.
יצחק תשובה, המחזיק בקבוצת דלק, נאלץ למכור את הפניקס בשל מגבלות חוק הריכוזיות המחייב אותו לבחור בין החזקות בחברות ריאליות לבין חברות פיננסיות, כמו הפניקס. תשובה בחר להתמקד בעסקי האנרגיה.
מנכ"ל סיריוס אלן ווטרס
יו"ר מועצת המנהלים של קבוצת סיריוס, אלן ווטרס, התייחס לפעילות חברת הענק שלו בשוק הישראלי. "אנחנו מחושבים מאוד, אך כל הזמן מחפשים הזדמנויות חדשות להשקעה. זאת הסיבה שרכשנו את מניות הפניקס ונכנסנו לשוק הביטוח בישראל", הוא אמר ל"ישראל היום" בראיון מיוחד בעת ביקורו בארץ.
בבעלות הקרן שלוש חברות ביטוח בינלאומיות: סיריוס ברמודה, עם רגולציה בריטית, סיריוס בינ"ל ברגולציה שבדית וסיריוס אמריקה בפיקוח אמריקני.
צריכים רגולציה הדוקה
"הכרנו את שוק הביטוח הישראלי כבר ב־2013 וידענו כי הפניקס היא החברה הטובה ביותר בשוק הישראלי", אמר אלן ווטרס והוסיף: "אהבנו מאוד את הנהלת החברה ורצינו שהם ימשיכו את העבודה, וכך גם אנחנו מתכוננים לעשות".
אחרי חצי שנה לווטרס יש כבר תובנות לגבי שוק הביטוח הישראלי. "זה שישראל אינה חלק משוק הביטוח הגלובלי, זה דווקא חיסרון.
"כשמפסידים במקום אחד בגלל אסון טבע כמו רעידת אדמה או הוריקן, תמיד אפשר להרוויח במקום אחר, וכרגע בישראל זה לא קיים", הוא אמר.
עוד אמר ווטרס כי "בגלל שיש פה אוליגופול, כלומר רק חמש חברות ביטוח גדולות, אני חושב שצריכים רגולציה הדוקה בארץ".
אלא שמדובר בהמלצה למצב נתון ובעייתי, הסובל ממחסור בשחקנים.
"אני חושב שחברות הביטוח צריכות להיות כל הזמן באקסטרה איזון", כהגדרתו, והוא מוסיף: "צריך שחברות הביטוח יהיו רווחיות לחוסכים, בעיקר למחזיקי הפניסיה, ולכן על הממשלה, להיות חזקה בתחום הרגולציה בביטוח בישראל", אומר ווטרס.
מביאים ערך מוסף לפניקס
ווטרס מחשיב עצמו לתלמידו של וורן באפט, וככזה הוא מעיד על עצמו כמי שלמד לעשות עסקה טובה במחיר סביר. איזה ערך מוסף אתם מביאים לפניקס ברכישתה? "אנחנו לא רק מביאים ערך מוסף להפניקס, אלא גם מקבלים מהם אחד כזה, ואני מאמין שיחד נוכל להיות יותר חזקים ולהגיע גם מעבר לים.
יש לנו הרבה רעיונות ליוזמות משותפות, ואני בטוח ששיתוף הפעולה יעזור בסופו של דבר לשני הצדדים".
ווטרס כאן כדי להשלים את רכישת השליטה בחברה בתחילת יולי הקרוב. הוא גם לא שולל את הרחבת ההשקעה בשוק הפיננסי בארץ, גם בכניסה לאחת מחברות כרטיסי האשראי המוצעות כעת למכירה על ידי הבנקים - גם זאת בהתאם למגבלות הריכוזיות.
"נחזק יחד אחד את השני"
"אנחנו בהחלט פתוחים לזה אבל אנחנו מצפים ש'הפניקס', כמי כשמכירים היטב את השוק הישראלי, יובילו אותנו לזה", הוא אומר.
מה השאיפות שלכם כרגע? "אני מאמין שיחד נחזק אחד את השני ובהחלט נהיה בעתיד חברה בינלאומית טובה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו