אין ספק שח"כ אלעזר שטרן (61) הוא פוליטיקאי מזן אחר. בניגוד לרבים מהפוליטיקאים, הוא אומר מה שהוא חושב ("זו כנסת בעייתית"), לא חושש למתוח ביקורת נוקבת ("ראשי הבית היהודי רוצים לנהל את המדינה ולא להשפיע על זהותה היהודית"), איננו נרתע להביע דעות לא מקובלות על הציבור הדתי בנושאי דת ומדינה ודוחה את הטענות שהוא מתנגד לקידומן של נשים.
שטרן, שהשתחרר בדרגת אלוף, עשה קריירה מרשימה בצה"ל. ב־1974 כשהתגייס התנדב לצנחנים, כעבור כמה שנים כבר היה מג"ד של גדוד 202, שימש מפקד ביה"ס לקצינים (בה"ד 1) וקצין חינוך ראשי. בעת כהונתו בתפקיד זה הקים ועדה שניסחה את הקוד האתי של צה"ל. ב־2004 מונה לראש אכ"א.
אף על פי שהוא חניך מוסדות הציונות הדתית, הפך לדמות שנויה במחלוקת בקרב הציבור הדתי והמתנחלים בשל הסתייגותו הפומבית כראש אכ"א מישיבות ההסדר. פעם אף הותקף על ידי חרדים ודתיים לאומיים בעת שבא להתפלל בכותל המערבי.
שנים ספורות אחרי פרישתו מצה"ל הצטרף לפוליטיקה. בדיעבד הוא אומר: "לא רציתי ללכת לפוליטיקה. עשיתי זאת כדי להשפיע על זהותה של ישראל כמדינה דמוקרטית ולהתמודד עם בעיות הגיור". הוא הצטרף ל"התנועה" בראשות ציפי לבני ושובץ במקום הרביעי ברשימתה לכנסת ה־19, אך בסוף 2014 פרש ממנה, הצטרף ל"יש עתיד" והוצב במקום ה־12 ברשימתה לכנסת ה־20 (אחרי פרישתו של שי פירון).
כשהגעת לתפקידים בכירים בצה"ל, לא היו הרבה חובשי כיפות סרוגות. היום יש הרבה יותר. מה גרם לשינוי?
"בציונות הדתית הבינו את חשיבות השירות כמקום מעצב, הצבא יצר לחיילים דתיים תנאים, ולצערי בחלקים אחרים של החברה הישראלית המוטיבציה לשירות בצה"ל פחתה".
מדוע אתה נחשב שנוי במחלוקת בקרב הציבור הדתי והמתנחלים?
"לא הייתי שנוי במחלוקת. נכון שהסתייגתי מההתנתקות והיתה לי ביקורת על ישיבות ההסדר, כי חשוב היה לי שתהיה בהן יותר אינטגרציה, שהן יהיו יותר משולבות בצבא. בזמני, לישיבות ההסדר היו מבחני כניסה ולא כל אחד יכול היה להתקבל".
מה ההבדלים בינך לבין ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי, שגם הוא כמוך חובש כיפה סרוגה?
"אצלי העיקר הוא עם ישראל ואצלו זו ארץ ישראל. אצלי אין עליונות בין הדמוקרטיה לבין היהדות, אלא הן יחד. נוסף על כך, משום שאמי היא ניצולת אושוויץ, חשוב בעיניי לא פחות מכך ששואה לא תתרחש שוב לעולם, גם הערך של 'חביב אדם שנברא בצלם', כלומר אל תעשה הבדלים בין בני אדם".
מדוע החלטת לפרוש מהתנועה ולעבור ליש עתיד?
"כי התנועה הלכה יותר מדי שמאלה לטעמי. אני איש מרכז־ימין".
לא מפריעה לך העובדה שיש עתיד איננה מפלגה דמוקרטית וח"כ לפיד הוא שקובע מי יהיו הח"כים שלה?
"זה מפריע לי, אבל זה יותר טוב מהמצב במפלגות שבהן קיימים פריימריז שהם אבי אבות השחיתות. אני מאמין שיבוא יום וגם ביש עתיד ישנו את שיטת בחירת המועמדים לכנסת. יש עתיד תואמת את הערכים, האנשים והפשרות שאני מאמין בהם".
האם כאדם דתי אתה מתנגד לשילוב חיילות ביחידות קרביות?
"לא רק שאינני מתנגד, אני חושב שזה נהדר. זה טוב לצבא ולחברה הישראלית. אינני מקבל את הטענה שלא טוב שחיילות יהיו בתוך טנק עם חיילים כי באותה מידה אפשר לטעון שלא טוב שיהיו יחד באוניברסיטה ובכל מקום ציבורי".
כשהיית ראש אכ"א גנזת גיליון של "במחנה", משום שרצו לפרסם כתבת שער על הומוסקסואל. יש לך בעיה עם קהילת הלהט"ב?
"אין לי שום בעיה. להפך, בתקופתי בצה"ל, גם במעגלים הקרובים ביותר שלי, עבדו איתי גם הומואים ולסביות וקידמתי אותם אולי יותר מאחרים. באשר ל'במחנה' לא גנזתי את הגיליון כי הקצין היה הומו אלא משום שרצו בגיליון ליום הזיכרון לפרסם כתבה על קצין הומו וכיצד הוא מנהל את חייו. זה לא נראה לי מתאים".
סוגיית הגיור עדיין מטרידה אותך?
"בגלל נושא הגיור הגעתי לכנסת. לצערי, ישראל הפקידה את מפתחות הכניסה אליה בידי אנשים שחלקם מתנגדים לקיומה. החרדים לא רוצים להיות חברים בממשלה, אבל הם קובעים מי יהיה יהודי ומי לא. לצערי, הנושא הזה לא מעסיק את אנשי הבית היהודי".
אתה תומך בפינוי התנחלויות?
"אני בעד השארתם של גושי ההתיישבות בידינו, אך בהחלט תומך בפשרה. התפקיד המרכזי שלנו ושל הבית היהודי היה צריך להיות הזהות היהודית של ישראל, אבל הם רוצים לנהל את המדינה ולא להשפיע על זהותה היהודית".
אתה נהנה מהפעילות בכנסת?
"לא. זו כנסת בעייתית. לצערי הרב, רמת חלק מהאנשים בה איננה מהמשובחות. זה מקום עבודה לא כל כך נעים, הוויכוחים ובעיקר ההתלהמות אינם לרוחי. נכון שיש בכנסת גם אנשים נהדרים, אבל יש יותר מדי אנשים שנוכחותם לא מוסיפה לנו כבוד. לצערי, הרווחנו ביושר את מעמדנו הנמוך בציבור. כדי להתמודד עם הבעיה הקמתי שדולה לחיזוק מעמד הכנסת".
אתה מרגיש שיש לך כח"כ יכולת להניע דברים ולקדמם?
"מוגבלת. כחבר אופוזיציה יש מדיניות שלא מאפשרים לאופוזיציה להעביר חוקים. אני מקווה שאני מצליח לשדר תקווה ליהדות נורמלית יותר שתהיה פה בעתיד".
לא מתסכל לאלוף במיל' לעסוק בשאילתות ובהצעות לסדר היום?
"אני שואל את עצמי אם להמשיך בפעילות הזו שלוש פעמים בשבוע. בינתיים אין לי הרהורי פרישה אבל לא נולדתי להיות פוליטיקאי".
לאן אתה נושא את עיניך?
"הייתי רוצה לעסוק בנושאים כמו חינוך, מדיניות פנים, הכרה ביהודים וביהדות התפוצות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו