לאחרונה, אנו נתקלים במקרים רבים של תאונות עבודה קשות באתרי בנייה, על מנופים שקורסים ופועלים שנפצעים ונהרגים.

פנינו לעו”ד ברק אביבי, מומחה בדיני נזיקין, כדי לקבל תשובות לשאלות החשובות.
עו”ד אביבי מייצג תובעים שנפגעו בתאונות עבודה, ומלווה אותם בדרך הלא פשוטה מול המוסד לביטוח לאומי וחברות הביטוח.
עו”ד אביבי אמר לכתבנו “חשוב שאנשים יתייעצו בהקדם עם עו”ד מומחה לתאונות עבודה, כדי שיקבלו ייעוץ מקצועי וימקסמו את זכויותיהם. מגיעים אליי אנשים שפנו לבד לביטוח הלאומי, ונדחו או קיבלו נכות נמוכה, ואח”כ לא תמיד ניתן לתקן את המצב”.
שאלנו את עו”ד אביבי מספר שאלות חשובות לגבי נפגעי תאונות עבודה:
לאחרונה, אנו נתקלים במקרים רבים של מנופים שקורסים, ופועלים שנפצעים קשה או נהרגים בתאונות עבודה. מהי דעתך בנושא?
מצב הבטיחות באתרי הבנייה לוקה בחסר, כל יום פועלים נפצעים או נהרגים, מנופים קורסים, והמדינה לא עושה מספיק בנדון. יש לקדם יוזמת חקיקה לקידום הבטיחות בתחום הבנייה, להוספת תקנים למפקחי בטיחות, להעלאת משכורתם כדי למשוך אנשים איכותיים, ולעשות כל מה שאפשר כדי למנוע את ההרוג הבא.
מה עושה פועל שנפצע קשה בזמן עבודתו או משפחתו של פועל שנהרג בתאונת עבודה?
אסביר דרך דוגמא: בשבוע שעבר הגיעו למשרדי שני תיקים גדולים: האחד, פועל שנפצע קשה לאחר שלוח בטון נפל עליו ופגע בשתי רגליו. השני, משפחתו של פועל (עובד זר) שנהרג בתאונת עבודה לאחר שנפל מגובה רב.
הסבריי ללקוחות היו כדלקמן:
שלב ראשון (לגבי שני המקרים), פונים לביטוח לאומי כדי שיכיר בתאונה כתאונת עבודה.
שלב שני (לגבי הפציעה בעבודה), ביטוח לאומי משלם ימי מחלה עד 91 יום.
שלב שלישי (לגבי הפציעה), פונים לוועדות רפואיות כדי לקבל אחוזי נכות. מעל 20% נכות צמיתה, מקבלים קצבה חודשית לכל החיים. גובה הקצבה תלוי בגובה המשכורת של הנפגע.
לגבי הרוגים בתאונות עבודה, בני משפחתו (בעיקר האלמנה והילדים) זכאים לגמלת תלויים, שהינה קצבה חודשית קבועה בגובה של 75% מהשכר של ההרוג, ולעיתים למענקים נוספים.
מי משלם את הכספים לנפצע או למשפחתו של ההרוג, וכן מי משלם את ההוצאות הרפואיות?
נפגעי עבודה וכן משפחתו של ההרוג מטופלים ע”י המוסד לביטוח לאומי - מח’ נפגעי עבודה. המוסד משלם את הפיצוי וכן נושא בהוצאות הרפואיות דרך קופת החולים של המבוטח.
האם זה משנה מי אשם בתאונת עבודה?
לא, מבחינת ביטוח לאומי תנאי הסף לקבלת התביעה היא פגיעה במהלך העבודה, וגם אם הנפגע הוא האשם או הרשלן, הוא יקבל פיצוי מביטוח לאומי בהתאם לימי המחלה שלו ולחומרת פציעתו.
איך נקבע התשלום עבור ימי המחלה או הנכות?
אצל שכיר הפיצוי תלוי בשכרו של העובד בשלושת החודשים שלפני התאונה. אצל עצמאי, מסתכלים על המקדמות ושומת המס הרלוונטית. ביטוח לאומי מחשב את הממוצע ומשלם 75% מהשכר.
מי קובע את אחוזי הנכות של הנפגע בתאונות עבודה?
ועדות רפואיות של ביטוח לאומי, בהן יושבים רופאים בתחומים שונים. מומלץ לפנות לועדה עם עו”ד המתמחה בתחום ולא לגשת לועדה לבד. ניתן לערער על תוצאות הועדה הרפואית, ולגשת לועדה חדשה.
האם כל אדם שנקבעה לו נכות צמיתה זכאי לתשלום ביטוח לאומי?
לא, נכויות צמיתה עד 9% לא מזכות בפיצוי, בנכויות בין 9% ל- 19% מקבלים מענק חד פעמי, בנכויות מעל 20% מקבלים קצבה חודשית.
ומה לגבי תביעת נזיקין, האם ניתן לתבוע גוף נוסף מלבד ביטוח לאומי?
בד”כ כן, לפעמים תאונת העבודה היא גם תאונת דרכים (למשל נסיעה ללקוח) ואז ניתן לתבוע גם את ביטוח לאומי וגם את ביטוח החובה של הרכב בו נסע הנפגע.
במקרים אחרים, כגון פציעה במפעל או באתר בנייה, יש להוכיח רשלנות מצד המעביר ואז ניתן לתבוע את חברת הביטוח של המעביד בנוסף לביטוח לאומי. חשוב לזכור שהכספים שמתקבלים מביטוח לאומי מקוזזים מהפיצוי שיתקבל לאחר מכן מתביעת הנזיקין, כלומר אין כפל פיצוי.
מתי כדאי להגיש את התביעה לחברת הביטוח?
רצוי למצות את ההליך מול ביטוח לאומי, לקבל תשלום עבור ימי המחלה, לסיים את הועדות הרפואיות ואח”כ לפנות לחברת הביטוח.
לגבי ביטוח לאומי, מומלץ לפנות בהקדם ולא יאוחר משנה מיום התאונה. לגבי תביעת הנזיקין (תאונת דרכים או רשלנות), יש לתבוע עד שבע שנים מיום התאונה.
מה שכרו של עו”ד?
כיום, יש חוק לעניין שכר הטרחה. כלל האצבע הוא מקס’ של 17% + מע”מ מתוך הכספים המתקבלים מביטוח לאומי. במקרה של קצבאות חודשיות, שכר הטרחה יהיה בשיעור של 17% + מע”מ כפול 60 קצבאות. ניתן גם לעבוד מול עו”ד על סכום קבוע, והכל בהתאם לחוק.
לגבי תביעת הנזיקין הנוספת, אם מדובר על תאונת דרכים אז שכר הטרחה גם כן קבוע בחוק - 8%, 11% או 13% + מע”מ. ההבדל באחוזים תלוי בשלב בו הסתיימה התביעה. אם מדובר על תביעה מול המעביד או הגוף הרשלן (עירייה, קניון וכו’), שכר הטרחה הנהוג הינו בשיעור של 20% + מע”מ מתוך הפיצוי המתקבל מחברת הביטוח.
לסיכום, עו”ד אביבי, מה הנך ממליץ לאנשים שנפגעו בתאונות עבודה?
תאונות ופציעות (בעיקר רציניות) הופכים את החיים ב- 180 מעלות ברגע אחד. קחו בחשבון שמדובר בהליך ארוך ומתיש, וצריך סבלנות רבה. היוועצו עם עו”ד הבקיא בתחום כדי שילווה אתכם יד ביד בכל הדרך הארוכה והקשה שיש לעבור. והעיקר, שמרו על אופטימיות ותהיו לי בריאים!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו