כשמגיע החורף והשמיים מתקדרים, אין מתאימים מפירות ההדר להצטרף לקפה ולעוגה של אחר הצהריים. ובראש הרשימה - התפוז - שהוא ההדר הכי ורסטילי ורב־שימושים בקונדיטוריה שלי, בזכות כמות המיץ הרבה שלו והארומה שהוא מפיץ.
בכל שישי חורפי אמא שלי נהגה לאפות עוגת תפוזים, ובכל שבוע בוורסיה אחרת: עם שבבי שוקולד מרירים, עם תפוזים מסוכרים, עם קוקוס, ועוד ועוד. את העוגה הקלאסית אפתה תמיד ב"תבנית סבתא" עם חור באמצע, ואת העוגות עם התוספות בתבנית של התנור או בתבנית אינגליש קייק מלבנית.
הפעם בחרתי בשלושה קינוחים שונים שמשלבים תפוזים: עוגת פרג ותפוזים, עוגת התפוזים הקלאסית של אמא שלי, וקוקוטים - מאפינס קטנים - עם תפוזים מבושלים.
עוגה בחושה פרג־תפוז
השילוב של הפרג הטחון והתפוזים הוא שילוב מנצח, והטופינג של פרוסות תפוזים, גרידת תפוזים, שמנת חמוצה וסירופ מעניק לעוגה יופי ולחות. המתכון מתאים לתבנית אינגליש קייק ישרה וגבוהה.
החומרים לעוגה:
√ 50 גרם חמאה
√ 3 כפות (30 מ"ל) שמן
√ 200 גרם (1 כוס) סוכר
√ 1 כפית דבש
√ גרידה מ־2 תפוזים
√ 2 ביצים במידה L
√ 120 גרם (1 כוס פחות 2 כפות) קמח מנופה
√ 70 גרם (1/2 כוס) פרג טחון
√ 30 גרם (2 כפות) קוקוס טחון
√ 5 גרם (1/2 שקית) אבקת אפייה
√ 145 גרם (גביע קטן) שמנת חמוצה
√ 40 מ"ל (1/4 כוס) מיץ תפוזים סחוט טרי (אפשר להשתמש במיץ טבעי סחוט מהמקרר בסופר)
√ חמאה לשימון התבנית
√ 2 יחידות עיגולי תפוז
לסירופ:
√ 200 מ"ל מיץ תפוזים סחוט טרי (כנ"ל)
√ 50 גרם (1/4 כוס) סוכר
לקישוט:
√ פלחי תפוזים עגולים מתפוז בינוני
√ אבקת סוכר (לא חובה)
מחממים תנור ל־170 מעלות.
במיקסר עם בוחש גיטרה מערבלים את החמאה, השמן, הסוכר, הדבש וגרידת התפוז, עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את הביצים בהדרגה. כאשר הן נטמעות בתערובת, מוסיפים את הקמח, הפרג, הקוקוס, אבקת האפייה והשמנת החמוצה בהדרגה, ובסוף מוסיפים את מיץ התפוזים.
מורחים מעט חמאה על גבי התבנית, ומניחים את שתי יחידות עיגולי התפוז בתחתיתה.
מכניסים את העוגה לתנור לכ־50 דקות. לקראת סיום האפייה מרתיחים בסיר קטן את מיץ התפוזים והסוכר, עד שהסוכר נמס.
מחלצים את העוגה מהתבנית ומניחים אותה הפוכה, כך שעיגולי התפוז מונחים כלפי מעלה. שופכים עליה את הסירופ ומצננים. לאחר הצינון אפשר לבזוק אבקת סוכר.
שילוב מנצח. עוגה בחושה פרג־תפוז // צילום: איתיאל ציון
עוגת התפוזים של אמא
מבחינתי זאת העוגה הקלאסית של התפוזים, שאין לה תחליף. היא מסמלת עבורי את החורף, מזכירה לי את הילדות, ובכל ביס אני חושב על אמא. המפתח להצלחתה הוא הקפדה על התהליך: ניפוי הקמח לפני שילובו בתערובת, ו"קיפול" של החומרים היבשים והרטובים. המתכון מתאים לתבנית בקוטר 24 ס"מ עם חור באמצע, או לתבנית אינגליש קייק.
החומרים לעוגה:
√ 3 ביצים במידה L
√ 200 גרם (1 כוס) סוכר
√ 350 גרם (1/2 2 כוסות) קמח
√ 10 גרם (1 שקית) אבקת אפייה
√ 240 מ"ל (1 כוס) שמן קנולה
√ 300 מ"ל (1/4 1 כוסות) מיץ תפוזים סחוט טרי
√ קליפה מגוררת מ־1/2 תפוז
לגלייז:
√ 200 גרם (3/4 1 כוסות) אבקת סוכר
√ 50 מ"ל (1/4 כוס פחות 1 כף) מיץ תפוזים
מחממים תנור ל־170 מעלות.
במיקסר עם מטרפה מקציפים את הביצים והסוכר 8-10 דקות, עד לקבלת תערובת בהירה ותפוחה.
מנפים קמח ואבקת אפייה לקערה נפרדת. מנמיכים את מהירות המיקסר ומוסיפים את תערובת הקמח יחד עם השמן, מיץ התפוזים והקליפה המגוררת לסירוגין, על מנת לקבל תערובת חלקה וללא גושים. יוצקים לתבנית משומנת.
אופים 50 דקות בתבנית עגולה, או 45 דקות בתבנית אינגליש קייק, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש עם פירורים לחים.
מכינים את הגלייז: מערבבים את אבקת הסוכר ומיץ התפוזים לתערובת אחידה וללא גושים (אין צורך בחימום). מחלצים את העוגה מהתבנית ושופכים עליה את הגלייז כך שיצפה אותה.
העוגה נשמרת מחוץ למקרר עד חמישה ימים. לגיוון, אפשר להוסיף לתערובת 1/2 כוס צימוקים או קליפות הדרים מסוכרות קצוצות גס, ואפשר גם לפזר על העוגה 100 גרם שקדים פרוסים לפני האפייה.
טעם של פעם. עוגת התפוזים של אמא שמו // צילום: איתיאל ציון
קוקוט תפוזים מבושלים
מתכון פרווה, המתאים ל־7-8 מנות אישיות. כדי להתגבר על המרירות של התפוזים השלמים, יש לקטום אותם משני צדדיהם ולהרתיח אותם שלוש פעמים במים עם מעט מלח.
החומרים:
√ 3 תפוזים (220 גרם) קטומים
√ 2 ביצים במידה L
√ 200 גרם (1 כוס) סוכר
√ 150 מ"ל (3/4 כוס) שמן
√ 200 גרם (1/2 1 כוסות) קמח
√ 1/2 7 גרם (3/4 שקית) אבקת אפייה
√ 3 כפות מיץ תפוזים סחוט טרי
√ אבקת סוכר
מבשלים את התפוזים: מרתיחים את התפוזים הקטומים בסיר עם מים וכפית מלח, מחליפים את המים וחוזרים על הפעולה שלוש פעמים. אחרי הפעם השלישית, טוחנים את התפוזים יחד עם הקליפה.
מחממים תנור ל־160 מעלות.
במיקסר עם בלון מקציפים את הביצים והסוכר, ומוסיפים בהדרגה את השמן, הקמח ואבקת האפייה. כאשר מתקבלת תערובת אחידה, מוסיפים את התפוזים המבושלים והטחונים יחד עם מיץ התפוזים.
מוזגים את הבלילה אל ניירות האפייה האישיים בצורת קוקוטים, ומעבירים לתנור לכ־20 דקות.
בוזקים מעל העוגה אבקת סוכר ומגישים.
shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו