כשכבר היה נדמה שהפלונטר הפוליטי מגיע לשיאו, הוא רק מסתבך עוד יותר: בכירים בליכוד הבהירו אמש כי אם תוקם ממשלת אחדות, הקווים המדיניים שלה יהיו אלה של הליכוד. בקדימה דוחים את הדברים על הסף, ומבהירים שוב כי אם הנשיא לא יטיל את הרכבת הממשלה על ציפי לבני, אזי פניה של המפלגה לאופוזיציה.
ערב החלטת נשיא המדינה בליכוד דוחים גם את האפשרות שממשלת אחדות תהיה פריטטית. זאת אומרת, שמספר החברים בממשלה ובקבינט, של הליכוד ושל קדימה, יהיו שווים במספרם ובכוח השפעתם.
"יש רק ראש אחד וברור לממשלה - והראש הזה הוא בנימין נתניהו", הצהיר ח"כ יובל שטייניץ, מבכירי הליכוד, "ומי שמכריע בסופו של דבר, בכל התחומים, זה הוא".
ח"כ לימור לבנת, ממקורבי נתניהו, הדגישה את תמיכתה בממשלת אחדות יחד עם קדימה. "אני מצפה שלבני תנהג כפי שהצהירה, מתוך אחריות לאומית", אמרה לבנת. "ממשלת אחדות זאת אופציה שיכולה להעניק יציבות לממשלה ואולי גם לענות לרחשי הלב של הציבור". עם זאת, גם לבנת חד-משמעית באשר לקווי היסוד המדיניים: "נתניהו יעמוד בראש וההסכם הקואליציוני יתבסס על קווי יסוד של הליכוד, ובשום אופן לא על אלו של קדימה".
בני בגין, שידוע בדעותיו הימניות, דווקא מאמין כי קווי היסוד לא צריכים להוות מכשול להצטרפות קדימה. "מאחר שאין סיכוי להשגת הסכם בעתיד הנראה לעין, אפשר יהיה לנסח קווי יסוד כלליים, שלא יובילו ממשלת שיתוק", הסביר.
בקדימה, כאמור, דוחים את התנאי של הליכוד מכל וכל. "יו"ר קדימה ציפי לבני הודיעה באופן הברור ביותר כי אם נשיא המדינה פרס לא יטיל את מלאכת הרכבת הממשלה עליה, פניה של קדימה לאופוזיציה", אמרו אתמול בכירים במפלגה.
לדבריהם, "קדימה לא תהיה המלבינה של ממשלת ימין קיצוני בראשות הליכוד". הבכירים הוסיפו כי אמנם ממשלת אחדות היא צורך לאומי, אך "רק קדימה כמפלגת מרכז יכולה לעמוד בראשותה כאשר מימין ומשמאל מצטרפות אליה המפלגות השונות".
לוטשים עיניים גם לעבודה
בינתיים, בליכוד מחזרים גם אחרי העבודה, שהפגינה לאחרונה חוסר שביעות רצון מהתנהלותה של לבני, ומנסים לשכנע את ראשיה להצטרף לממשלת נתניהו. "זו אופציה טובה לא פחות מקדימה", אמרו בכירים בליכוד.
"למפלגת העבודה יש מקום להצטרף, בטח ובטח אם יו"ר האופוזיציה תהיה ציפי לבני", הסביר בכיר הליכוד, ח"כ סילבן שלום. "במצב שקדימה נשארת בחוץ, למפלגת העבודה אין מה לעשות מחוץ לממשלה. האלטרנטיבה לשלטון תהיה קדימה, והעבודה תהפוך למרצ, מפלגה שאינה רלוונטית לשלטון".
דברים דומים נשמעים גם בסביבתו של יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו. בלשכתו של היו"ר הדגישו כי "נתניהו וברק רואים עין בעין את נושאי הביטחון". לדבריהם, אם העבודה תצטרף לממשלה בראשות נתניהו, היא תזכה בתיק הביטחון לברק ובעוד ארבעה תיקים בכירים ובמשרת סגן שר.
בהכנת הידיעה השתתף מתי טוכפלד
