נגמר להם המרצ

התקוות הגדולות של האיחוד התנפצו • בתנועה החדשה-מרצ נדהמו מההתרסקות ל-3 מנדטים • "השמאל הוכה קשות, איבדנו קולות לקדימה"

צילום: לירון אלמוג // עם פרסום המדגמים, צפו חברי התנועה בתדהמה בתוצאות הנמוכות ,
צילום: לירון אלמוג // עם פרסום המדגמים, צפו חברי התנועה בתדהמה בתוצאות הנמוכות

הלם, תדהמה ואכזבה גדולה נשקפו מעיניהם של תומכי מרצ באולם צוותא בתל אביב, כשהמסכים הציגו קצת אחרי עשר בלילה את תוצאות המדגמים העגומות - ארבעה מנדטים בלבד.

אבל זה לא היה הסוף. עם פרסומן של תוצאות 88 אחוזים מהקלפיות, התברר: הנפילה קשה אף יותר והסתכמה בשלושה מנדטים בלבד.

עם פרסום המדגמים בצוותא היו עיניים שנמלאו דמעות. חיים (ג'ומס) אורון, מי שדחף את המפלגה לאיחוד בתקווה להישג גדול, עלה על הבמה וקיבל את האחריות על התוצאות.

"אם יש אחריות למה שקרה – היא מוטלת קודם כל עלי. אם יש שותפים למהלך שעשינו יחד - התודה קודם כל לכם", אמר אורון. הוא שיבח את הפעילים ואמר ש"על בסיס האנרגיות שראיתי והכוחות שקיימים בתוכנו אנחנו חייבים להפוך את התחושה הקשה למנוף".

הוא אף הבטיח שהתנועה תשוב להיות "גורם מרכזי בכינונו של שמאל ציוני סוציאל-דמוקרטי והומניסטי במדינת ישראל. החלל הזה לא התמלא בבחירות הללו". לדבריו, "גוש שבעבר היה לו רוב מוחלט קיבל היום פחות מ-20 מנדטים. קיבלנו מכה".

על האכזבה מהאיחוד אמר אורון: "נבחן את התוצאה בכל הכלים העומדים לרשותנו, נעשה חשבון נפש. אני לא רוצה להסתיר את האכזבה, אבל נלך עם הפנים קדימה". אולם היו גם כאלה שטענו שיש מי שקצת שמח על כישלון האיחוד. "זהבה גלאון התנגדה למהלך, ואין ספק שבשבילה זה יום שמח. לא על ההפסד של המפלגה, אלא על ההצלחה הכושלת של האיחוד", אמר חבר בכיר בתנועה. גלאון עצמה אמרה כי "אין ספק שהשמאל ספג מכה קשה מאוד, וזה מחייב חשבון נפש עמוק".

איש לא מדבר על עריפת ראשים, אבל כבר נשמעים קולות על הפקת לקחים. ח"כ אבשלום (אבו) וילן, במקום השישי ברשימה, אמר שהבעיה אינה פרסונלית. "השמאל חייב ללכת ביחד, כגוף אחד, וליצור תקווה חדשה", אמר, "חייבים לעצור את המצב שבוחרינו הולכים אחר בלוף חדש כדי להציל את המדינה".

רוב החברים מנסים להבין מה תעשה המפלגה בהמשך הדרך. רובם נחושים שלא לשבת באותה קואליציה עם ישראל ביתנו או הליכוד, אולם אם תהיה זו ציפי לבני שתרכיב את הממשלה הבאה - יש על מה לדבר. "המוני חברים שרצו להציל את קדימה שותפים להקמת ממשלה שבמקרה הטוב תהיה ממשלת אחדות לאומית-ימנית", אמר אורון, "אנחנו נהיה אופוזיציה".

אילן גילאון, מספר שתיים ברשימה, אמר גם הוא: "איבדנו מנדטים שהלכו ללבני, גם אנשים שהיו שלנו במובהק כמו הקיבוצים. לא נתייאש, נהיה אופוזיציה לוחמנית וחזקה, הכל תלוי בבניית הקואליציה". מוסי רז, שנמצא במקום החמישי, אמר ש"גם אם לא אכנס, אצטרך לחיות עם זה. כמפלגה, יש עכשיו לפנינו דאגות גדולות יותר".

nitzi@israelhayom.co.il

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר