החור בכיס של כולנו

קופות הגמל של פריזמה בראש המפסידות • דש הפסידה "רק" 4.25% • וול- סטריט הדהימה: זינקה בכ-11%

צילום: לירון אלמוג // התשואות של קופות הגמל בספטמבר - מן הגרועות שידעה התעשייה

כל החששות היו נכונים - התשואות של קופות הגמל בספטמבר הן מן הגרועות שידעה התעשייה. המשמעות המיידית: כמעט כל אחד ואחת מאיתנו הפסיד בחודש שעבר הרבה כסף - והחשש הוא שתוצאות אוקטובר יהיו גרועות אף יותר.

תשואות הקופות בספטמבר נעו בין 5% ל-8% במסלולים ה"סולידיים", כלומר בקופות הגמל הכלליות - ובעקבות ההפסדים הכבדים רשמו חלק גדול מהקופות תשואות שליליות דו-ספרתיות מתחילת 2008.

באופן מפתיע, או שלא, המפסידים הגדולים הם שוב הלקוחות של פריזמה. בית ההשקעות שרק באחרונה סיים פרשה של תשואות חריגות לרעה, הציג אתמול תשואה של 8.44% בקופת שיאון בספטמבר, שהביאה את ההפסד השנתי לעמיתי הקופה ל-15%. בניגוד למקרה הקודם של תשואות גרועות בקופת הגמל חרמון, הפעם מדובר בקופת הגמל הגדולה ביותר של בית ההשקעות שניהלה לפני ההפסדים הנוכחיים יותר מ-3 מיליארד שקלים.

לשם השוואה, הקופות הבאות בתור במונחי תשואות שליליות גבוהות, הן אפסילון שרשמה תשואה שלילית של 7.89% ולשם של אלטשולר שחם שהפסידה לעמיתיה 7.45%. הקופה הטובה ביותר בספטמבר היתה תגמולים של דש, שהצליחה למזער את ההפסדים ל-4.25%, כך שמתחילת השנה מסתכמת התשואה השלילית שלה ב-6.1% "בלבד". בתי השקעות נוספים שבלטו לטובה הם ילין לפידות ופסגות, המנהל את גדיש, קופת הגמל הגדולה במדינה, שעד לאחרונה ניהלה 20 מיליארד שקלים, אך בעקבות הירידות והפדיונות היקף הנכסים שלה ירד ל-18 מיליארד שקלים.

הפחד משתלט על השוק

תעשיית הגמל, שמנהלת יותר מ-200 מיליארד שקלים ונוגעת כמעט לכל אחד ואחת מאיתנו, ספגה מכה קשה בחודש האחרון על רקע הירידות החדות בשוק המניות, אך בעיקר עקב הירידות בשוק איגרות החוב הקונצרניות. ההפסדים הכבדים, שלא נראו כמותם מאז אמצע שנות ה-90, הובילו עמיתים רבים לפדות את הקופות שלהם, לעיתים תוך אובדן הטבות מס משמעותיות. על פי הערכות במשרד האוצר, במהלך ספטמבר פדה הציבור 1.5 מיליארד שקלים מקופות הגמל.

החשש הגדול הוא שבאוקטובר המספרים יהיו גבוהים אף יותר, משום שגם הביצועים יהיו מאכזבים יותר - תשואות שליליות שעלולות להגיע גם ל-10% במסלולים הכלליים, והפחד משתלט על כולם. בינתיים, כדי להקל מעט על הפאניקה, החליט אתמול משרד האוצר לבטל את הוראתו האחרונה שחייבה את הבנקים להסיר מאתרי האינטרנט שלהם מידע על קופות הגמל. הרעיון מאחורי התקנה המקורית היה לחנך את העמיתים לדעת מי מנהל את קופת הגמל שלהם באמצעות הפנייתם לאתר הרלבנטי. ואולם בחודש האחרון נרשמו תלונות רבות של אזרחים בנושא, מה שרק הגביר את תחושות ההיסטריה.

האם יש פתרון למצב? כן, והוא לא טמון בהכרח במעבר לבית השקעות אחר. חוסכים שלא יכולים לראות יותר את נכסי הקופה שלהם יורדים, ובעיקר כאלה שגילם כבר עבר את ה-55, יכולים לעבור למסלולים הסולידיים באמת. אלה הם מסלולים שקיימים כמעט בכל בית השקעות ומתמקדים בהשקעה באיגרות חוב ממשלתיות בלבד. עם זאת, לחוסכים צעירים יותר כדאי לזכור כי בחמש השנים האחרונות הם הרוויחו עשרות אחוזים בקופות וסביר שהדבר יחזור לעצמו עם התאוששות השווקים

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר