כיצד ניתן ליהנות מ"על האש" ולא להזיק לבריאותנו או לפחות למזער נזקים?
שאלה טובה, נתחיל בשלילי ונעבור לחיובי: בשר, דג ועוף בימינו, גם אם אינם מעובדים, מקבלים הורמונים ותרכובות כימיות שמזיקות לפעילות תקינה וטבעית של גופינו, אותם אנחנו מקבלים בצריכתו. הורמונים סינתטיים שמתקבלים אינם משתלבים באופן טבעי ורצוי במערך המשוב ההורמונלי הטבעי בגופינו. כך למשל, יוצא שגברים מקבלים לגופם הורמון נשי בשם אסטרוגן, מה שעלול להוות טריגר לסרטן השד אצל גברים.
מוצרי בשר, עוף או דגים שמגיעים בצורה מעובדת כמו קציצות קנויות למיניהן, המבורגרים, נקניקיות ועוד, מכילים תוספות של חומרים משמרים, כמו נטראטים ונטריטים (בעיקר סודיום ניטראט - נתרן חנקתי) - חומרים בעלי השפעה מסרטנת. אומנם נטראטים ונטריטים יש גם בירקות, אך התוספות למוצרי הבשר המעובדים מזיקה ואינה רצויה. מוצרי בשר מכילים גם תוספות של מלחים ותרכובות נוספות שמשפיעות על עליית הלחץ דם, ביחד עם השומנים הרוויים שיש בבשר (בדג פחות) וגם מוסיפים לפלאק הטרשתי (הסתיידות העורקים), לעלייה ברמות הכולסטרול ולחימצונו, לעליית המדד הדלקתי בגוף ועוד.
תרכובות נוספות המזיקות לבריאות מתקבלות מעצם עשיית הבשר "על האש" מחומרים שנוצרים בשילוב עם השומנים בבשר, חומר הבערה, פחמים וטמפרטורה גבוהה.
בהסתכלות חיובית, כיצד נתיידד עם הקיים בימינו?
ממליצה לכל אוהבי הבשר ליהנות מהבשר, אך להקפיד שהבשר יהיה טרי ואינו מעובד, להימנע מאכילת חלקים פנימיים (כמו כבד), ואם אפשר, להעדיף דגים.
על מה נשים דגש בארוחה?
הדגש יהיה מה ליד הבשר. פה יכולה להיות התועלת הבריאה והממזערת. חשוב לצרף מגוון גדול ככל שניתן של ירקות. שהסלטים יהיו טריים וביתיים וללא תוספות של רטבים מוכנים, סוכר/ סילאן/ דבש/ אגבה, כדי למנוע צריכת סוכר מוסווה. ניתן גם לשלב ממרחים שמורכבים מעלים ירוקים (רמת כלורופיל גבוהה). התיבול המומלץ הוא: שמן זית איכותי, לימון טרי, שום טרי, מלח ים אטלנטי או מלח עשבי תיבול.
בירקות ישנן תרכובות אנטי סרטניות, אנטי דלקתיות ואנטי אוקסידנטיות - תרכובות חשובות מאוד לתפקוד הגוף ומניעת נזקים בריאותיים. מומלץ גם לצרף ממרח חומוס ביתי, כי לחומוס יש יתרונות למניעת מחלות לב ואיזון סוכר.
כמו כן, אמליץ לוותר בארוחה על הפיתה, הצ'יפס ושאר הדגנים (אורז, בורגול, קינואה...), כיוון שהצירוף עם הבשר מכביד בעיכול ומוסיף למעשה עוד סוכרים, פחמימות ושומנים מחומצנים לא רצויים לגוף
טיפ חשוב לצמחונים
ישנה נטייה מזיקה לבריאות, אצל צמחוניים וטבעוניים, למצוא "תחליפי בשר". מוצרים מעובדים אלו מכילים כימיקלים וחומרים משמרים, לעיתים אף תוספת גלוטן ועוד. הם מוסיפים רעלים לגוף וכמעט שאינם מעניקים לו דבר חיוני. לעומת זאת שיפודי ירקות, פטריות, סלט חומוס וקציצות "על האש" העשויות מקטנייה וירק, יפנקו ויעניקו את הראוי לנו.
הכותבת היא ענת ענבר, יועצת בתוכנית המומחים של שחל, מטפלת בתזונה, מפתחת השיטה "תודעה מזינה", מרצה ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא. http://anatinbar.co.il
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו