כל שנה לפני פסח מציף אותנו ענף היין הישראלי בכמות עצומה של יינות חדשים, שהררי המידע שמצורפים אליהם יכולים למלא ספרייה בינונית. תמיד מעניין לקרוא מה יש ליצרנים לומר על היינות שלהם, אך האינפורמציה מטעמם רחוקה מלהיות אובייקטיבית.
גם למבקרי היין קשה מאוד להיות אובייקטיביים לחלוטין. לכולנו יש העדפות אישיות והן מגיעות, בסופו של דבר, למילים שאנחנו כותבים. אחת הדרכים להתגבר על הדעות הקדומות וההטיות היא טעימה עיוורת, שבה המשתתפים לא יודעים מי ייצר את היין, מה מחירו או כמה מוכשר מעצב התוויות שלו; וכך מתייחסים רק למה שיש בכוס.
כדי לעשות את זה קצת יותר מעניין, ויתרנו על שירותיהם של טועמים מקצועיים לטובת חוש הטעם והריח של כמה מאנשי מערכת "ישראל היום". לטעימה, שהתקיימה במלון הרודס בתל אביב, נאספנו שישה טועמים ובחנו לא פחות מ־16 יינות. כולם ישראליים, אדומים וכשרים לפסח. בניגוד לטעימות קודמות, הפעם התמקדנו ביינות שמחירם נע על הטווח שבין 100 ל־200 ש'. אלה לא היינות הזולים ביותר שתמצאו על המדף, והם ללא ספק מתנה ראויה גם לחברינו ומארחינו אניני הטעם.
במהלך המבחן, כל אחד מאיתנו תיאר במילים את ההתרשמויות שלו והעניק לכל יין ציון מ־1 עד 10. מכיוון שכל היינות שטעמנו היו טובים מאוד, התחרות הפעם היתה צמודה במיוחד - ועדיין הגענו לתוצאות. לחיים!
גבעות, מחול הכרמים 2014
מחיר: 110 ש' • ציון הטועמים: 9.2
המנצח הגדול התיישן שנה בחביות לפני שהגיע לשולחננו. רוב הטועמים אהבו אותו בזכות ריחות הפרי, הפרחים ועשבי התיבול, הטעמים המאוזנים והסיומת הנעימה. אלמלא טועמת אחת שהיין היה לה "קליל מדי", יכול להיות שהציון שלו היה יותר גבוה.
בנימינה, אבני חושן,
פטיט סירה 2013
מחיר: 110 ש' • ציון הטועמים: 9.2
פטיט סירה הוא זן ענבים שהתגלה בצרפת במאה ה־18 והיגר לארה"ב, שנחשבת כיום אזור הגידול העיקרי שלו. הפטיט סירה של בנימינה, המופק מענבי כרם סירין בגלבוע, הוא יין מרוכז, עשיר ומתובל שאחדים מאיתנו הגדירו כאגרסיבי מדי, ואחרים כ"יין נעים שמשאיר טעם טוב בפה, ובמילים אחרות - אחלה יין".
רמת הגולן, ירדן, מלבק 2013
מחיר: 135 ש' • ציון הטועמים: 9.1
אל המקום השלישי הגיע יין מלוטש, עשיר ומתובל שמציע את כל מה שאפשר לצפות לו מסידרת ירדן. היין, שהתיישן שנה וחצי, הרשים את הטועמים בזכות הרעננות שלו, המלווה בריחות קפה ועץ קלוי, והוגדר כיין "מיוחד ושונה", "נעים בפה", "פרחוני" ו"טעים".
דרימיה, שיראז 2013
מחיר: 100 ש' • ציון הטועמים: 8.9
השיראז של יקב דרימיה מדרום הר חברון, שהתיישן שנה בחביות, כבש את המקום השלישי והמכובד. הוא הצליח להפיק מאיתנו ביטויים כמו "מערפל חושים", "משגע", "מסתורי על גבול האביבי" ועוד תשבחות, בעיקר הודות לניחוחות הפרי הטובים, הטעמים המרוכזים והמרקם הנעים שלו.
טפרברג, אסנס, מרלו 2013
מחיר: 150 ש' • ציון הטועמים: 8.8
היין מופק מענבים משני אזורים שונים, עמק האלה והרי אפרים, והתגובות אליו השתייכו לשני זרמים. מצד אחד, היה מי שחשב שקשה להרשים איתו מישהו שמבין ביינות, ומצד שני נכתב שהוא יין "נעים ולא כבד, וכל לגימה ממנו עושה חשק לעוד". גם אלה שסברו כי הוא קשוח מדי התייחסו לריחות הרעננים שלו.
טוליפ, אספרו 2016
מחיר: 100 ש' • ציון הטועמים: 8.7
אספרו הוא שילוב לא שגרתי בין ענבי סירה מהגליל העליון לבין ענבי קברנה פרנק ומרלו מהרי יהודה. היה מי שהגדיר את היין, שהתיישן שנה בחביות, כ"מהנה ופירותי" והיה מי שהתייחס אליו כאל "הליצן של החבר'ה - קליל, אבל בלי יותר מדי עומק". לסיכום אפשר לומר שמדובר ביין רענן, מעודן וחביב במיוחד.
טורא, מאונטן פיק 2013
מחיר: 150 ש' • ציון הטועמים: 8.7
"כבד", "רציני" ו"הייתי שמח לשתות אותו עם ארוחה כבדה" - כל אלה הם רק חלק ממה שהיה לטועמים לומר על היין, שנעשה מענבי קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק ומלבק מהר ברכה והתיישן במשך 20 חודשים בחביות. אלה שמעדיפים את היינות שלהם קלילים התלהבו קצת פחות, אבל איש לא עירער על האיכות שלו.
טריו, ספיישל קווה 2013
מחיר: 150 ש' • ציון הטועמים: 8.6
היין, המופק מענבי קברנה סוביניון, סירה, מרלו וקברנה פרנק והתיישן שנה בחביות, עורר את המחלוקת הגדולה ביותר סביב שולחן הטעימה, בעיקר בגלל הריחות החייתיים והפרחוניים יוצאי הדופן שלו. חלק מהטועמים סברו שאלה ריחות לא נעימים בכלל, ואחרים דווקא התרגשו מהאופי הלא שגרתי שלו.
רקנאטי, רזרב, קריניאן 2016
מחיר: 150 ש' • ציון הטועמים: 8.6
היין הופק מענבי כרם לא מושקה באזור בית שמש, התיישן שנה בחביות והתחבב מאוד על כמה מהטועמים, שהגדירו אותו כ"טעים ומהנה לחלוטין", "שונה" ו"עוצמתי". לעומתם, היו כאלה שטענו כי הוא "מחוספס" ו"לא נעים". אם תשאלו אותי, כולם צודקים, ועדיף לתת לו לנוח עוד שנתיים-שלוש בבקבוק.
תבור, סינגל ויניארד, טנאט 2013
מחיר: 120 ש' • ציון הטועמים: 8.6
הטנאט, שמזוהה עם דרום־מערב צרפת והפך עם השנים לזן הענבים הלאומי של אורוגוואי, הגיע אל הכרמים של יקב תבור לפני כמה שנים וזו הפעם הראשונה שבה נעשה ממנו יין מסחרי בישראל. הוא בלט מאוד על רקע היינות האחרים בטעימה, וכמעט כולנו חשבנו שהוא "מעניין", "מיוחד" ו"יוצא דופן" - לטוב ולרע.
קסטל, פטיט קסטל 2015
מחיר: 140 ש' • ציון הטועמים: 8.5
יש יינות שנועדו לחכות במזווה כמה שנים מיום קנייתם. זו כנראה הסיבה שהיין, בן פחות משנתיים, לא הספיק להתאוורר ולא זכה לביקורות טובות מטועמינו, למרבה ההפתעה. התוצאה הראשונית היתה קשה ולא נעימה, והיה מי שהגדיר את היין כ"פגום". אחרי שאיווררנו אותו כהלכה, הוא התגלה כיין שרירי, נקי, מאוזן וטעים להפליא, אבל את הרושם הראשוני כבר היה קשה לתקן.
יתיר, פטי ורדו 2013
מחיר: 140 ש' • ציון הטועמים: 8.5
בעולם משתמשים בפטי ורדו בעיקר כדי להוסיף צבע ותיבול לבלנדים. בישראל, שבה הוא מבשיל כמו שצריך מדי שנה, עושים ממנו לא מעט יינות זניים. הפטי ורדו של יתיר, שהתיישן שנה בחביות, אינו יין לכל אחד. הוא נזירי, קשוח, מרוכז, ירקרק ויוצא דופן. למרות שמדובר באחד היינות האיכותיים ברשימה, רוב משתתפי הטעימה הסתייגו מהקושי שלו. ואולם, מי שאהב אותו - אהב אותו מאוד.
אבידן, רזרב 2014
מחיר: 110 ש' • ציון הטועמים: 8.4
היין התחיל רע ועם ריחות לא נקיים שהטועמים שלנו הגדירו כ"מוזרים". לאחד מאיתנו הם הזכירו דלק או לק לציפורניים. אחרי כמה דקות של אוורור מאסיבי, התגלה פרצופו האמיתי עם ריחות של פרי אדום בשל ותבלינים. בסופו של דבר כמה מאיתנו חיבבו אותו מאוד, וחשבו שהוא "יין לעניין, כמו שיין צריך להיות".
דלתון, סינגל ויניארד, שיראז אלקוש 2013
מחיר: 130 ש' • ציון הטועמים: 8.4
גם היין הזה, שנעשה מענבי כרם אלקוש בגליל העליון, זכה לתגובות מעורבות. מי שאהב אותו יותר חשב שהוא יין קלאסי בעל נוכחות, ומי שאהב אותו פחות הגדיר אותו כלא דומיננטי ולא מאוד מעניין. כמעט כל הטועמים התייחסו למבנה המוצק שלו ולטעמים המאופקים שעלולים, למרבה הצער, ללכת לאיבוד בתנאים מסוימים. גם המחיר הוא סיבה לוותר.
כישור, סוואנט אדום 2014
מחיר: 100 ש' • ציון הטועמים: 8.3
יין הדגל של יקב כישור מהגליל המערבי נעשה מענבי קברנה סוביניון, פטי ורדו וקברנה פרנק והתיישן כ־14 חודשים בחביות. התרשמנו מהרעננות, הפרחוניות והקלילות היחסית שלו, אך בהשוואה לחלק מהיינות האחרים שטעמנו הוא יצא קצת "קטן" ולא מרשים, או כמו שהגדיר אותו אחד מאיתנו: "יין למתחילים".
ברבדו, שיראז 2013
מחיר: 100 ש' • ציון הטועמים: 8.2
את הרשימה שלנו סוגר השיראז של יקב ברבדו מכרמי יוסף שבשפלה. היין, שהתיישן שנה בחביות, הוגדר כאגרסיבי ובעל חמיצות גבוהה. היה מי שהתרשם ממנו כקליל וזורם, אולם בסופו של דבר, ובהשוואה ליינות האחרים, ההתרשמות של רוב הטועמים לא היתה חיובית במיוחד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו