התבטאויות ראשי חמאס בעקבות חיסולו של בכיר הארגון, מאזן פוקהא, לא מותירות ספק: תגובה תבוא. השאלה היא עד כמה מוכן הארגון להרחיק לכת, ואם פוקהא הוא עילה מתאימה להסלמה בעיתוי הנוכחי.
אף על פי שחלפה כבר יותר מיממה מאז החיסול, אפשר להניח שחמאס נתון עדיין בהלם. הגוף ספג מכה חזקה וטרם התאושש ממנה כדי לחשוב בצלילות. החיסול הגיע בהפתעה, במנותק לכאורה מזירת ההתגוששות הקבועה עם ישראל סביב הגדר והמנהרות, וגם אם האצבע המאשימה מופנית אוטומטית לישראל (מעזה וגם מלבנון, בהודעת חיזבאללה מאמש), סביר שהארגון ינסה להבין מה באמת קרה לפני שיגיב. במסגרת זאת, לא מן הנמנע שנשמע בקרוב על מעצרים ברצועה, לרבות "הודאות" שנגבו ממשתפי פעולה לכאורה עם ישראל.
אחרי שלב ההתאוששות יידרש חמאס להחליט כיצד להגיב. כאמור, אפשר להעריך שתגובה תבוא. הבוס החדש ברצועה, יחיא סינוואר, יתקשה להבליג על חיסול כזה של אחד מפעיליו הבולטים, ועוד של מי שישב בכלא לצידו ושוחרר וגורש עימו לעזה בעיסקת שליט. סינוואר, שהגיע ביום שישי בלילה לזירת החיסול, ידבר על פוקהא אבל סביר שיחשוב על עצמו: הבלגה כעת עשויה להעלות את הרף, עד שזה יגיע לחייו שלו.
זירת הפיגוע במירון ב־2002 // צילום ארכיון: רויטרס
שאלת המפתח בהתייחס לתגובה פוטנציאלית של חמאס נעוצה בשאלה עד כמה השלים הארגון את מוכנותו לסבב לחימה נוסף ברצועה, ועד כמה הוא רוצה בו כעת. בנוגע לחלק הראשון של השאלה, מאז צוק איתן שיקם חמאס רבים מהמערכים שלו, בעיקר בתחום המינהור והייצור העצמי של הרקטות, וכן בהפעלה של כלי טיס בלתי מאוישים (שכמה מהם יורטו בחודשים האחרונים בידי חיל האוויר), אולם התעצמותו היתה איטית מהמתוכנן עקב קשיים בהברחת אמל"ח וחומרים נוספים ממצרים.
החלק השני של השאלה קשור בראשון וכן בתהליכים הפנימיים שעוברים על הרצועה, ובראשם המצוקה הכלכלית הנמשכת, האבטלה הגואה ובעיות המים והחשמל, והאתגר הגובר על חמאס מצידם של הארגונים הסלאפיים. עימות בעת הזאת יסייע לצמרת חמאס להניח את הבעיות בצד ולהתאחד סביב השנאה לישראל; מנגד, קיים החשש ממערכה נוספת שלא תפתור את בעיות היסוד ברצועה, וגרוע מכך - מאובדן השלטון בעקבות דבריו הפומביים של שר הביטחון אביגדור ליברמן, כי במערכה הבאה תשאף ישראל להכריע את חמאס.
במתח הזה שבין הרצון בתגובה לחשש מהסלמה רחבה יחפש חמאס לפעול. אפשר שהוא ינסה לפגוע במטרה שתהיה בעיניו שוות ערך לפעיל שחוסל - למשל, קצין בכיר בצה"ל. מתבקש, לפיכך, שלפחות עד שהעניינים יתבהרו, יצמצם צה"ל עד כמה שאפשר את מטרותיו: להתרחק מהגדר, לפעול בחוכמה, לא לקחת סיכונים מיותרים. כך הוא עשה בגבולות סוריה ולבנון בעקבות כמה חיסולים שיוחסו לו בשנים האחרונות בסוריה.
ואפשר שחמאס יחפש דרך אחרת. על חיסולו של יחיא עיאש, "המהנדס", הגיב חמאס בגל טרור רצחני שגבה את חייהם של עשרות ישראלים ב־1996. סביר שגם כעת יעדיף הארגון להגיב לא מעזה אלא דרך הגדה, כדי להרחיק מעצמו עדות ולסבך את ישראל עם הרשות הפלשתינית שמתחומה ייצאו הפיגועים. אלה בדיוק היו הפרויקטים שעליהם שקד פוקהא - יליד טובאס שבצפון השומרון - להקים תשתיות טרור של חמאס ביהודה ושומרון שיבצעו פיגועים המוניים ו/או יוצאי דופן, דוגמת חטיפת שלושת הנערים (פיגוע שבו הוא היה מעורב בעקיפין).
מאזן פוקהא יוצא לחופשי בעיסקת שליט
ישראל צריכה להיערך לכך ולהגביר כוננות בעזה - וגם בגדה. מאחר שבצד הישראלי אין שום עניין בהסלמה, טוב אם יינקטו כל האמצעים למנוע אותה, לרבות שימוש במתווכים (בעיקר מצרים, שהתקרבה לאחרונה מחדש לחמאס), שינסו לצנן את העניינים. הסיכוי שחמאס יכיל את החיסול נמוך מאוד, כאמור, אבל גם אם יגיב, טוב תעשה ישראל אם תפעל לתחם את התגובה כך שלא תוביל להסלמה לא רצויה, שעלולה להידרדר לכדי סבב לחימה חדש ברצועה.
• • •
חיסול מסתורי בלב עזה
ליל שבת, מעט לאחר חצות. רחש הגלים והרוח הקלילה שנשבה מכיוון הים לא רמזו על הדרמה המתחוללת בשכונת תל אל־הווא הסמוכה לחוף הים בדרום־מערב העיר עזה: חוליית מתנקשים אורבת לבכיר הזרוע הצבאית של חמאס, מאזן פוקהא, בסמוך לחניית ביתו.
לאחר שהמתנקשים מזהים כי אכן מדובר ביעד החיסול, הוא נורה כמה פעמים בפלג גופו העליון באמצעות אקדח שעליו הותקן משתיק קול. בתוך שניות ספורות נעלמים המתנקשים מהמקום כמו בלעה אותם האדמה. יש מי שטען בעזה כי יותר נכון לומר שהם נעלמו בין אדוות גלי הים של עזה.
בכירי חמאס בהלוויה (במרכז: יחיא סינוואר) // צילום: אי.אף.פי
גם העוצר שהטילה הזרוע הצבאית של חמאס על מערב העיר עזה זמן קצר לאחר החיסול, ומאות אנשי מנגנוני הביטחון של חמאס שנפרסו בשטח על מנת לנסות לאתר את מבצעי החיסול - לא הועילו.
מכל מקום, בחמאס מיהרו להאשים את ישראל כמי שעומדת מאחורי החיסול, ובניגוד לפעמים קודמות שבהן טענו ראשי הארגון כי השב"כ עומד מאחורי החיסולים, הפעם טענו בתנועת הטרור כי המוסד הישראלי היה זה שהוציא לפועל את החיסול הממוקד.
בישראל לא התייחסו להאשמות אלו, אולם לישראל יש ללא ספק סיבה טובה לסגור חשבון עם פוקהא, יליד ג'נין שהתגורר בכפר טובאס בצפון השומרון. בשנת 2002 הוא תיכנן והוציא לפועל פיגוע התאבדות באוטובוס אגד במירון סמוך לצפת, שבו נרצחו תשעה ישראלים. בגין זאת הוא הורשע ב־2003 ונגזרו עליו תשעה מאסרי עולם ועוד 50 שנה בכלא. אלא שמאזן שוחרר במסגרת עיסקת שליט וגורש לרצועת עזה, משם המשיך בפעילות טרור, בעיקר שיקום תשתית הזרוע הצבאית של חמאס ותאי הטרור של הארגון בגדה המערבית.
בחלק מכלי התקשורת הערביים והפלשתיניים דווח כי פוקהא נורה ארבע פעמים בראשו ועוד שלוש פעמים בפלג גופו העליון עד שנפח את נשמתו, אולם בתמונות תקריב של גופתו שפורסמו בכלי התקשורת הערביים לא נראים סימני ירי בראשו, אלא רק בפלג גופו העליון באזור הלב והחזה.
כך או כך, חיסולו הנועז של פוקהא הותיר את ארגון חמאס לא רק עם המון סימני שאלה על זהות המתנקשים, אלא בעיקר בהלם ובתדהמה לנוכח העובדה כי איש בארגון אינו חסין.
דובר חמאס בעזה מושיר אל־מסרי אמר לכלי התקשורת הערביים כי "רציחתו אינה שונה מחיסולים שביצעו מנגנוני הביטחון של האויב הציוני בתוניס, בדובאי, בלבנון, בסוריה ובערים במערב אירופה".
דובר הלשכה המדינית של חמאס חוסאם בדראן צייץ בחשבון הטוויטר שלו ממקום מושבו בקטאר וכתב בעברית (השגיאות במקור): "הכיבוש הוא האחראי על ההתנגשות של פקהא. נתניאהו יודע שזה לא יעבור בשקט. לאיש אין אינטרס לחסל את פוקהא מלבד ישראל. אלו הן השיטות הפחדניות שלה".
אביו של פוקהא שוחח בטלפון עם בכיר חמאס מחמוד א־זהאר, שהבטיח לו, לדבריו, כי חמאס ינקום את מות בנו. לדבריו, "ידענו שהיום הזה יגיע. קציני מודיעין ישראלים הגיעו לבית שלנו פעמים רבות והעבירו לנו מסרים שמאזן יחוסל אם ימשיך במעשיו. המודיעין הישראלי האשים כל הזמן את מאזן בפעילות טרור".
בהלווייתו של פוקהא, שנערכה אתמול בצהריים בעזה, השתתפה כל צמרת הנהגת חמאס, ובראשה איסמעיל הנייה, וכמובן מחליפו הנבחר של הנייה, יחיא סינוואר. אלמנתו של פוקהא, נהאד, דרשה מסינוואר כי ינקום את מות בעלה: "תנקמו בציונים על רצח אבי ילדי השאהיד. אבל לא מעזה. אני לא רוצה שתושבי עזה יסבלו מההפצצות של הישות הציונית הפושעת".
המבחן של סינוואר
גורמים בכירים בחמאס אמרו כי חיסולו של פוקהא ותגובת הזרוע הצבאית של הארגון לחיסול יהיו ציון דרך ומבחן מנהיגות בכל הנוגע למדיניותו של יחיא סינוואר כמי שעומד בראש חמאס ברצועת עזה. גורם בכיר בחמאס סיפר ל"ישראל היום" כי בין סינוואר לפוקהא נרקמה ידידות חזקה בזמן שישבו שניהם בכלא הישראלי. פוקהא, שהיה באמצע שנות הארבעים לחייו, גורש כאמור לעזה לאחר ששוחרר יחד עם סינוואר במסגרת עיסקת שליט. היה זה אך ברור כי לאחר היבחרו של סינוואר לעמוד בראש חמאס ברצועת עזה, יגברו כוחו והשפעתו של פוקהא.
מיום שחרורו פוקהא היה ממייסדי "מטה הגדה" בזרוע הצבאית של חמאס, אשר נועד להקים מחדש חוליות טרור שיבצעו פיגועים ואף פיגועי התאבדות בשטחי יהודה ושומרון ובתוך ישראל, והכל בהדרכה בשלט רחוק מרצועת עזה באמצעות מימון נדיב שלו זכו מהנהגת הארגון בראשות סינוואר.
פוקהא עצמו הכחיש את קיומו של "מטה הגדה" ואמר בראיון שהעניק לפני כמה חודשים לערוץ הטלוויזיה של חמאס כי "זו המצאה של השב"כ הישראלי כדי שיהיה לו תירוץ לפגוע באסירים הפלשתינים ששוחררו".
דניאל סיריוטי ולילך שובל
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
