נתניהו: "שר אוצר אחד כבר ניסה אותי"

זה נראה כמו משבר קואליציוני חריף • שר הביטחון בלשכת הגיוס: "בחירות זה הדבר האחרון שעם ישראל זקוק לו בעת הזו" • השר כ"ץ: "אין שום סיבה להקדים את הבחירות" • אתמול, נתניהו חזר בו מהסיכום עם כחלון והודיע: התאגיד לא יקום

ראש הממשלה נחת בסין // צילום: לע"מ ,
ראש הממשלה נחת בסין // צילום: לע"מ

ראש הממשלה, בנימין נתניהו נחת הבוקר (ראשון) בבייג'ינג, בירת סין לקראת ביקור בן חמישה ימים בסין. הסערה שהתחוללה במהלך השבת אודות סגירת התאגיד ואיום ראש הממשלה ללכת לבחירות ממשיכה להעסיק את ראש הממשלה שרתח מזעם ואמר בשיחות סגורות:  " שר אוצר אחד כבר ניסה אותי״.

מוקדם יותר, שר הביטחון, אביגדור ליברמן, שביקר בלשכת הגיוס במסגרת גיוס לחיל השריון והתייחס למשבר הפוליטי על רקע רצונו של ראש הממשלה למנוע את סגירת רשות השידור. ליברמן אמר לעיתונאים במקום: "בחירות זה הדבר האחרון שעם ישראל זקוק לו בעת הזו ולכן אני מקווה שתימצא פשרה. אין סיבה לפרק את הקואליציה הנוכחית".

משה בן שמחון

ראש הממשלה חזר מהסיכום עם כחלון

ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע אתמול כי בניגוד לסיכום שאליו הגיע ביום חמישי עם שר האוצר משה כחלון על פתיחת שידורי התאגיד במועד, הוא החליט לשנות את דעתו ולמנוע בכל מצב את הקמתו. 

טרם המראתו הלילה (ראשון) לסין אמר נתניהו כי "הממשלה מתקיימת על סמך הסכמים קואליציוניים. בהסכם הקואליציוני נקבע במפורש שכל המפלגות מחויבות להחלטות של הליכוד, שלנו, בנושאי התקשורת, לרבות סגירת התאגיד. האירוע היחידי היה סביב שאלת התקציב".

"בישיבה עם עובדי רשות השידור, ואני חייב להגיד לכם ישיבה מרגשת, קורעת לב, התברר לי שאין שום בעיה תקציבית. קודם כל, התקציב של רשות השידור, ההוצאות בפועל שלהם בשנה הזאת פחותות מהתקציב המיועד של התאגיד והם גם מוכנים להתייעל עוד", אמר ראש הממשלה. 

"הם הבטיחו שכך יהיה", הוסיף נתניהו, "ולכן האגרה בוטלה, אין בעיה תקציבית - בשביל מה צריך את התאגיד הזה? לשלוח מאות משפחות הביתה ערב פסח, בשביל מה? לכן לא יכול להיות מצב שאנחנו בליכוד עם 30 מנדטים מכבדים את כל הסעיפים הקואליציוניים של מפלגות קטנות, גם בנושאים שאנחנו לא מסכימים כמו מס על דירה שלישית שכל הליכוד התנגד לו אבל כיבדנו את זה כי יש הסכמים, וכשבאים הסעיפים שלנו, שהם חשובים לליכוד ולי, את זה לא מכבדים. זה לא מקובל עלינו". 

 

"על נושא תקשורתי לא הולכים לבחירות"

שר התחבורה ישראל כץ (ליכוד) אמר הבוקר (ראשון) לאפי טריגר  בגלי צה"ל  כי "על מחלוקת תקשורתית לא הולכים לבחירות, הבחירות לכנסת הבאה נקבעו לנובמבר 2019, אין שום סיבה להקדים אותן". 

עוד הוסיף  כץ כי "מדינת ישראל לא זקוקה למערכת בחירות ואני מעריך שלא יהיו בחירות. שר האוצר מתייעץ עם רה"מ כמובן שיש חילוקי דעות". 

 

"אם כחלון יתעקש נלך לבחירות"

בהתייעצות עם כמה משרי הליכוד אתמול אמר נתניהו כי אם כחלון יתעקש, בכוונתו לפזר את הכנסת וללכת לבחירות. אמש אמר השר יריב לוין כי המשבר הוא "משבר אמיתי". "הליכוד עם 30 מנדטים יכול לעמוד על הדברים שחשובים לו", הוסיף.

"שיניתי את דעתי בעקבות פגישה שקיימתי אתמול עם עובדי רשות השידור", כתב נתניהו בעמוד הפייסבוק שלו, "בפגישה שמעתי סיפורים קורעי לב על עובדים מנוסים ומסורים שנשלחים הביתה בגלל התאגיד. כמו כן התברר בפגישה שבניגוד לנתונים של משרד האוצר, עלות המשך הפעלת רשות השידור זולה בעשרות מיליוני שקלים מעלותו של התאגיד. אז בשביל מה צריך את התאגיד?" בפוסט נוסף אמש פירט נתניהו כי הוצאות רשות השידור ב־2016 עמדו על 670 מיליון שקלים, בעוד שתקציב התאגיד המתוכנן יעמוד על 730 מיליון. "בשלוש השנים האחרונות כבר התייעלו עובדי רשות השידור בלמעלה מ־300 מיליון ש"ח והם אמרו לי אתמול שהם מוכנים להמשיך ולהתייעל באופן דראסטי כדי לעמוד בכל היעדים", הוסיף וחזר שוב על השאלה: "בשביל מה צריך את התאגיד?" 

הפגישה בין נתניהו לעובדי רשות השידור התקיימה שלשום. אתמול הגיעו למעונו הרשמי של ראש הממשלה השרים מירי רגב, צחי הנגבי ויריב לוין ויו"ר הקואליציה דוד ביטן. במהלך הפגישה אמר נתניהו כי מעבר לעניין התאגיד יש שאלה של משילות: אם שר האוצר מתנגד למהלך שיש לו השלכות תקציביות זו זכותו, אבל ברגע שההתנגדות לא קשורה לעניין התקציבי, שכן שיקום רשות השידור יעלה פחות מפתיחת התאגיד, אין לו שום זכות להתנגד מאחר שהדבר מנוגד להסכם הקואליציוני. ראש הממשלה הבהיר בפגישה כי יהיה מוכן ללכת לבחירות כלליות. "או מיזוג התאגיד ברשות השידור, או בחירות", אמר. 

"ממשלה ורה"מ חייבים לדון ולבחון מחדש כל נושא", אמרה רגב, "כך נעשה עם רשות השידור והמסקנה ברורה: דרושה רשות משוקמת ולא בזבוז עשרות מיליוני שקלים על תאגיד מנופח המנוהל כמועדון סגור. אני מקווה שהאחריות הציבורית אצל השותפות הקואליציוניות תגבר על כל דבר אחר, שהן תכבדנה את ההסכם הקואליציוני ולא תכפנה מערכת בחירות מיותרת". 

בסביבתו של יו"ר כולנו השר משה כחלון הביעו פליאה נוכח ההתבטאויות, אולם לא הגיבו ישירות לדברים. לדברי בכיר בכולנו, "כחלון שלם עם הסיכום שאליו הגיע עם נתניהו ביום חמישי ולפיו התאגיד יחל את שידוריו במועד, כלומר חודש אפריל, ובמקביל תתמוך סיעת כולנו בחוק התקשורת. שר האוצר לא מתרגש מאולטימטומים והוא ממשיך כרגיל ומצפה לפתיחת שידורי התאגיד ולהעברת החוק כפי שסוכם".אם הנוסחה היא "מיזוג רשות התאגיד ברשות השידור או בחירות", לא ברור כיצד הדבר יתבצע. הסיבה: אם הכנסת תתפזר, התאגיד יחל את שידוריו בכל מקרה מכיוון שכדי למנוע את תחילתם יש לשנות את החוק הקיים, דבר שנראה בלתי אפשרי כעת. 

מרצ תציע פיזור

התגובות למשבר המשיכו לזרום אמש. שר החינוך ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט צייץ: "‏אני קורא לכולם לפעול באחריות ולמנוע בחירות יקרות ומיותרות שיפגעו בכלכלה ובאזרחי ישראל. עם קצת רצון טוב, משבר התאגיד פתיר". 

מנגד, נראה שבאופוזיציה דווקא מעוניינים שהמשבר יוביל לקלפיות. יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג אמר: "המחנה הציוני בראשותי ישתף פעולה עם גוש ציוני מתון, חברתי ואחראי להחלפתו של רה"מ". הרצוג אף שוחח אתמול עם כחלון. 

ח"כים במחנה הציוני קשרו את הדיבורים על הבחירות עם הרצון של נתניהו לחמוק מהחקירות. ח"כ יואל חסון מסר: "נתניהו רדוף החקירות עושה בדיוק את מה שנתניהו יודע לעשות: גורר את המדינה לבחירות כדי להתחמק מהבור שאליו הוא נכנס. הפעם אנחנו לא ניתן לזה לקרות ולא נלך אחריו לפיזור הכנסת ללא תועלת אמיתית למדינה". יו"ר סיעת מרצ ח"כ זהבה גלאון החליטה אמש להביא השבוע לאישור מליאת הכנסת בקריאה טרומית הצעת חוק לפיזור הכנסת ולהקדמת הבחירות לכנסת ה־21. 

בתוך כך, שלשום פורסם בערוץ 10 סקר חדש, שלפיו מפלגתו של שר הביטחון לשעבר משה יעלון כלל אינה עוברת את אחוז החסימה - זאת בניגוד לשני סקרים שהעניקו ליעלון בין ארבעה לשישה מנדטים. על פי הסקר, הליכוד מוביל עם 26 מנדטים. יש עתיד שנייה עם 25, הבית היהודי מקבל 13 וכמוהו הרשימה המשותפת.

בשולי המשבר התנצל נתניהו על הביטוי "הגן המזרחי". ‏בחשבון הטוויטר שלו כתב נתניהו: "מתנצל על אמירתי אתמול. לא היתה לי כוונה לפגוע באיש. אני מחובר בנימי נפשי לכל עדות ישראל ומוקיר את תרומתן הכבירה למורשת עמנו ולבניין ארצנו".

בהכנת הידיעה השתתפו מתי טוכפלד, גדעון אלון ודניאל סיריוטי

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר