לוחמי הפלוגה המסייעת בגדוד 202 של הצנחנים פתחו אתמול ב"שביתה איטלקית" לאחר שמפקד הגדוד, סא"ל איתמר בן-חיים הודיע להם על איסור ענידת הסמל המיתולוגי של הפלוגה, ה"פצ'ולי", בשל ה"נורמות והערכים הפסולים" שהוא מסמל.
גורמים בגדוד אמרו ל"ישראל היום" כי "החיילים בגדוד לא רוצים להצהיר שהם עושים מרד כדי שלא יענשו, אבל פתאום כל הגדוד 'חולה' ו'משלשל', יש לו כאבים בכל מיני מקומות וכו'. הם יודעים 'לנצנץ' בלי להגיד באופן מפורש שהם לא עולים לעמדות".
קמע הפצ'ולי הוא מסורת עתיקת יומין בפלוגה המסייעת 202 של חטיבת הצנחנים, הקיימת מזה כ-30 שנה. על פי המסורת, הלוחמים תולים על צווארם מעין תליון קטן, אותו הם מכנים "פצ'ולי", שאמור להכיל את הנוזל האינטימי של בת זוגם. בשל הערכים הלא טובים שמסמל כד הפצ'ולי, ניסו בחטיבה לא פעם ולא פעמיים לעצור את התופעה המכוערת. בעבר, כשהיו ניסיונות לעצור את התופעה, מרדו לוחמי הצנחנים וסרבו לבצע את המשימות השוטפות שהטילו עליהם מפקדיהם, והפצ'ולי הוחזר לצווארם.
לאחרונה, החליט מפקד חטיבת הצנחנים, אלוף משנה אמיר ברעם, כי יש לעקור את המנהג המגונה של ענידת הפצ'ולי במסייעת 202 מן השורש. לפיכך, כינס שלשום מפקד הגדוד, סא"ל איתמר בן חיים, את מפקדי הפלוגות בגדוד והסביר להם כי יש להפסיק לענוד פצ'ולי. סא"ל בן-חיים הסביר לחיילים שאין לו כוונה לפגוע במורל שלהם וברוח הלחימה, אך יש לעקור מן השורש את הנורמות והערכים הפסולים. גורם צבאי ציין היום כי אכיפת איסור ענידת הפצ'ולי תהיה כמו אכיפה של כל פקודה אחרת, ומי שיענוד את הפצ'ולי יישפט כמי שסרב פקודה.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "אין כל בסיס לטענות כי החיילים לא ביצעו את חובותיהם המבצעיות ואלה המשיכו להתאמן ולבצע את המוטל עליהם בשמירה על ביטחון תושבי הצפון.
ביעור התופעה המדוברת הינו צעד ערכי שנועד להבטיח את השמירה על כללי האתיקה, המוסר ורוח צה"ל עליהם מתחנכת הפלוגה והגדוד. לאחר קבלת ההחלטה על ידי מפקד הגדוד ומפקד חטיבת הצנחנים קיים מפקד הגדוד שיחה עם חיילי הפלוגה בה הסביר להם את חשיבות העניין מתוך הבנה כי מדובר בסמל פלוגתי ותיק".