50% מהישראלים לא מעוניינים בבן או בבת זוג עם מוגבלות - כך עולה מסקר של "המרכז היישומי לפסיכולוגיה של שינוי חברתי" שנערך לרגל היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלויות. עוד עולה כי על פי 41% מהנשאלים, רוב הישראלים חושבים שזה מקובל להתבדח על חשבון אדם עם מוגבלות.
הנתונים מציבים מראה מדאיגה של החברה הישראלית. הסקר, שנערך בקרב 3,094 נשאלים מ־20 ערים נבחרות, בדק סטריאוטיפים ורגשות שאוכלוסייה זו מעוררת בקרב הציבור. מהממצאים עולה כי 42% מהנשאלים סבורים שאנשים עם מוגבלות הם "בעלי יכולות נמוכות". 82% הגדירו אנשים עם מוגבלות כ"אנשים חמים". עורכי המחקר טוענים כי הדבר מצביע על תפיסה סטריאוטיפית של אנשים עם מוגבלות כחסרי אונים, חלשים ותלויים בזולת.
לפי הסקר, הרגש הדומיננטי ביותר כלפי אנשים עם מוגבלות הוא אמפתיה (78%). הרגש השני הנפוץ ביותר הוא עצב (56%) ואחריו רחמים (52%). רגשות נוספים שקיבלו ציון גבוה הם הערצה (49%), מבוכה (48%) וחוסר אונים (33%).
באשר לרצון לקיים קשרים חברתיים עם בעלי מוגבלויות: מחצית מהנשאלים הצהירו כי אינם מוכנים שבן או בת זוגם יהיו עם מוגבלות. 8% מאמינים כי לאנשים עם מוגבלות לא צריכה להיות זכאות להביא ילדים לעולם. 5% לא היו מוכנים להיות שכנים של אדם עם מוגבלות.
נתון מעורר זעם לא פחות מעלה ש־41% מהמשיבים חושבים שמרבית הישראלים מאמינים שזה נורמלי לספר בדיחה או לומר אמירה בעלת אופי לא־סובלני כלפי אנשים עם מוגבלות. קרוב לרבע מהנשאלים (23%) השיבו שמרבית הישראלים מאמינים שזה נורמלי להפלות אנשים עם מוגבלות במקום העבודה או באקדמיה.
הסקר נערך על ידי המרכז היישומי לפסיכולוגיה של שינוי חברתי בביה"ס לפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי עבור "מדד הנגישות וההשתתפות העירוני 2016", שהוא יוזמה משותפת לקרן משפחת רודרמן והקרן המשפחתית ע"ש תד אריסון. שירה רודרמן, מנכ"לית קרן משפחת רודרמן, אמרה: "העובדה שסטריאוטיפים אשר אבד עליהם הכלח לגבי אנשים עם מוגבלויות ממשיכים לקנות להם אחיזה בדעת הקהל, היא קריאה לכולנו להמשיך ואף להגביר את המאמצים להבטחת ההשתתפות החברתית של קבוצה זו בקרבנו".
מנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי ל־15% מבני 20 ומעלה שמהווים 791 אלף איש יש מגבלה תפקודית חמורה כלשהי. כמו כן, רק 50% מהאנשים עם מוגבלות חמורה בגילי 54-25 מועסקים, לעומת 81% בקרב שאר האוכלוסייה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו