כרמים ונהנים

לקטוף ענבים, ללמוד איך נברא העולם ולקנח בפאי וניל דרום־אפריקני • טיול סתווי בחבל לכיש

צילום: לירון אלמוג // קטיף ב"הכרם בלכיש". חוזרים הביתה עם סלסילה של ענבים מתוקים

הסתיו הקצרצר שלנו הוא אחת התקופות היפות לצאת ולטייל בחבל לכיש. האוויר קריר, השמש נעימה ומגיחה מדי פעם מבין העננים, והדרכים עוברות בין הכרמים הרבים שבאזור, שזמורותיהם עמוסות בענבי מאכל עסיסיים שצבעם ארגמן. 

לכיש היא מועצה אזורית בנגב, השוכנת בשפלת יהודה, בין הרי יהודה למישור החוף, במרחב אשקלון. שטח המועצה כ־500 אלף דונמים, שבהם שפע של שטחי חקלאות, שטחים פתוחים, טבע והיסטוריה.

לפני הכל חומוס

את הטיול באזור התחלנו בחומוסייה של דואי, חומוסייה מיוחדת ושמחה, השוכנת בצל חורשת אורנים מול מושב לכיש. דואי, ששמו בעצם כדורי מאור, עסק בחקלאות במשך שנים, עד שהענף נקלע למשבר, והוא החל להפעיל דוכן אוכל משובח ששמו "החומוס של דואי" מול מושב לכיש. 

במקום שולחנות עם מפות אדומות, בצל עצי האורן, ואוכל פשוט וטעים, שנעשה מכל הלב ובאותו הרגע: חביתה מלאה בכל טוב, חומוס נפלא, לאבנה, והכל בליווי קפה טוב, לימונדה נהדרת והחיוך הנפלא של דואי. "ולמה דואי?" אני שואלת אותו. והוא מספר שכשהיה ילד קטן הוא התקשה לבטא את שמו, "כדורי", ואמר "דואי - וכך נולד השם.

החומוס של דואי. אוכל בצל האורנים  // צילום: לירון אלמוג

אחרי שמילאנו את הכרס, אנחנו ממשיכים לטיול מקסים בתל לכיש. אמנם התל בשיאו בתקופת האביב, בזמן שהכל כאן פורח, אבל גם בעונה הזאת של השנה הנוף הפנורמי הנשקף ממעלה התל כמו גם הצעידה הנינוחה במעלה הדרך, נחמדים. 

תל לכיש הוא תל חשוב בשפלת יהודה, הגובל בנחל לכיש, והוא הוכרז כגן לאומי. במקום התגלו ממצאים ארכיאולוגיים כבר מהתקופה הנאוליתית (7,500 עד 4,000 לפנה"ס), ובתקופת הברונזה (3,150 עד 1,200 לפנה"ס) היתה לכיש עיר בחסות מצרית. העיר חרבה במחצית הראשונה של המאה ה־12 לפנה"ס בתיארוך המתאים לתקופת כיבוש הארץ בידי יהושע בן נון, אך לא נמצאו חרסים ישראליים במקום. 

העיר נבנתה מחדש בתקופת המלוכה והיא נזכרת בתנ"ך כאחת הערים שביצר המלך רחבעם. העיר נכבשה ונהרסה גם במסע החורבן האשורי של המלך סנחריב בשנת 701 לפנה"ס וגם בחורבן הבבלי, וכעדות לכך נתגלו במקום ממצאים חשובים: חרסים המתעדים את החורבן הבבלי והמוכרים כמכתבי לכיש. סמל מועצת לכיש לקוח מתבליטי הקיר שנתגלו בנינווה שבעיראק ומתארים את החורבן האשורי. 

כשתגיעו לכאן תוכלו לטפס על התל, בדרך המסומנת או על גשר עץ נחמד, ולהגיע לנקודה הגבוהה ביותר. שם, היכן ששכן ארמון השליט המקומי, תוכלו ליהנות מתצפית יפה אל נופי כרמים, מטעים ושדות.

מחוללים בכרם

אמרתם חבל לכיש, אמרתם ענבים. אמרתם ענבים, ייתכן מאוד שחשבתם על "ענבי טלי" - מותג הענבים הפופולרי. אמיר שאול ממושב לכיש מגדל כרמים לענבי מאכל עבור "ענבי טלי" ובנוסף מפעיל את "הכרם בלכיש" - מיזם תיירותי של סיורים וקטיף עצמי של ענבים.

הקטיף נעשה בכרמים שכבר נבצרו, ובהם תוכלו לבצור את הענבים שנשכחו, שאמיר מבטיח שהם "המתוקים ביותר". אם תרצו, תוכלו גם לשמוע על ההבדלים בין כרם ענבי מאכל לכרם ענבי יין ועל הסוד העומד מאחורי השם "ענבי טלי". 

יש כאן גם גת משוחזרת, השוכנת למרגלות תל לכיש, ובה תוכלו להתנסות בדריכת ענבים ובהכנת יין תירוש כמו בימי קדם, וכמובן לקחת הביתה סלסילה מלאה בענבים מתוקים. שימו לב: כדאי להתעדכן באתר לגבי מועדי עונת הבציר, שככל הנראה תימשך עד סוף חודש נובמבר. 

עמוק באדמה

אנו ממשיכים למיזם תיירותי נוסף, הפעם בקיבוץ בית ניר. זהו "מסע לבטן האדמה: תולדות כדור הארץ, מבריאת העולם ועד להופעת האדם", של הגיאולוג ד"ר אריה איתמר.

ד"ר איתמר, אחד הגיאולוגים הבכירים בארץ, חקר ואסף במשך יותר מ־40 שנה אבנים ומינרלים והקים בחצר ביתו שבקיבוץ שבע תחנות שממחישות, בעזרת סלעים מהארץ ומרחבי העולם, בקנה מידה קטן, את התופעות הבולטות ביותר בעולמנו: החל מבריאת העולם, דרך הופעת הצמחייה ובעלי החיים וכלה בהופעת האדם.

מסע לבטן האדמה. עם הגיאולוג ד"ר אריה איתמר // צילום: לירון אלמוג

הסלעים והמינרלים המרוכזים לאורך מסלול הסיור יאפשרו לכם להציץ אל תוך בטן האדמה, להתרשם מהכוחות האדירים המבעבעים בתוכה ולהתוודע לתהליכים המתרחשים במעמקי האוקיינוסים ועל פני כדור הארץ.

איתמר, שיצא לפנסיה, עורך את הסיורים בהתנדבות, ולכן יש צורך לתאם איתו מראש. מדובר בסיורים מעשירים ומעניינים מאוד, ויהיה לכם קשה לעזוב את המקום. 

אנו ממשיכים לעוד מקום ששווה ביקור בקיבוץ בית ניר: המוזיאון ע"ש משה שק (1936-2011). משה שק היה ממייסדי קיבוץ בית ניר, ובעבודותיו ובפסליו אפשר לראות את אהבת האדמה והמקום שבו יצר. בעבודות הפיסול הידועות שלו ובציוריו אפשר לראות אלמנטים רבים, בעלי חיים ואנשים שהכיר משיטוטיו במטעים ובשדות, מעבודתו בפלחה ומהמערות שבהן אהב לטייל. מחוץ למוזיאון גן פסלים המשקיף לנוף השדות, ובתוכו אוסף של אלף צלחות מאוירות מעשה ידיו. במקום גם גג המעוטר בפסליו, שממנו תוכלו להביט באזור שממנו קיבל השראה.  

זיכרונות אהבה מאפריקה

כבר בכניסה לביסטרו של מייק ושרון בקיבוץ גלאון תתחילו לחייך. הצבעוניות, ההומור, החצר היפהפייה והמושקעת, ציורי הגרפיטי הנהדרים ומוסיקת הרגאיי שבאוויר מרוממי נפש ממש. 

מייק ושרון המרשלג נולדו וגדלו בדרום אפריקה עד שהחליטו להגיע לישראל, והתמקמו בקיבוץ גלאון. מייק למד לבשל מאמא שלו, אבל למד ביוכימיה וניהל מעבדה. כשהבין שניהול מעבדה הוא לא ייעודו בחיים, החל ללמוד את מקצוע הטבחות ועשה חיל. בין השאר, הוא היה השף של מלון קינג דיוויד בירושלים, פתח את מטבחי חברת "אינטל" והיה השף של התעשייה האווירית. 

בשל הלחץ העצום הוא לקה בהתקף לב, ואז הוא ומשפחתו החליטו להקים מסעדה עם האוכל שתמיד הזכיר להם בית - אוכל אפריקני. ובכן, אני מודה שלא היתה לי היכרות רבה עם המטבח האפריקני, ולשמחתי מדובר במטבח שבו הרבה מאוד בשר. 

הביסטרו של מייק ושרון. מוסיקת רגאיי ואוכל דרום־אפריקני // צילום: לירון אלמוג

תוכלו להגיע לכאן, ליהנות מהאווירה המיוחדת במקום ולטרוף מיני מטעמים דרום־אפריקניים. למשל, בורובוס, שהן נקניקיות דרום־אפריקניות, שמייק מכין בעצמו, ברוטב צ'אטני על מצע פאפ - הגירסה הדרום־אפריקנית לפולנטה, מעין דייסה עשירה ודביקה עשויה קמח תירס; ובילטונג (ג'רקי) - חטיף בשר מיובש, מהמאכלים המזוהים ביותר עם המטבח של דרום אפריקה. 

אגב, מקורה של המילה בילטונג בהולנדית ופירושה "רצועת בשר", ולבילטונג שנמכרים בביסטרו אחראי אילן, בנם של בני הזוג, שמכין אותם. תוכלו גם ליהנות משלל הבשרים שמייק מכין בברביקיו במקום: אנטרקוט, צלעות בקר ועוד ועוד. אבל הכי חשוב, אל תוותרו על הקינוח המשובח: מילקטארט - מעין פאי וניל, שמתחתיו רוטב מייפל, מעליו קינמון ולצידו כדור גלידת וניל. 

מדובר במקום ידידותי מאוד לילדים ולמשפחות, אבל לא רק. בימי שלישי בערב מגישים כאן המבורגר שמייק מכין ב־30 שקלים למנה ובימי חמישי מגישים כאן פלטת בשרים ובירה ב־150 שקלים לזוג, כך שכדאי להזמין מקום מראש. תיהנו! 

yaell@israelhayom.co.il

•  •  •  •  •

איך כמה ולמה

תיירות שפלת יהודה

אתר: www.touryoav.org.il 

החומוס של דואי

בכניסה למושב לכיש, טל' 052-3920319. איך מגיעים: מייד אחרי הפנייה לכביש 3415 יש מצד שמאל חורשה קטנה, בכניסה ל"אקשן פארק", ושם נמצא הקרון של דואי.  כדי להגיע יש לכתוב בווייז: "החומוס של דואי". פתוח: ב'-שבת 08:30-16:30.

תל לכיש 

איך מגיעים: בכניסה למושב לכיש יש לפנות שמאלה לפני השער.

הכרם בלכיש

סיורים ובציר עצמי. טל' 050-7972222 (ניצן), 050-5694674 (אמיר). בווייז: "אקשן פארק" (נמצא קילומטר אחד לפני מושב לכיש). מחיר: 30 שקלים, מגיל שנתיים. התשלום כולל סיור וסלסילת ענבים. אתר: www.keremblachish.com

מסע לבטן האדמה

בית ניר. טל' ד"ר אריה איתמר 08-6484593 או 052-6321318. הסיור בגן הסלעים - בתיאום מראש, מתאים לכל הגילאים, מוגבל ל־25 משתתפים וללא תשלום (מלבד חוברת ההסברה).

מוזיאון משה שק

בית ניר. פתוח: א'-ה' 08:30-16:00. טל' שולה שק 08-6874368 או 054-6874701. 

הביסטרו של מייק ושרון

קיבוץ גלאון. פתוח: א'-שבת 10:00-22:00. טל' 08-6872500. פייסבוק: "הביסטרו של מייק ושרון".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר