חוכמת הפשטות

היינות של משפחת שלומברז'ה מאלזס ידידותיים למשתמש

אלן שלומברז'ה והאחיינים. אל תטעו בשם // צילום: gettyimages // אלן שלומברז'ה והאחיינים. אל תטעו בשם // צילום: gettyimages

משפחת שלומברז'ה עושה יין בחבל אלזס שבמזרח צרפת זה שישה דורות. בבעלותה כ־1,300 דונמים של כרמים באזור, והיא מייצרת מהם כ־700 אלף בקבוקים בשנה, המיוצאים לרחבי העולם. ובכל זאת, אף ישראלי לא מבטא את השם שלה כמו שצריך. כולם קוראים לה שלומברגר, כפי שכתוב על הבקבוק. אלן שלומברז'ה, שביקר לאחרונה בישראל, הסביר שכך מבטאים את השם בגרמנית. שהוא מעדיף את צורת ההגייה הצרפתית, ולמרות זאת לא טרח לתקן את הרבים שהמשיכו לשגות.

בני המשפחה, שהגיעו לאלזס בשנת 1810, ניצלו את ירידת מחירי הקרקעות, שחלה לאחר מגיפת הפילוקסרה שפגעה בגפנים ועם סיומה של מלחמת העולם הראשונה, ורכשו כרמים ככל יכולתם. כיום היינות שלהם נמכרים, לדברי אלן, "בכל מקום שנמצא ליד הים". אלה הם ברובם יינות מסחריים ומהנים, שקשה מאוד לא לאהוב. אם לא קשה, רק אל תשכחו את השם: שלומברז'ה.      

 

Les Princes Abbés, פינו בלאן 2013 

פינו בלאן הוא זן לבן עתיק, כנראה מוטציה של הפינו נואר, שהתפשט במדינות יין רבות באירופה, בעיקר כי המגדלים חשבו שהוא שרדונה. למרות שהוא לא גדול או מרגש במיוחד, הפינו בלאן מבית שלומברז'ה מעניק הסבר משכנע לשמם הטוב של יינות הפינו בלאן מאלזס. יש לו ריחות של פרחים, פירות מתוקים והדרים, המבנה שלו מלא ונעים, החמיצות טובה והסיומת מרעננת. יין ידידותי במחיר ידידותי, שיהפוך אותו לאחת הקניות הטובות ביותר שתוכלו לעשות הקיץ. המחיר: כ־75 שקלים. 

 

Les Princes Abbés, סילבנר 2013 

כל מה שאני רוצה לשתות בימים החמים הללו אלו יינות קרירים, מרעננים, לא מתוקים ולא מורכבים. לשמחתי מצאתי אחד כזה. הסילבנר, זן לבן שנפוץ במיוחד באוסטריה ובגרמניה, ידוע כזן ניטרלי, ולא מעט אנשים מוצאים אותו דליל וחסר טעם. אני אוהב את ריחות ההדרים המתונים, את היובש הנזירי ואת אחוז האלכוהול הנמוך שלו, שמתאימים למנות אסיאתיות ומתאימים אף יותר למזג האוויר האסיאתי שלנו. המחיר: כ־75 שקלים.

 

Les Princes Abbés, ריזלינג 2012 

הריזלינג פנים רבות לו. האופי שלו יכול לנוע בין מינרליות ליובש קיצוני, דרך אינספור דרגות ביניים, עד למתקתקות עשירה. הריזלינג הצעיר הזה נמצא פחות או יותר באמצע. ליין, שהתיישן כחצי שנה במיכלי עץ גדולים, יש ריחות אופייניים של מינרלים, הדרים ופירות בשלים, הטעמים שלו רעננים ומלאי חיים, החמיצות טובה מאוד והסיומת מענגת. הוא לא מצטיין ביותר מדי מורכבות או עניין, אך מציע במקומם הרבה מאוד הנאה. פשוט וטעים. המחיר: כ־130 שקלים. 

 

Les Princes Abbés, גוורצטרמינר 2013 

את ענבי הגוורצטרמינר, סיפר שלומברז'ה, הכי קשה לו לגדל. הגפנים מושפעות מאוד ממזג האוויר, וההבדלים בכמויות היבול שונים משמעותית מבציר לבציר. היין החצי יבש, שהתיישן שמונה חודשים במיכלי עץ גדולים, הוא ארומטי, אבל לא יותר מדי, עם ריחות של פירות בשלים, פרחים ופירות טרופיים. המרקם שלו שמנוני מעט, המבנה עשיר, הטעמים מרוכזים, והסיומת ארוכה, מתקתקה ומתובלת. יין קינוח מרשים שימצא חן גם בעיני מי שמעדיף את היינות שלו יבשים יותר. המחיר: כ־120 שקלים.

 

Grand Cru Saering, ריזלינג 2012 

חלקת הגראן קרו "סארינג" הוזכרה לראשונה בכתובים בשנת 1250. היא פונה לכיוון מזרח ודרום־מזרח ונטועה בגובה כ־300 מטרים מעל פני הים, על אדמות גיר, כורכר וחוואר. ליין, שהתיישן במיכלי עץ עשרה חודשים, יש ריחות מינרליים, גופניים, משולבים היטב בריחות הדרים, קש, פירות טרופיים ותבלינים. המגע עם החך עשיר ומלטף, החמיצות טובה והסיומת ארוכה ומתובלת. הוא יספק גם את חובבי המורכבות וגם את אלה שבאו רק ליהנות. המחיר: כ־150 שקלים.

yairgath@gmail.com 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר