"לשריין 400 מיליארד מ"ק גז טבעי לישראל"
ועדת צמח פירסמה את דו"ח הביניים לבחינת מבנה משק הגז • ממליצה להפנות לייצוא כ-350 מיליארד מ"ק גז טבעי • שותפויות הגז: "נלמד הממצאים" • הדו"ח הסופי ביוני
"יש להבטיח 400 מיליארד מ"ק גז טבעי לישראל מיום אישור המסקנות ועד לסוף 2017. כ-350 מיליארד מ"ק גז טבעי מיועדים לייצוא", כך ממליצה ועדת צמח, הוועדה החשובה למשק האנרגיה מאז ועדת ששינסקי, בדו"ח הביניים שהגישה אתמול לרה"מ בנימין נתניהו ולשר התשתיות עוזי לנדאו.
הוועדה לבחינת מבנה משק הגז, שבראשה עומד מנכ"ל משרד האנרגיה והמים שאול צמח, קבעה מהי החלוקה הראויה של מאגרי הגז בין עתודות לאספקת הגז הטבעי לארץ לבין ייצוא. בהמשך יקבע משרד התשתיות תחזית רב-שנתית לביקושי האנרגיה שממנה תיגזר ההגבלה.
למאגרי ענק דוגמת "תמר" ו"לוויתן", שפוטנציאל הגז שבהם הוא יותר מ-200 מיליארד מ"ק גז טבעי, קבעה הוועדה שלפחות 50% מהגז ישמשו למשק הישראלי. למאגרים שבהם בין 100 ל-200 מיליארד מ"ק נקבע מינימום של 40% ולכאלה שבין 50 ל-100 מיליארד נקבע רף של 25%. כלל המאגרים שיתגלו במים הכלכליים של ישראל יחויבו בחיבור פיזי למערכת הולכת הגז לארץ.
לגבי תשתית ייצוא הגז לחו"ל, נקבע כי הייצוא יהיה ממתקן יבשתי או ימי שיהיה בשליטה ישראלית מלאה. בעלי שדות הגז יצטרכו לקבל רישיונות ייצוא לכל חוזה מכירה לגוף שאינו ישראלי. עוד המליצה הוועדה על הקמת ארבע כניסות להזרמת גז טבעי למערכת ההולכה הארצית. לכל כניסה שתוקם יוכלו להתחבר שני ספקים שונים. המטרה: שימור התחרות מחד, והבטחת זרימת הגז הטבעי למשק מאידך. הדו"ח הסופי צפוי להתפרסם ב-7 ביוני.
שותפויות חיפושי האנרגיה אבנר ודלק קידוחים, השותפות בתגלית תמר, מסרו כי הן לומדות את הדו"ח. בדלק קידוחים הודיעו למשקיעים כי "בכוונת השותפות ללמוד את משמעויות טיוטת ההמלצות ולהציג בפני הוועדה את עמדתה".
בתוך כך, בנק ישראל מאותת כי הריבית במשק, העומדת כיום על 2.5%, לא תרד עד אמצע 2013, ואולי אף תעלה. זאת עקב העלייה באינפלציה בשל הזינוק במחירי הדלק והחשמל. ההערכות עד כה היו כי הריבית שירדה מאז ספטמבר אשתקד ב-1% תמשיך לרדת לכיוון של 2%, אולם על פי התחזיות המעודכנות שהציגה אתמול הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בראשות הנגיד סטנלי פישר, הריבית לא תרד.
המשמעות - ריבית האוברדרפט, העומדת כיום על יותר מ-14%, תעלה. בנוסף, עד ל-2013 לא צפויה הקלה בתשלומי המשכנתא החודשיים.
