הסברים רבים ניתנו לשורש המנהג לאכול גבינות בחג השבועות - החל מהנימוק שכשבני ישראל ירדו מהר סיני הם אכלו מאכלי חלב כי לא היו ערוכים לאכול בשר שדורש הכנות מוקדמות, ועד הסבר מספרי שלפיו חלב בגימטריה הוא 40, כמספר הימים שבהם שהה משה בהר סיני.
על פי נתוני מועצת החלב, בשנת 2015 צריכת מוצרי החלב מייצור מקומי לנפש היתה כ־175 ליטר חלב בשנה שנצרכו בצורת חלב, גבינות ומעדנים. את אלה סיפקו יותר ממאה מחלבות הקיימות בישראל, מרביתן מחלבות משק אשר מייצרות גבינות בוטיק ומציגות גבינות מיוחדות לקראת החג.

שורק, מחלבת מרקוביץ'
לצידן, חברות ייבוא כגון "סיימן" ו"ישראקו" מייבאות מרחבי העולם גבינות גורמה מיוחדות ומעניינות, המאפשרות להעשיר את שולחן החג בצבעים, במרקמים ובטעמים נפלאים, לעיתים גם במחירים נמוכים מעט מאלו המקומיות.
בשנה האחרונה נפתחו בארץ עוד ועוד חנויות גדולות ייעודיות לממכר גבינות, שבהן אפשר להשיג מגוון גדול של גבינות בוטיק. גבינות מיוחדות אפשר להשיג גם ברשתות כגון טיב טעם וטבע מרקט ובמעדניות נבחרות. את גבינות הבוטיק הישראליות אפשר לרכוש גם בחנויות המחלבה ולשלב על הדרך ביקור במשק וסיור במחלבה.

עין הדרקון, מחלבת שלי // צילום: עופר לוי

שורק, מחלבת מרקוביץ'
עין הדרקון | חוות שלי
גבינת עיזים ירוקה בסגנון גאודה של חוות שלי אשר במושב שדמה. הגבינה מתיישנת במשך שמונה חודשים בחדר הבחלה בתנאי מערה, ואז מושרית למשך חודש בתמיסת השריה מיוחדת וטבעית הנרקחת בחווה. הצבע הירוק מתקבל מאצת הספירולנה שבתמיסה, והיא שגם מוסיפה לגבינה טעם וניחוח ים. מחיר: 18 ש' ל־100 גרם.
גבינת משי | מצפה הימים
גבינת עיזים המזכירה את גבינות הרוקפור בטעמיה, אך לובשת מעטפת של עובש לבן כגבינת הברי. במחלבת מצפה הימים מכינים אותה מחלב אורגני של עיזים הרועות במרחבי החווה, ומיישנים אותה על גבי מדפי עץ בחדר הבחלה בעל טמפרטורה ורמת לחות מבוקרות. כאשר חותכים אותה נגלית בה טקסטורת נימים. בשונה מגבינת רוקפור, היא עדינה יותר וטעמה קטיפתי. מחיר: 18 ש' ל־100 גרם.
אדום חי בריא | נאות סמדר
גבינה קשה בנוסח גאודה ההולנדית, מחלב עיזים אורגני ובתוספת עשבי תיבול אורגניים מגן הירק המקומי של מחלבת נאות סמדר בערבה. בעלת מגוון עשיר של טעמים, עדינים ופיקנטיים כאחד. הגבינה עוברת תהליך יישון במשך כמה חודשים במקרר מיוחד. מחיר: 25-22 ש' ל־100 גרם.
קממבר צאן | מחלבת טבע עז
גבינה רכה המיוצרת במחלבת טבע עז במושב בן עמי שבגליל המערבי, המייצרת מגוון גבינות עיזים וכבשים מחלב של עדרי צאן. הגבינה מבשילה בעזרת עובש פניציליום קממברטי, ומכוסה במעטה שחור עשוי מפחם צמחי אשר מעדן את טעמה. מחיר: 19.90 ש' ל־150 גרם.
ענבל | מחלבת צאלה
מחלבת צאלה שבנגב מציגה גבינה כתומה: גבינה חצי קשה מחלב כבשים, בעלת טעם מתקתק. הצבע ניתן לה על ידי הוספת אנאטו - צבע המופק ממיצוי של צמח הגדל במזרח. הגבינה מיושנת במשך חודש עד ארבעה חודשים. מחיר: 19 ש' ל־100 גרם. אפשר להשיג גם בחנות האינטרנט של אתר "דרום אדום מרקט".
גבינת שורק | מחלבת מרקוביץ'
מחלבת מרקוביץ' הוותיקה במושב נחלים מתמחה בייצור גבינות הנעשות בעבודת יד ללא מכונות ומכילות 100% חלב כבשים מפוסטר. לרגל שבועות משיקה מחלבת מרקוביץ' את גבינת שורק, העשויה במרקם של גבינת שמנת. הגבינה עטופה בעלי גפן ובתוכה נגיעות של זיתי קלמטה. מחיר: 14 ש' ל־100 גרם. להשיג בחנות המחלבה במושב נחלים.
גבינות מיובאות
צ'דר עם וויסקי: גבינת צ'דר קלאסית מאנגליה בעלת טעמים חמאתיים ועשבוניות נעימה, המשולבים בטעמי וויסקי סקוטי משובח. מחיר: כ־143.90 ש' לק"ג; גורגונזולה: הגבינה הכחולה של איטליה, עשירת טעמים לפחות כמו הרוקפור, אבל פחות מלוחה ממנה ומאוד חמאתית. מחיר: כ־173 ש' לק"ג; לנדנה פסטו אדום או ירוק: גבינה הולנדית חצי קשה מחלב פרה, בעלת טעם עשיר, בעלות כשרות חלב ישראל. מחיר: כ־142 ש' לק"ג; מירבו אגוזים: גבינה חצי קשה במרקם קרמי העשויה מחלב משובח מאלגאו בדרום גרמניה. הגבינה נמסה ממש על הלשון, בעלת טעם אגוזי. מחיר: 189.90 ש' לק"ג.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו