כדי לגוון קצת את אווירת המנגלים והזיקוקים של יום העצמאות, אזמין אתכם לטיול קטן ומתוק באזור רחובות ונס ציונה. נתחיל בפטיסרי שלא מן העולם הזה ובחנויות קטנות ומטריפות ברחוב אחד העם ברחובות, נמשיך בטיול מרתק במחוזות מכון ויצמן ונסיים במסעדה ישראלית במיוחד, שהוקמה ממש ביום העצמאות, לפני כשלוש שנים.

גן לאומי גבעות הכורכר נס ציונה. כדאי להגיע בשעות אחר הצהריים // צילום: יהושוע יוסף
מדע לכ־ו־ל־ם
כבר בכניסה לרחובות ממתין לכם שערו המרשים של מכון ויצמן, מקום שרק בשבילו שווה לזנוח את הרכב הפרטי ולהגיע לעיר ברכבת. שכן המכון, שנמצא במרחק הליכה קצר מהתחנה, הוא ללא ספק המקום הכי יפה בעיר. יש בו מרבדים של מדשאות ירוקות וגנים מטופחים, ואם תתאמו מראש סיור מודרך, תוכלו לשמוע בהרחבה על המקום הזה, שעושה חיל ברחבי העולם ומביא הרבה כבוד למדינה.

טארטלטים בפטיסרי ברחובות. הכל מיוצר באותו יום // צילום: יהושוע יוסף
מכון ויצמן למדע הוא מכון מחקר העוסק בתחומי מדעי הטבע והמתמטיקה ומשמש מוסד אוניברסיטאי. הוא הוקם בשנת 1934 והיה המוסד השלישי להשכלה גבוהה שנוסד בישראל (לאחר הטכניון בחיפה והאוניברסיטה העברית בירושלים). המכון, שנקרא עם ייסודו מכון זיו, הוקם ביוזמתו של חיים ויצמן, נשיאהּ הראשון של מדינת ישראל, שהיה גם כימאי בעל שם עולמי. אגב, בשטחו של מכון ויצמן נמצא גם ביתם של חיים ויצמן ואשתו ורה, אך כרגע הוא סגור עד שנת 2017 לרגל שיפוצים.

ילדים בגן המדע. מפריחים בועות ענק // צילום: רוני שיצר
אם תגיעו לכאן עם ילדים (בנסיעה ברכבת, כמובן), כדאי מאוד לבקר בגן המדע של המכון, ששמו הרשמי: גן המדע - מכון דוידסון לחינוך מדעי. את המקום הקים ד"ר משה רשפון, שרצה להפוך את המדע לנגיש יותר. הוא עשה זאת באמצעות מתקני משחק, המאפשרים למידה של עקרונות מדעיים ותופעות טבע, ונמצאים תחת כיפת השמיים.

גן המדע במכון ויצמן. הופך את המדע לנגיש באמצעות מתקני משחק // צילום: יהושוע יוסף
כך תוכלו, למשל, ליצור קשת עגולה ושלמה באמצעות טיפות מים זעירות, להתנסות בהליכת ירח ולהרגיש את חוויות הכבידה המופחתת על מתקן הטרמפו־לונה. וגם: להפריח בועות ענק, להבין כיצד נוצרות מערבולות או לבקר בכיפה האקולוגית, שבה נהניתי במיוחד לצפות בצמחים טורפים ולהחזיק בעדינות רבה מקלונית, שהיא חרק מתוק שנראה כמקל לכל דבר. שימו לב, אפשר לבקר במקום ללא הדרכה, אך ההדרכות כאן נפלאות, חכמות ומשעשעות במיוחד וכדאי מאוד להירשם אליהן (בתיאום מראש).
אחד העם ארבע
אני אוהבת לשוטט ברחוב אחד העם ברחובות. יש שם מיני חנויות מתוקות שכיף להיכנס אליהן. גם רחוב יעקב ברוידא, שחלק מבתיו הישנים שופצו ושומרו לכדי מקומות קטנים ונחמדים, הוא רחוב נעים לשיטוט.
אבל גולת הכותרת של האזור היא ללא ספק הפטיסרי - מקום קטן, שניחוח מאפיו נישא למרחוק, ובחלון הראווה שלו מוצגים מאפים בעלי חזות צרפתית מענגת. יש כאן גם שולחנות ישיבה ספורים ובר קטנטן הפונה לרחוב.
למאפים המופלאים אחראי קובי צביאלי, רואה חשבון בעברו, שהחליט לעזוב הכל, נסע לפאריס ובמשך שלוש שנים עבד והתמחה בתחום הפטיסרי.
כשחזר לארץ עבד בבית הקפה אידלסון 10, עד שהחליט לפתוח פטיסרי משלו ברחובות. כנהוג בצרפת, מייצרים בכל בוקר את המאפים לאותו היום: קישים, פחזניות, אקלרים, בריושים ועוד ועוד. מכינים כאן גם שטולן - עוגת חג המולד הנמכרת באוסטריה ובגרמניה, שהיא מעין כיכר לחם עם צימוקים, גבינה, וניל וחמאה.
בצמוד לפטיסרי שוכנת "חנות קפה" האיכותית, שאליה תוכלו להגיע עם המאפה מהפטיסרי, לשבת על הבר וללגום קפה בריח נפלא, שנטחן במקום. יש כאן לא פחות מ־15 סוגי קפה. תענוג.
אני ממשיכה לצעוד ברחוב ונתקלת בחנות היד השנייה המתוקה "פעם שנייה" של ציפי ברונשטט. ציפי בכלל היתה גננת במשך 24 שנים, בזמן שבעלה עסק במכירות חפצים ובגדי יד שנייה בשוק הפשפשים ביפו. כשהחלה לחשוב על קריירה שנייה, הציע לה בעלה להיות אמונה על תחום הבגדים של העסק, וכך היא הפכה לבעלת בוטיק. "עכשיו אני הגננת של הגדולים", היא אומרת לי בחיוך. בחנות תמצאו שמלות וינטג' צבעוניות, מיני אקססוריז ושלל מציאות לחובבות הז'אנר.

החנות "פעם שנייה". לחובבי וינטג' // צילום: יהושוע יוסף
המשיכו ללכת אל תחילת הרחוב ותגיעו ל"ברוידא", חנות יינות ישראליים חדשה, שפתח לפני כחצי שנה טל כרמי. החנות קרויה על שם ברוידא, שהיה ממקימי רחובות, ושם הרחוב שבו היא ממוקמת. בחנות מוכר כרמי מאות סוגים של יין ישראלי ממיטב היקבים בארץ.
מי שמתעקש לרעות בשדות זרים ולחפש יין מחו"ל, ימצא יין שכזה במדף צדדי יחסית. לחנות מרפסת קטנה עם כיסאות, שבה תוכלו להזמין יין במחירי החנות ולשתות, לצד שלל גבינות ומיני נשנושים קטנים ומשובחים.
כורכר על הזמן
נס ציונה היא עיר חביבה שבסביבתה תוכלו למצוא את הגן הלאומי החדש יחסית - גבעות הכורכר נס ציונה. הגן שוכן ממערב לעיר נס ציונה והוא כולל (כפי שאפשר להסיק משמו) גבעות מרשימות של כורכר וביניהן עמקים, אשר בעבר היו מעובדים ובהם שרידי פרדסים.
בשנת 2011 הוכרז האזור כגן לאומי, במטרה לשמור על הגבעות כבית הגידול הכורכרי החשוב והמשמעותי האחרון שנותר בישראל לזנים נדירים של צמחים ופרחים, אשר חלקם קיימים רק בישראל. הידוע והבולט שבהם הוא אירוס הארגמן היפהפה, שפורח בחודש פברואר. בתקופה זאת של השנה הצמחייה פה די יבשה, והייתי ממליצה להגיע לפארק בשעות אחר הצהריים, לטייל בשבילים הנחמדים, לחפש מיני בעלי חיים וציפורים וליהנות משקט ומבריזה נהדרת.
לאחר הטיולון המשכנו לבית האוכל "ציונה", הממוקם במבנה עתיק שבו גרה משפחת זיסקינד, ממקימי המושבה נס ציונה. במבנה חצר פנימית, סודית ויפהפייה, והוא שוכן ברחוב ויצמן, הרחוב הראשי של העיר.

סלט אולימפוס של "ציונה". בוויניגרט אגסים // צילום: יהושוע יוסף
ברגע שתיכנסו ל"ציונה" תחושו בקסם, ביופי ובאווירה הייחודית של המקום. הוסיפו לזה אוכל טרי ונפלא, שלא תוכלו להפסיק לאכול, והגעתם לנחלה. נתנאלה פניגר וניר תמרי עבדו יחד בעבר והחליטו לפתוח יחד את המקום: נתנאלה אחראית לאירוח ולאווירה בהיותה מעצבת פנים מוכשרת, וניר מבשל ויוצר במטבח.
כל המנות שטעמנו במקום היו נהדרות: סלט אולימפוס, שכלל הר של עלים והפתעות מתפצפצות בפה, ברוטב ויניגרט אגסים מיוחד; סלט תפוחי אדמה שרוף, שרק בשבילו הייתי חוזרת שוב ושוב; ופיצה נפלאה, שהזמנתי לאחר שראיתי אותה מוגשת שוב ושוב לשולחנות הסמוכים. בערבי שלישי עורכים כאן הופעות. שבת של שלום וגאווה לאומית לכולנו! √
• • •
רחובות ונס ציונה - איך,כמה ולמה
מכון ויצמן למדע
מרכז המבקרים על שם לוינסון, טל' 08-9344499. סיורים בתיאום מראש.
שעות פעילות מרכז המבקרים: א'-ה' 09:00-16:00. שעות פעילות גן המדע: א'-ה' 09:00-20:00, ו' 09:00-14:00, שבת 09:00-20:00.
הכניסה למרכז המבקרים ללא תשלום. מחיר כניסה לגן המדע: מבוגר 60 שקלים, ילד 50 שקלים. אתר: visitors-center.weizmann.ac.il
פטיסרי
אחד העם 4, רחובות,
טל' 08-9470839, כשר.
חנות קפה
אחד העם 4, רחובות,
טל' 08-9478730, פייסבוק:
"חנות קפה"
פעם שנייה
חנות יד שנייה, אחד העם 6, רחובות.
ברוידא
חנות יין. יעקב 7, רחובות,
טל' 08-6332667. פייסבוק:
"ברוידא - חנות יין ביעקב".
ציונה
בית אוכל. ויצמן 18, נס ציונה,
טל' 08-8586565.
אתר: zionacafe.rest.co.il
גן לאומי גבעות הכורכר
נס ציונה
איך מגיעים: אפשר להיכנס מכביש 4303, מול צומת רחוב האלופים, וכן מצומת דרך גבעות הכורכר ורחוב השריון. הכניסה ללא תשלום.
לא נגיש לנכים ולעגלות ילדים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו