המרדף אחרי המחבל מדיזנגוף הסתיים בדיוק כפי שהיה צפוי שיסתיים: השב"כ ומשטרת ישראל סגרו על נשאת מלחם מודיעינית, ובהמשך לכך גם מבצעית, וכוח ימ"מ - שעמד בכוננות שבוע שלם, שבמהלכו הוקפץ אינספור פעמים - הרג אותו משניסה להימלט.
קרוביהם של הנרצחים הביעו שמחה על שהמחבל חוסל. אפשר להבינם, בעיקר על שחסכו מעצמם את הדיונים המשפטיים בעניינו. במערכת הביטחון שמחו קצת פחות; מחבל חי הוא נכס, לא נטל. לו היה נתפס בחיים, ניתן היה להשלים את הפאזל: האם מישהו היה שותף לתכנון? מה בדיוק גרם לו לרצוח את נהג המונית? מי סייע לו להימלט צפונה ומי הסתיר אותו במהלך השבוע שחלף? והאם השתייך לארגון טרור כלשהו?
חלק מהשאלות האלה יישאר ללא מענה, חלקן (בעיקר אלה הקשורות לסיוע שקיבל מרגע שרצח ועד לרגע שחוסל) ייענו בוודאי כחלק מהחקירה, שעשויה להוביל להעמדתם לדין של מי שידעו, הסתירו וניסו להתל בכוחות הביטחון. אם אמנם כך יהיה, יתברר מלחם כמחבל שנזקו משולש: לנרצחי ולפצועי הפיגוע שלו, לקרוביו שהסתבכו בגללו, וליחסי יהודים־ערבים ששוב הידרדרו לשפל מסוכן.
טוב תעשה הממשלה אם תקשיב כעת לגורמי הביטחון. השב"כ והמשטרה, שהובילו את סיכול הפיגוע, הם הראשונים שקוראים להרגעת הרוחות מול הציבור הערבי, להורדת הדציבלים של הפוליטיקאים, לפעולות מעשיות - כלכליות, חברתיות, תודעתיות - שיגבירו את תחושת השייכות של ערביי ישראל.
זה לא נעשה מאהבה, אלא מהכרת המציאות: ככל שיהיה לערביי ישראל יותר מה להפסיד, הם יסטו פחות לשוליים; ככל שידחקו אותם, יגדל הסיכוי שיקומו לנשאת מלחם חקיינים.
לכך בדיוק מייחלים ארגוני הטרור. מלחם כנראה לא פעל מטעם דאעש או חמאס (ולא ברור אם בכלל הזדהה איתם), אבל בעזה, ולא רק בה, ניסו לקחת עליו בעלות כדי לגרות אחרים ללכת בדרכו. מחבל ישראלי, עם תעודת זהות כחולה וכל מה שנלווה אליה - בעיקר חופש התנועה והעבודה - הוא חלומו של כל ארגון טרור; מסוכנותם גדולה פי כמה מזו של פלשתינים מהגדה, והאתגר בסיכולם, או בלכידתם לאחר מעשה, גדול בהרבה - כפי שהתברר השבוע.
כעת נדרשים במערכת הביטחון לתחקיר מקצועי ונקי, כדי לברר מדוע נדרש שבוע לאתר את מלחם למרות שהסתתר במקום הכי צפוי - בסביבתו הטבעית, בכפרו - ואם היו בדרך אפשרויות שהוחמצו לסיים את הפרשה מוקדם יותר.
תחקיר כזה יציף בוודאי גם את נקודות הזכות, ובראשן התיאום ההדוק בין השב"כ למשטרה (החל בחפ"קים משותפים וכלה בהודעה משותפת לתקשורת עם סיומה של הפרשה) שקשה לנתקו מזהותו של המפכ"ל החדש.
אחרי שנים של יריבות, שלעיתים חיבלה בעבודה, התנהל המרדף אחר מלחם בענייניות, למרות הביקורת והלעג הציבוריים; במציאות הביטחונית הקיימת, זאת בהחלט אחת מנקודות האור הבולטות של אירועי השבוע החולף.
• • •
הימ"מ ירה אחרון
במשטרה העריכו שנשאת מלחם חמוש ומסוכן - והחשש הזה התממש • ברגע שהבחין המחבל בכוחות שסוגרים עליו, הוא ירה וניסה להימלט • הימ"מ הגיב בירי מדויק - וסגר חשבון עקוב מדם
זה היה רק עניין של זמן, ונדמה שגם נשאת מלחם הבין את זה. המחבל שביצע את הפיגוע ברחוב דיזנגוף לא היה צריך להקשיב באדיקות לחדשות שבקעו ממכשיר הרדיו שנמצא בבית המסתור שלו: די היה במבט אל חוצות הכפר ערערה שבו הסתתר כדי להבין שהמקום הפך לשדה קרב של ממש והתמלא באנשי כוחות הביטחון.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
בסופו של דבר המאמץ הזה הצליח, ובדיוק שבוע לאחר הפיגוע המשטרה סגרה חשבון וכוחות הימ"מ חיסלו את מלחם בביתו.
הדרמה הגיע לשיאה כאשר כוח לוחמים של הימ"מ החל לנוע לעבר המבנה שבו שהה מלחם.
קפץ מעל הגדר
מלחם, שככל הנראה הבחין בתנועת כוחות בסביבה, יצא מהמבנה והחל להימלט לעבר סמטה סמוכה כאשר לוחמי הימ"מ דולקים אחריו. הוא הצליח לקפוץ מעל גדר אבן ולהסתתר בגינה של אחד הבתים באזור. לוחמי הימ"מ המשיכו להתקרב לעברו, כשלפתע מלחם פתח באש לעברם בנשק שהיה ברשותו (שבו גם ביצע את הרצח בתל אביב). שנייה לאחר מכן הוא חוסל. במשך דקות ארוכות שידרו כלי התקשורת כי כלב שהשתתף במבצע נהרג מאש המחבל, אך לאחר מכן הדיווח הוכחש.
"נמצא את שותפיו"
מפכ"ל המשטרה, רב־ניצב רוני אלשיך, אמר זמן קצר לאחר חיסולו של מלחם כי "נפעל למצוא את כל שותפיו של המחבל נשאת מלחם".
ובחזרה למרדף. הטבעת החלה להיסגר על מלחם ביום שישי משעות הבוקר המוקדמות, כאשר החל להתקבל מידע מודיעיני על הימצאו באזור הכפר ערערה. מלחם התגלה לבסוף בבית שבו התגוררה משפחתו לפני כעשר שנים. על פי החשד, בבית הזה הסתתר נשאת מלחם בימים האחרונים, שכן נמצאו בו שאריות מזון וסיגריות.
יצוין כי בסוף השבוע נעצרו כמה מתושבי הכפר שבו הסתתר מלחם בחשד שסייעו לו להסתתר. על פי כל ההערכות, מלחם הגיע לערערה ביום שישי שעבר, מייד אחרי פיגוע הירי בתל אביב.
כך או כך, המפכ"ל נפגש עם לוחמי הימ"מ והשב"כ זמן קצר לאחר חיסולו של המחבל, הודה להם ושיבח אותם על "העבודה הנחושה, האמיצה והמקצועית".
בתוך כך, במשטרה פתחו בתחקירים במטרה לבחון את התנהלות הכוחות מרגע שנודע על הפיגוע ועד לחיסולו של מלחם. "כפי שזה נראה כעת, השעות הראשונות והעובדה שבתחילה חשבו שמדובר ברצח על רקע הומופובי, וקשה היה לקבוע אם מדובר באירוע פלילי או ביטחוני, איפשרו למחבל לעזוב את תל אביב", אמר אתמול קצין משטרה בכיר.
בהכנת הידיעה השתתפו לילך שובל, אבי כהן ודן לביאטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו