עמוק בתוך הרבע הרביעי בארנה, שלשום. הפועל ירושלים מוליכה בשש הפרש על מכבי ת"א, וגיא הראל, לבוש בטי שירט שחור ונראה יותר כמו מאבטח מאשר מנכ"ל הפועל ירושלים, ממהר לכיוון הגוש המעודד ביציע האדום. הסיבה: הוא זיהה ניצני שירים שכבר חוגגים את הניצחון על היריבה המושבעת, וסימן לאוהדים: "תרגיעו, יש עוד שתי דקות".
שעה וחצי לפני כן, כשהוא עוד עם הז'קט עליו, הוא דאג להראות ליושבים בשורות הראשונות איפה המקום שלהם. הסוף ידוע וכבר לא מפתיע אף אחד: האדומים שוב ניצחו את הצהובים, הנייד של הראל שוב הופצץ בברכות, והמנכ"ל/סדרן/מאבטח מיהר כדי לתפוס את הטיסה לרוסיה, לתחילת השלב השני ביורוקאפ שאליו הגיעה ירושלים בעזרת הרבה דם, יזע, דמעות, וניז'ני נובוגרוד.
כשאומרים להראל שירושלים עלתה לטופ 32 ב"פוקס", הוא מתרגז: "כולם מדברים על הניצחון של ניז'ני במחזור הסיום אבל שוכחים שאנחנו שמנו את עצמנו במצב הזה, עם רצף הניצחונות שעשינו. אני לא מרגיש שעלינו בחסד של קבוצה אחרת, כי עשינו מאזן של 5:5, שזה מאזן שכמעט בכל תרחיש מביא עלייה. צריך לזכור שהיה לנו אולי את הבית הכי קשה שהיה בהיסטוריה של היורוקאפ. השלב הבא נראה כבית קשה, אבל ברור שהמטרה שלנו היא לעלות".
ובכל זאת, נדמה שמשהו מפריע לקבוצה מלהיות דומיננטית באמת. איך אתה מסכם את העונה עד כה?
"אני חושב החיסרון של ליאור ושל יותם פגע בנו והפריע לשטף של הקבוצה. בסך הכל אנחנו קבוצה טובה ומאוזנת. ההדחה מהגביע עדיין כואבת, כי שמנו לעצמנו מטרה להגיע לכל הגמרים בארץ ולצערי זה לא קורה העונה. לא היה סוף שבוע רגוע אחרי ההפסד, אבל לא עפו באוויר כיסאות וגרזנים".

המשחק מול מכבי ת"א. הראל לא שמח עד השריקה לסיום // עודד קרני
התאכזבת שלא סיימתם שלישיים ביורוקאפ ופספסתם את הבית עם מכבי?
"אחרי שאני רואה את כל הטיסות שמחכות לנו, אין ספק שאוטובוס על כביש ירושלים-ת"א היה יכול להיות יותר נחמד. הייתי רוצה לסיים במקום השלישי כמו שהעדפתי לסיים ראשון, בלי קשר למכבי".
למרות הניצחון המרשים שלשום, ירושלים נמצאת בין האחרונים בליגה בריבאונד התקפה, אחרונה בביצוע עבירות, בינונית בסחיטת עבירות ובתחתית בחטיפות. זה לא סוד שאת הדברים האלו משיגים באמצעות נחישות ורעב, ובהיעדר אלו עולה שאלת השובע של הקבוצה. הראל מנסה להרגיע: "אנחנו יודעים שאנחנו לא קבוצת ריבאונד גדולה. יש לנו יתרונות אחרים כמו אחוזים מ-2 ואסיסטים. יש חסרונות שאנחנו מודעים אליהם אבל חד משמעית, אין פה שובע. את מה שקרה בגביע לא צפינו. נכון שזה מטריף לפעמים לראות שיש עבירות לתת והשחקנים לא עושים אותן, ואנחנו רוצים לראות קבוצה יותר לוחמת, אבל יש פה שחקנים שבילו יותר זמן בקפיצה על הפרקט מאשר בקבוצות אחרות שהם שיחקו בהן".
האמת מאחורי סאגת מקל
כבר שנתיים וחצי שהמנטרה בירושלים לגבי חיזוק היא שאם הקבוצה תזהה הזדמנות להתחזק – היא תתחזק. כך הצליחו לשמור בקבוצה על עמימות ברוב ההחתמות. "אנחנו אף פעם לא מפסיקים לחפש ולחיות את השוק. ברגע שנזהה משהו שמתאים לקבוצה – נפעל. נביא רק אם נאמין שמצאנו את השחקן הנכון, אבל הקבוצה שלנו, כמו שהיא עכשיו, צריכה לעלות עוד שלב באירופה, גם בלי חיזוק".
החתמתם את ינסי גייטס על חוזה ארוך טווח. בקיץ העדפתם לשלוח אותו לסין, עכשיו הוא פנוי ואתם עדיין לא מחזירים אותו. יכול להיות שזו היתה החתמה פזיזה מדי?
"מה פתאום? כשהחתמנו אותו לא ידענו שפישר יהיה הישראלי הבכיר שיצטרף אלינו וחשבנו שמצבת הזרים תהיה אחרת. ההצטרפות שלו שינתה את בניית הקבוצה אבל ינסי שחקן מצוין והוא חלק מהעתיד שלנו".
אבל בשנה הבאה פישר עדיין יהיה כאן, ואתם תרצו שאליהו ימשיך, אז פתאום הוא כן יתאים לידם?
"עדיין מוקדם להתייחס לאיך הסגל ייראה בשנה הבאה".
איך ההתרשמות שלך ממאט ג'נינג? עושה רושם שחסר לכם שחקן שיכול ליצור לעצמו בעמדה הזאת.
"דיברנו עם סטף קארי, לא הסתדר שהוא יבוא. נו, ברצינות, כשהיה ברייסי רייט אמרו שחסר לו טווח לשלוש. עכשיו כשהבאנו קלעי, ואומרים שחסר גארד יוצר. אין מושלם, ואם ג'נינג היה יכול לעשות הכל הוא כנראה לא היה אצלנו. מאט שחקן מצוין ואנחנו מאוד מרוצים ממנו".
בקיץ היו הערכות שיש שני מחנות לגבי גל מקל – אורי אלון שדחף להחתים אותו, ואתה שפחות התלהבת. עד כמה זה נכון והאם מקל רלוונטי עוד העונה?
"תיארת עכשיו מצב שהוא הזיה. בתשעה וחצי מקרים מתוך עשרה, אורי ואני רואים את המציאות אותו דבר, אבל בנושא מקל לא היתה מחלוקת בינינו. אגב, בניגוד למה שפורסם, ההבנה שמקל לא יהיה אצלנו היתה בשלב מוקדם מאוד של הקיץ, וגם גל ידע את זה. זה היה אבסורד, שהמו"מ הופסק ושבועיים אחר כך אני קורא שאוטוטו הוא חותם אצלנו. אני יודע מי יזם את הידיעות האלה, אבל אני לא יכול לשלוט על שטויות שאנשים כותבים ועל המצאות. לגבי העונה, אני לא יודע מה השאיפות של גל, למיטב הבנתי הוא מכוון לקבוצת טופ 16 ביורוליג ואני מאחל לו שימצא כזאת".
במהלך העונה שעברה היו דיווחים על הרצון שלכם למנות מנהל ספורטיבי, אבל מהלך כזה היה עלול להתפרש כהבעת אי אמון בך. איפה זה עומד כיום?
"אני זה שבחנתי את האופציה למינוי כזה. ברוב המקרים תפקידו של מנהל ספורטיבי באירופה שונה לגמרי ממה שאנשים חושבים. הוא לא בונה את הקבוצה, לא מחתים שחקנים על הראש של המאמן, לא מתערב למאמן בהחלטות, והניהול המקצועי בא לידי ביטוי בהרבה תחומים אחרים. כיום זו פונקציה שאני ממלא, אבל אני ממלא עוד פונקציות שהן רחוקות מלהישמע סקסיות כמו להיות מנהל מקצועי, ויכול להיות שמחר בבוקר אני אביא מישהו שימלא אותן".
בראיון שדני פרנקו העניק לנו בקיץ הוא אמר שאין לו בעיה להישאר בירושלים להרבה מאוד שנים, אבל שזה צעד שחייב לבוא ממכם. אם אתם באמת מרוצים ממנו, למה בעצם אתם לא מאריכים את ההתקשרות איתו כבר עכשיו?
"אנחנו מאוד מרוצים מדני, אבל לכל דבר יש את הזמן ואת המקום שלו. דני יודע מה שאנחנו חושבים עליו, אנחנו בתקשורת רציפה ולא זקוקים לעיתון כדי להעביר מסרים אחד לשני".
היום שאחרי מכבי
הפרישה הדרמטית של מכבי ת"א ממנהלת הליגה טלטלה את עולם הכדורסל, אבל הראל, למוד מאבקי מנהלת והצבעות, לא ממש הופתע מהמהלך. "ראיתי את המהלך הזה קורה, אבל האמת שלא האמנתי שהוא יקרה. בסך הכל, לא נפלו השמיים. צריך להבין שיש מציאות במנהלת, לא רק בישראל אלא גם באירופה, שיש מספר נמוך של קבוצת עם פוטנציאל הכנסות לעומת הרבה קבוצות שמתקשות לייצר כסף ואטרקטיביות. המנהלת היא זו שאמורה לאזן בין הדברים. אני חושב שמי שצריך למצוא את האיזון זה יו"ר המנהלת, אבל כדי שהוא יוכל לעשות את זה הוא צריך לקבל סמכויות מהקבוצות ואת האמון שלהן. נכון להיום יש יותר מדי גורמים שמושכים ליותר מדי כיוונים וזה לא הולך לכיוון טוב. את דעתי על ההחלטות שהתקבלו כל יושבי המנהלת יודעים, אבל כל אחד יש לו את דרך הפעולה שלו. מכבי מרגישים מקופחים, ובהרבה מקרים אני מבין אותם – אבל לא יכול להסכים עם הדרך שהם בחרו".
ברור שהכל מתקשר לאיך שאירופה הולכת להיראות בשנה הבאה. מה אתה יכול לספר לנו על הנעשה מאחורי הקלעים, ואיפה אתם בכל הסיפור?
"יש לפיב"א הזדמנות מצוינת לעשות את המפץ הגדול. יש המון קבוצות ברמה גבוהה מאוד שכרגע אין להן אופק להגיע לליגה הבכירה באירופה ולכן תצטרך לקום ליגה נוספת שהבסיס שלה הוא הצלחות ספורטיביות. יכול להיות שיהיה שילוב של הישגים לצד שריונים שיהיו כדי למשוך קבוצות אטרקטיביות עם גודל שוק וזה בסדר, אבל ברור לכולם שהתנאי הבסיסי לליגה כזאת היא הישגים ספורטיביים, והשיריונים לא יהיו על חשבון קבוצות שעשו הישג. אנחנו מאמינים בלב שלם שיש לנו את כל הכלים להיות קבוצה בכירה בליגה כזו – אנחנו אלופים, יש אולם ענק, אנחנו סוחפים קהל ענק ויש לנו הסכם שידור מהגבוהים ביורוקאפ. אם נצליח להגיע לליגה שבה תהיה אלופת טורקיה, ואלופת ליטא, ואלופת איטליה – שכולן בגלל סיבות כאלה ואחרות לא הצליחו להיכנס ליורוליג – אז נהיה בסדר".
יותם הלפרין מסיים חוזה בקיץ, אבל הפציעה מאוד מקשה עליו והתפוקה שלו ירדה. איך אתה רואה את העתיד שלו בקבוצה?
"שאף אחד לא יזלזל בתרומה של יותם לקבוצה בכל רגע נתון. אנחנו נרצה לשמר את השלד הישראלי שלנו. השוק המקומי לא שופע שחקנים אבל מה שנביא בקיץ יהיה תוספות ולא המנה העיקרית".

הלפרין. "תרומה חשובה" // עודד קרני
הנבואה
בראיון שהעניק לנו בפתיחת העונה שעברה, הראל הצליח לנבא את העובדה שאוהדי מכבי וחולון יצטרכו למצוא שיר חדש במקום "אף פעם לא תניפו צלחת". "אני גם יודע איך העונה הזאת תסתיים עבורנו", הוא מסכם, לוקח את כרטיס הביקור שלו, רושם את התאריך ואת תרחיש הפינאלה. הבטחנו לו שלא נגלה את הנבואה עד סוף העונה, אבל תחשבו לבד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

