חג האורים, חג האור, חג הניסים, חג הגבורה וחג המכבים - כל כך הרבה שמות לחג החנוכה, החג שמאיר וממלא את הבית, החג שבו בכל ערב המשפחה מתכנסת ומתאחדת, מדליקה חנוכייה, שרה את שירי החג ואוכלת את מטעמי החג שהם כה רבים וטובים. הבאתי לכם מתכון של סופגניות שעובר אצלנו במשפחה כבר דורות: סבתא מטילדה העבירה לאמא שלי רותי, אמא העבירה אותו לי ואני מבטיח שאעביר אותו גם לבנות שלי ואבקש מהן שיעבירו אותו הלאה.
נתתי לכם מגוון של מתכונים לציפוי ומילוי, כדי שתוכלו לגוון, לשלב ולהפתיע את הילדים ואת האורחים. חג שמח ומואר לכל בית ישראל, אמן!
סופגניות מטוגנות קלאסיות
זהו מתכון חלבי, ואם תרצו אותו פרווה, אין בעיה - את החלב המירו במים קרים ואת החמאה במחמאה. השימוש בקמח לחם עוזר לנו לקבל סופגניות במרקם אוורירי ורך, השומרות על הנפח שלהן גם לאחר הטיגון.
חשוב להקפיד על זמני לישה - 12 דקות במהירות בינונית - כדי לקבל בצק במרקם מדויק.
מטרת הברנדי היא לצמצם את כמות השמן שחודר לסופגניות במהלך הטיגון, אך חשוב להוסיף אותו לקראת סוף הלישה כדי שלא יפגע בטיב השמרים.
כדי שייצאו סופגניות טובות, אווריריות, בעלות מרקם עדין וטעם נפלא חשוב לדייק בכמויות שמופיעות במתכון, באופן ההכנה ובזמני התפחה.
החומרים (לכ־25 סופגניות):
√ 60 גרם שמרים טריים שמרית (שקית + כף)
√ 100 גרם סוכר (1/2 כוס)
√ 240 מ"ל מים קרים (כוס)
√ 1 ק"ג קמח לחם
√ 4 ביצים במידה M
√ 100 גרם חמאה רכה חתוכה לקוביות
√ קליפה מגוררת מ־1/4 תפוז
√ 120 מ"ל חלב (1/2 כוס)
√ כפית תמצית וניל
√ 10 גרם מלח (כף שטוחה)
√ כף ברנדי
לטיגון:
√ ליטר שמן קנולה
שמים שמרים וסוכר בקערת מיקסר וממיסים בעזרת המים הקרים. מוסיפים את הקמח, הביצים, החמאה, קליפת התפוז, החלב ותמצית הווניל ומערבלים עם וו לישה כ־10 דקות במהירות איטית־בינונית עד לקבלת בצק אחיד וחלק. מוסיפים ברנדי ומלח ולשים עוד כ־2 דקות עד לקבלת בצק חלק.
מוציאים את הבצק מקערת המיקסר ומניחים על משטח עבודה מקומח מעט, מכדררים לכדור ומחזירים לקערת המיקסר. מכסים במגבת מטבח וממתינים כחצי שעה. מוציאים את כדור הבצק לשולחן מקומח ומרדדים אותו לעלה בעובי 2 ס"מ. קורצים כ־25 עיגולים בעזרת כוס שתייה קלה. מכסים את עיגולי הבצק במגבת מטבח וממתינים עד שיכפילו את נפחם.
מחממים שמן בסיר, מטגנים את הסופגניות כ־3 דקות מכל צד ומצננים על נייר סופג.
מילוי ריבת תות
√ 1/2 ק"ג תות שדה שטוף (ללא הגבעול הירוק)
√ 400 גרם סוכר (2 כוסות)
√ מיץ מ־1/4 לימון
מבשלים את הסוכר והתותים כ־30 דקות בסיר רחב ונמוך. מדי פעם מסירים בכף את הקצף שמצטבר במהלך הבישול על פני הריבה. מוסיפים את מיץ הלימון, מערבבים וממשיכים לבשל עוד 5-10 דקות, עד שהריבה מסמיכה. מצננים, מעבירים לשק זילוף וממלאים את הסופגניות. מפדרים מעל אבקת סוכר. רצוי למלא את הסופגניות בריבת התות כמה דקות לאחר הטיגון, כשהן עדיין חמות.
מילוי קרמו שוקולד
√ 500 מ"ל חלב (2 כוסות + 2 כפות)
√ 80 גרם סוכר (1/3 כוס)
√ 3 חלמונים במידה L
√ 1 ביצה במידה L
√ 40 גרם קורנפלור (כף גדושה)
√ 60 גרם שוקולד מריר 70% מוצק
בסיר קטן מרתיחים את החלב ומחצית מכמות הסוכר. מערבבים בקערת ערבוב עם מטרפה ידנית את החלמונים, הקורנפלור, הביצה ויתרת הסוכר עד לאחידות.
עורכים השוואת טמפרטורות: בעזרת מצקת מעבירים מעט חלב לתוך הקערה ומערבבים היטב ומהר (כדי שלא תצא חביתה...), ואז, תוך כדי ערבוב, מעבירים את כל תכולת הסיר לתוך הקערה, מערבבים ומחזירים אל הסיר. מבשלים על להבה בינונית ומערבבים כל העת עד להסמכה. מוסיפים את השוקולד המריר וממשיכים לערבב עד לקבלת תערובת חלקה.
מסירים מן האש וממשיכים לערבב עוד דקה־שתיים. מעבירים לקערה, מניילנים ומקררים עד לשימוש. מעבירים לשק זילוף וממלאים את הסופגניות.
ציפוי שוקולד
√ 250 מ"ל שמנת מתוקה (מכל)
√ 300 גרם שוקולד מריר שבור לקוביות
בסיר קטן מביאים לרתיחה את השמנת המתוקה, יוצקים מעל השוקולד, ממתינים כ־2 דקות ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה וחלקה, מצננים עד שהתערובת מגיעה ל"חום שפתיים". לאחר מילוי הסופגניות אוחזים בשתי אצבעות וטובלים את חלקן העליון בציפוי.
מילוי קרם וניל
√ כוס חלב (240 מ"ל)
√ מכל שמנת מתוקה (250 מ"ל)
√ 4 כפות אינסטנט פודינג וניל
במיקסר עם וו בלון מקציפים את כל החומרים יחד במשך כ־2 דקות עד לקבלת קציפה יציבה ולא חזקה מדי. פותחים פתח קטן בצד הסופגנייה, מעבירים את הקרם לשק זילוף וממלאים.
ציפוי פונדנט וניל
√ 35 גרם פונדנט וניל מוכן (להשיג בחנויות המתמחות)
מחממים מעט את הפונדנט במיקרוגל וטובלים את הסופגניות. אם תרצו, במקום הפונדנט אפשר למרוח מעל כל סופגנייה מעט מקרם הווניל ולפזר מעל פניני שוקולד קרמל, שוקולד מריר, שוקולד חלב או שוקולד לבן (או מיקס של כולם).
מילוי קרם קרמל מלוח
מכינים את הקרם יום לפני שמכינים את הסופגניות ומאחסנים אותו במקרר, על מנת שיתייצב היטב ויהיה אפשר לזלף אותו בקלות.
√ 5 גרם אבקת ג'לטין
√ 25 מ"ל מים (2 כפות)
√ 1.5 כוסות חלב (370 מ"ל)
√ 1 מקל וניל
√ 125 גרם סוכר (1/2 כוס + 2 כפות)
√ 3 חלמונים
√ 20 סוכר (2 כפות)
√ 30 גרם קורנפלור (3 כפות)
√ 2 גרם מלח
√ 200 גרם חמאה
משרים את אבקת הג'לטין במים הקרים. מרתיחים את החלב ומקל הווניל. מבשלים את הסוכר (125 גרם) והמים לקרמל. בקערה נפרדת מערבבים חלמונים, 2 כפות סוכר, קורנפלור ומלח. מוסיפים את החלב החם לסיר הקרמל בהדרגה, ומערבבים לאחידות על אש גלויה.
עושים השוואת טמפרטורות בין התערובות שבסיר הקרמל לקערת הערבוב עם החלמונים ומחזירים לבישול בסיר תוך כדי ערבוב, עד להסמכה קלה. מורידים מהאש, מוסיפים את הג'לטין ומערבבים לאחידות. מקררים לטמפרטורת החדר, מוסיפים את החמאה וטוחנים בבלנדר מוט. מעבירים לקערה, מניילנים ומקררים 24 שעות. למחרת מעבירים לשק זילוף וממלאים את הסופגניות.
ציפוי קרמל מלוח
√ 1.5 כוסות סוכר (300 גרם)
√ 1/4 כוס מים (60 מ"ל)
√ כפית חומץ
√ שבבי קרמל (בחנויות המתמחות)
מבשלים את הסוכר והמים לקרמל בצבע ענברי, מסירים מן האש ומוסיפים את החומץ. טובלים את הסופגניות אחת אחת. מפזרים מעל מעט שבבי קרמל ומגישים.
shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו