נובל לאבי הפריית המבחנה

פרופ' רוברט אדוארדס פיתח בשנות ה-70 את ההפריה החוץ-גופית, שבזכותה נולדו כ- 4 מיליון ילדים ברחבי העולם • בישראל חיים כ- 100 אלף "ילדי מבחנה"

צילום: אי.אף.פי // אדוארדס. מסור ונחוש

הביולוג הבריטי רוברט אדוארדס "אבי הפריית המבחנה" הוא הזוכה בפרס נובל לרפואה לשנת .2010כך הודיעה אתמול ועדת הפרס בשטוקהולם.

אדוארדס בן 85 פרופסור באוניברסיטת קיימברידג' פיתח יחד עם ד"ר פטריק סטפטואה את הטכניקה להוצאת ביציות מגוף האישה הפרייתן במבחנות והשתלתן בחזרה ברחם.

ההפריה החוץ-גופית הראשונה בוצעה בשנות ה.70-לידתה של ילדת המבחנה הראשונה ב1978-הוכיחה כי התהליך מוצלח ובטוח והפיחה תקווה במיליוני נשים שהתקשו ללדת בכל העולם. מאז נולדו כ4-מיליון ילדים באמצעות הפריה חוץ-גופית. בישראל חיים כיום כ100-אלף ילדי מבחנה.

בשל מצבו הבריאותי הרעוע את ההודעה על הזכייה קיבלה אשתו של אדוארדס. "המשפחה מאושרת וגאה בבחירתו לחתן פרס נובל לרפואה" נכתב בהצהרת המשפחה "הצלחת מחקרו נגעה לחייהם של מיליוני אנשים בכל העולם. מסירותו ונחישותו על אף ההתנגדות הרבה שנתקל בה הובילו להצלחת המחקר החלוצי שלו."

אדוארדס נולד במנצ'סטר ב.1925-הוא שירת בצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה ולאחר המלחמה למד ביולוגיה בוויילס ובאדינבורו שבסקוטלנד. באמצע שנות ה50-הוא החל את מחקרו על הפריה.

במשך 20 שנה חקר אדוארדס יחד עם ד"ר סטפטואה את האפשרות להפריה חוץ-גופית עד שב1969-הצליחו השניים להפרות לראשונה ביצית בצלחת פטרי. בשנות ה70-היתה לסלי בראון הראשונה לעבור הפריה חוץ-גופית וב25-ביולי 1978 נולדה בתה ילדת המבחנה הראשונה לואיס בראון.

"אלו חדשות נפלאות" אמרה אתמול בראון "אמי ואני מאושרות שחלוץ טיפולי ההפריה החוץ-גופית קיבל את ההכרה שמגיעה לו."

כעשרה אחוזים מהזוגות בעולם אינם יכולים להתעבר באופן טבעי. עד לתגלית של אדוארדס וסטפטואה יכלו הרופאים לעשות רק מעט למענם ובדרך כלל כשלו בניסיונותיהם. ד"ר סטפטואה מת ב1988-ומאחר שפרס נובל ניתן רק לאנשים חיים הוא לא זכה להכרה.

אנשי רפואה ומדענים בכל העולם בירכו אתמול על הבחירה בפרופ' אדוארדס אך הביעו אכזבה על כך שהפרס ניתן מאוחר מדי - יותר מ30-שנה לאחר הגילוי וכשאדוארדס כבר אינו במיטבו. מנגד הודיע הוותיקן על התנגדותו למתן הפרס לאדוארדס. "הבחירה באדוארדס אינה עניינית לחלוטין" אמר בכיר בוותיקן איגנסיו קראסקו דה פאולה "ללא הטיפול לא היה שוק של ביציות אנושיות ולא היו כל כך הרבה מקפיאים מלאים בעוברים. לכך אחראי זוכה פרס נובל החדש."

* * *
"מיליונים חייבים לו תודה" I
נצחיה יעקב

זכייתו של פרופ' רוברט אדוארדס בפרס נובל החזירה את א' תושבת המרכז בת 14 40שנים אחורה לימים מלאי התקווה שבהם עברה טיפולי הפריה. "יש מיליוני נפשות בעולם שנוצרו וקמו בזכות אדוארדס" אמרה אתמול א' היום אם לתאומים בני 13 וילד בן .11"מיליונים חייבים תודה עצומה לגאון שחלם שהעז. בזכותו אני אמא ובזכותו הילדים שלי קיימים."

"מרגע שבעלי ואני הבנו שיש בעיה עם הבאת ילדים החיים השתנו לגמרי" סיפרה א' "הכל סבב סביב התחושה שכלום לא שלם בלי ילדים."

"מבחינתנו בכל יום שאנחנו רואים את הילדים שלנו אנחנו מברכים את האנשים שנתנו להם חיים. הוא האיש שגרם לנו לחיות יום יום את מה שחלמנו עליו. מה שהוא עשה זו בהחלט מהפכה עולמית."

ד"ר איליה בר יו"ר המרכז הרפואי לפוריות התרגש גם הוא למשמע הבחירה בפרופ' אדוארדס. "פרופסור רוברט אדוארדס יצר מהפכה של ממש" אמר אתמול ל"ישראל היום.""על הזכייה שמעתי מהתקשורת ומאוד שמחתי. מגיע לו ובגדול כי הוא בהחלט פורץ דרך ומאז הוא לא הפסיק ליצור ולהתפתח ולשכלל את השיטות."

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר